Măsură antiplagiat: eliminarea lucrării de licenţă! 1

23 ian. Cultură
O.D.

Conducerea Facultăţii de Drept a Univesităţii Bucureşti a decis ca, din acest an, să se renunţe la lucrarea de licenţă, iar la finalul studiilor studenţii să dea doar examenul grilă. Prin această măsură, conducerea acestei facultăţi consideră că se va face economie în ceea ce priveşte achiziţionarea de softuri antiplagiat, multe din ele ineficiente, şi speră că astfel va dispărea şi piaţa neagră a vânzării de lucrări de licenţă. Sunt şi voci, numeroase, care susţin că această decizie va duce la o scădere dramatică a calităţii învăţământului superior.

Decanul Facultăţii de Drept, Flavius Băiaş a adus, într-o declaraţie pentru Digi 24, mai multe argumente în favoarea acestei decizii: "Deschideţi internetul şi veţi găsi de vânzare lucrare de diplomă. Nu doar la Drept, la toate facultăţile. Un fenomen pe care nu avem cum să îl controlăm. Nu se justifică să achiziţionăm un soft pentru lucrările de diplomă care costă câteva zeci de mii de euro şi apoi alimentarea lui cu baze de date pentru a verifica daca lucrurile sunt plagiate sau nu. Nu avem cum să controlăm fenomenul scrierii de către altă persoană". Această decizie este posibilă datorită intrării în vigoare a unui ordin al fostului ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, potrivit căruia diploma de licenţă se poate obţine după una sau două probe, la alegerea facultăţilor. Este posibil ca şi alte facultăţi din ţară să decidă eliminarea lucrării de licenţă în viitorul apropiat.

Aceasta nu este prima măsură luată împotriva fenomenului "copy-paste", care a devenit o adevărată "materie obligatorie" în mediul universitar, dar este una dintre cele mai drastice, iar efectele pe termen lung sunt greu de bănuit. Nu doar lucrările de licenţă se copiază. Numărul mare de lucrări de doctorat realizate în "laboratoarele copy - paste" au reuşit să bulverseze încrederea în cercetarea ştiinţifică. Universităţile şi Ministerul Educaţiei au încercat să creeze instrumentele care să depisteze şi să penalizeze astfel de derapaje, dar interese politice şi influenţe de tot felul au dus la situaţii bizare în care două organisme respectabile au dat verdicte diametral opuse legate de aceeaşi lucrare. În noiembrie 2016, Ministerul Educaţiei a aprobat regulamentul de funcţionare a unui nou consiliu menit să apere cercetarea ştiinţifică, anunţul a fost făcut de ministrul de atunci, Mircea Dumitru: "Am semnat ordinul care aprobă regulamentul de funcţionare a noului Consiliu Naţional de Etică (CNECSDTI). Comunitatea ştiinţifică are, de acum, un mecanism robust, prin membrii Consiliului şi regulamentul acestuia, care va putea să apere cercetarea ştiinţifică de eventuale derapaje de la etică. Am organizat selecţia membrilor CNECSDTI în oglindă cu modul în care a fost constituit CNATDCU. Cercetători cu reputaţie vor putea analiza şi decide asupra sesizărilor privind abaterile de la buna conduită în cercetare. Mediul academic şi cel de cercetare au acum două consilii puternice, profesioniste şi independente, a căror funcţionare nu trebuie să interfereze cu interesele de grup sau politice. Am deplină încredere în integritatea şi probitatea deopotrivă morale şi profesionale ale membrilor CNECSDTI şi sper ca activitatea lor să însemne un nou început pentru cercetarea românească".

De asemenea s-a propus ca pe viitor, să se creeze pârghiile retragerii calităţii de conducător de doctorat pentru cei care săvârşesc abateri grave de la etică, tolerând sau încurajând plagiatele. Aceştia sunt consideraţi principalii vinovaţi pentru actuala stare de fapt. Pe lista doctoratelor cu semne de întrebare în ceea ce priveşte corectitudinea realizării lor se află lucrări ale unor politicieni, miniştri, primari sau parlamentari cunoscuţi. Renunţarea şi la doctorate, poate fi o măsură, temporară, pentru a se descuraja "instituţia" plagiatului pe mai multe paliere.


