Bursa din Hong Kong pregăteşte o platformă pentru companiile din "noua economie"

19 iun. Piaţa de Capital
A.V.

Aceasta va fi prima piaţă din lume care restricţionează tipurile de companii acceptate la listare 

Bursa din Hong Kong (Hong Kong Exchanges & Clearing - HKEX) a dezvăluit, vineri, mult aşteptatul plan de creare a unei noi platforme, începând de anul viitor, destinată companiilor din "noua economie", adică din sectoare precum internetul şi biotehnologia, anunţă presa internaţională.

Conform planului, companiile acceptate la listare (IPO) vor fi start-up-uri şi firme tehnologice cu o structură duală de listare. Noua platformă nu va accepta companii tradiţionale sau care activează "în economia veche". Astfel, aceasta va fi prima piaţă din lume care restricţionează tipurile de companii acceptate la listare.

Piaţa din Hong Kong are o platformă principală, care are ca cerinţă, pentru acceptarea la listare a companiei, realizarea unui profit combinat de 50 de milioane de dolari HK (6,42 milioane de dolari SUA) în cei trei ani anteriori listării. O a doua platformă, Growth Enterprise Market (GEM), nu solicită realizarea de profit, însă companiile care vor să se listeze trebuie să aibă un cash flow anual de 20 de milioane de dolari HK. Pe niciuna dintre aceste platforme nu sunt listate multe companii tehnologice.

Anul trecut, ofertele publice iniţiale lansate la Bursa din Hong Kong au atras 19,4 miliarde de dolari HK, iar 69% din această sumă a fost generată de societăţi financiare şi numai 3% de cele tehnologice. Acesta din urmă procent este cu mult sub cel consemnat la New York Stock Exchange, Nasdaq şi ChiNext (Shenzhen).

În capitalizarea totală de piaţă a companiilor listate la Hong Kong, societăţile financiare şi cele imobiliare reprezintă 44%, iar cele din "economia nouă" - numai 3%, faţă de 59% la Nasdaq şi 44% la NYSE.

Noul plan îi va permite HKEX să creeze o platformă pentru listări secundare pentru companii chineze precum "Alibaba Group" şi "Baidu", care au ales piaţa americană datorită cerinţelor flexibile privind guvernanţa corporativă.

HKEX a informat că noua platformă este necesară pentru diversificarea sectoarelor economice tradiţionale, precum cel financiar şi cel imobiliar, şi a avertizat că bursa riscă să stagneze dacă nu îşi creştea expunerea pe sectoare noi, cu creşteri ridicate.

"Deschiderea pieţei noastre către listările secundare ale companiilor chineze reprezintă o mare parte din planul nostru", a declarat Charles Li, directorul executiv al HKEX, adăugând: "Nu există niciun motiv pentru care Hong Kong-ul să nu poată să devină o piaţă pentru listări secundare pentru companiile americane majore".

Potrivit conducerii HKEX, companiile din "noua economie", care sunt deja listate în SUA sau pe alte pieţe, vor lua în considerare o listare secundară la Hong Kong.

La noua platformă va exista un segment "pro", destintat start-up- urilor ale căror înregistrări financiare vor fi publice doar pentru investitorii profesionişti, şi un segment "premium" pentru companiile cunoscute, accesibile tuturor investitorilor, potrivit HKEX.

Piaţa din Hong Kong şi-a propus ca platforma sa de bază să-şi majoreze capitalizarea de piaţă minimă de la 200 de milioan dolari HK la 500 de milioane. În cazul GEM, capitalizarea de piaţă a firmelor va fi crescută de la 100 de milioane de dolari HK la 150 de milioane.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Piaţa de Capital

Ursache (ASF): "Fondul suveran va avea în jur de 90 de companii"
25 nov. Sorin Lungu


Raport tranzacţionare ATS 24.11.2017
25 nov.


Raport tranzacţionare BVB 24.11.2017
25 nov.


Indicii BVB au închis în teritoriu pozitiv, pe un rulaj de 7,10 milioane euro
24 nov. Andreea Cuzub


Raport tranzacţionare ATS 24.11.2017
24 nov.


Raport tranzacţionare BVB 24.11.2017
24 nov.


LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI:Lichiditate de 4,5 milioane de euro pe BVB
24 nov. Andreea Cuzub


Indicii BVB au deschis în creştere
24 nov. Andrei Stan


Programul de răscumpărare al Cemacon pentru remunerarea directorilor va dura 16 zile
24 nov. F.A.


Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor - cooptat în conducerea SIF Transilvania3
24 nov. A.A.

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.