RAPORT EUROPOL:

Arestările legate de "terorismul jihadist" s-au dublat în doi ani în Uniunea Europeană

16 iun. 10:07 Miscellanea
Mina Irina
Europol (Sursa foto: Wikipedia)
Europol (Sursa foto: Wikipedia)

Numărul arestărilor legate de "terorismul jihadist" aproape s-a dublat în doi ani în Uniunea Europeană (UE), a anunţat Biroul european al poliţiilor Europol, transmite AFP.

În 2016, 718 persoane suspectate de infracţiuni legate de "terorismul jihadist" au fost arestate, faţă de 395 în 2014, potrivit raportului cu privire la terorism în UE publicat de Europol.

Cele mai multe dintre totalul de 1.002 arestări în legătură cu "activităţi teroriste" au avut loc în Franţa (456), Marea Britanie (149) şi Spania (120).

Numărul atacurilor jihadiste a scăzut de la 17 în 2015 la 13 în 2016 - dintre care şase legate de gruparea Statul Islamic.

În ansamblul Uniunii, 142 de persoane au fost ucise în atentate anul trecut, dintre care 135 în atacuri jihadiste.

"Niciodată, anterior, nevoia de împărtăşire a informaţiilor nu a devenit mai evidentă ca în aceşti ultimi doi ani", din cauza acestor atacuri teroriste jihadiste în Europa, a declarat Rob Wainwright, directorul Europol, citat într-un comunicat.

Cele 142 de atacuri - inclusiv cele care au eşuat sau au fost dejucate - au fost semnalate de opt state membre UE, dintre care peste jumătate (78) de Marea Britanie, 23 de Franţa, 17 de Italia şi 10 de Spania.

Marea Britanie a fost însângerată recent de atentatul de la Londra, soldat cu opt morţi, pe 3 iunie, dar şi de atentatul sinucigaş de pe 22 mai de la Manchester, soldat cu 22 de morţi, la ieşirea de la un concert al vedetei americane pop Ariana Grande.

"Victimele erau de numeroase naţionalităţi" pe London Bridge şi în cartierul Borough Market, a subliniat comisarul european însărcinat cu Securitatea Julian King, citat în comunicat.

"Teroriştii nu respectă şi nu recunosc frontierele", a adăugat el. "În voinţa noastră de a lupta împotriva lor, este necesar să ne reiterăm hotărârea de a coopera prin împărtăşirea informaţiilor şi expertizei".

Femeile şi tinerii adulţi, uneori inclusiv copii, joacă un "rol operaţional tot mai important în realizarea activităţilor teroriste în mod independent în UE", remarcă Europol.

Aproape o treime dintre persoanele arestate aveau vârsta de până în 25 de ani, iar una din patru persoane arestate (26%) era o femeie, faţă de 18% în 2015.

Explozivi au fost utilizaţi în 40% din atacuri.

Cu toate acestea, precizează Europol, un număr mare de atentate nu a avut legătură cu jihadismul: "Majoritatea atacurilor (99) în care o filiaţie teroristă a putut să fie identificată erau comise de extremişti naţionalişti şi separatişti".

Grupări disidente republicane din Irlanda de Nord au fost implicate în 76 dintre aceste atacuri, raportează Europol.

În plus, numărul atacurilor comise de extremişti violenţi de stânga este în creştere începând din 2014, cu un total de 27 anul trecut, dintre care 16 în Italia, potrivit raportului.

Centrul european de luptă împotriva terorismului al Europol şi-a oferit sprijinul în 127 de anchete efectuate în cadrul luptei împotriva terorismului în 2016, "ceea ce oferă un indiciu clar al creşterii activităţii jihadiste", subliniază Biroul european al poliţiilor, conform sursei citate.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

Guvernul irlandez în criză după depunerea unei moţiuni de cenzură
24 nov. G.F.


Ioan Neculaie, dat în urmărire generală, a fost prins la Giurgiu
24 nov. Andrei Stan


PICCJ, memorandum cu Procuratura din Serbia privind combaterea infracţionalităţii transnaţionale
23 nov. Andreea Cuzub


Percheziţii în Prahova, Dâmboviţa şi Călăraşi la persoane bănuite de contrabandă cu tutun
23 nov. Andrei Stan


Percheziţii la societăţi comerciale şi instituţii nebancare, în Argeş şi Mehedinţi
22 nov. Andrei Stan


Peste 13.000 de pachete de ţigări, descoperite în trafic de inspectori antifraudă
21 nov. G.F.


Patru persoane, rănite într-un accident provocat de un şofer care a fugit de la locul faptei
21 nov. G.F.


ANOFM:"Peste 24.800 de locuri de muncă vacante, la nivel naţional"
20 nov. A.C.


CNAIR: "A fost redeschisă circulaţia pe podul Şoimuş, din judeţul Hunedoara"
20 nov. A.C.


Tren deraiat pe ruta Călăraşi-Ciulniţa
20 nov. Andrei Stan

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.