Opinia cititorului: 1
1.   fără titlu
mesaj trimis de Un fost la Drept în data de 13.02.2017, 18:03

Nu eliminati lucrarea de licenta, lasati studentul absovent sa gandeasca si sa se "expuna". In fata comisiei, urmare a catorva intrebari bine ticluite orice profesor care se respecta il va prinde pe hot sau il va felicita pe autor. 

In perioada facultatii, circula o legenda in privinta profesorului Matei Basarab,de la Dreptul Penal. Avea o vorba: la el, un student bun/pregatit poate avea sansa sa pice, dar unul nepregatit, niciodata sa "scape". La un moment dat, un excelent student al sau care i-a facut zile fripte cu numeroasele sale observatii/intrebari si interpretari ale pledoariilor maestrului, a ajuns la examen.Ca sa-i dea o lectie, l-a picat (a stiut ce intrebari incuietoare sa-i puna). A urmat contestatia, re.. re examinarea si obraznicul a ajuns in fata tartorului Matei Basarab, care spre a-l "stimula" i-a spus franc: "Maestre" esti la ultima sansa, asa ca, iti fac o concesie: pentru a nu te pune in situatia sa nimeresti un subiect greu si sa regreti anii de facultate, iti propun sa fi de acord sa raspunzi la cateva intrebari, De acord? ce putea face sarmanul condamnat? a acceptat. Rumoare in comisia de examinare; nu se practica asa ceva , dar cine se putea pune cu satrapul. 

Au inceput intrebarile si la fiecare inceput bun de raspuns profesorul Basarab il oprea si trecea la o alta mai incuietoare, cu singurul scop de "a-l ajuta sa treaca". L-a frecat pe bietul eminent absolvent si in final i-a adus la cunostinta ca-i pare rau in primul rand pentru eforturile parintilor cu cheltuielile facute pentru a-si tine feciorul la scolile 'nalte, dar esti picat. 

I-a spus sec, ca-i liber si ca dat fiind ca examenul este la disciplina Drept penal se simte obligat sa intrebe "condamnatul" daca mai are un ultim cuvant de spus.  

Nemaiavand nimic de pierdut "condamnatul" s-a intors spre profesor si i-a spus: Am mai auzit, am citit multe despre un Matei Bsarab; dar acela a fost un domn, dupa care a plecat agale spre iesire. 

Comisia de examinare a inmarmurit. 

Cand a ajuns la usa, profesorul Matei Basarab l-a chemat sa vina sa-si ia carnetul, poate vrea sa se laude si in fata parintilor....... 

Condmnatul l-a luat, fara sa se uite in el; abia dupa cateva zile i-a venit curiozitatea; a luat licenta cu nota 10 (zece). 

In carnet o fituica cu mentiunea tartorului: 10 pentru scanteia "obrazniciei" de a-l compara cu domnitorul. 

Este si acesta un talc, nu domnule Make?

Articole din aceeaşi secţiune

Cultură

Statuia lui Ion I. C. Brătian de la Oradea, inaugurată
24 nov. G.F.


Sicriul cu trupul neînsufleţit al actriţei Stela Popescu a ajuns la Teatrul "Constantin Tănase"
24 nov. G.F.


NECROLOGActriţa Stela Popescu a murit
23 nov. ALEXANDRA CISMARU


EDUCAŢIEMinistrul "veşti bune": buget record pentru ultimul deceniu1
22 nov. O.D.


"Formarea" a 55.000 de profesori: 42.000.000 de euro1
20 nov. O.D.


CNC alocă 50 milioane lei pentru proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri
16 nov. G.F.


Realitatea crudă, mulţi elevi nu mai ajung deloc la şcoală3
16 nov. OCTAVIAN DAN


Reformele împing educaţia înainte spre... trecut1
26 oct. OCTAVIAN DAN


MCIN a demarat procedurile de restituire a donaţiilor pentru "Cuminţenia Pământului"
25 oct. George Fiorcoş


Toamna se numără şcolile noi: 500 pe hârtie, 15 pe teren!
20 oct. OCTAVIAN DAN

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.