Cursa Teleorman-Venezuela 33

25 apr. Editorial
Cătălin Avramescu
Cătălin Avramescu

Peronul pe partea stângă! Atenţie, se închid uşile! Banii în mâna dreaptă, ceasurile în mâna stângă!

Toată clasa politică din România tace mâlc în privinţa situaţiei din Venezuela. Tace şi PSD-ul, dar asta este, pe undeva, de înţeles. Când le-a păsat socialiştilor de drepturile omului? Poate doar când era vorba de ale lor. Dar că tace Dreapta (mă rog, ce se cheamă la noi "Dreapta"...), asta este absolut de neînţeles. În Venezuela vedem, limpede, exact efectul politicilor pe care PSD-ul le introduce acum în România.

Puţină istorie, mai întâi. Venezuela era, până la începutul anilor '90, o ţară prosperă. Cel puţin în context sud-american. Câţi îşi amintesc, la noi, că prin 1990-1991 erau mulţi români care emigrau în Venezuela? Şi că la ambasada Venezuelei era coadă la vize? Dacă nu mă înşală memoria, exista şi un anunţ, că s-ar căuta în Venezuela imigranţi cu anumite meserii.

Însă, tot în anii '90, criza economică a început să afecteze ţara. Pe acest fond, în 1998, Hugo Chavez a fost ales Preşedinte. Acest personaj a scris un nou capitol în istoria populismului.

Sub conducerea sa, Venezuela a devenit o glumă sinistră. A promovat o ideologie specifică, un "socialism bolivarian". Apărea la televiziune în cadrul unei emisiuni, "Alo, vorbeşte Preşedintele!", unde ore întregi dădea sfaturi şi emitea sentinţe cu privire la orice. A promovat un naţionalism şi un anti-americanism deşănţat. A manipulat sistemul electoral şi a pervertit instituţiile publice. Venezuela a devenit una dintre cele mai violente şi mai corupte ţări din lume. În acest timp, fata lui Chavez se fotografia cu un teanc de dolari făcut evantai.

După moartea sa, în 2013, puterea a trecut asupra lui Nicolas Maduro, un mustăcios care a lucrat la o autobază. Ce mai era de făcut praf, a fost făcut praf.

Am vorbit cu cineva care a fost la Ambasada României din Caracas. Ce mi-a spus se potrivea cu ce ştiam deja din presă. Sărăcie lucie. Nu se găseşte nici hârtie igienică. Oamenii au început să mânânce câinii şi pisicile de pe stradă. La fiecare colţ rişti să fii jefuit de tineri cu pistoale. Acesta este sfârşitul, logic, al socialismului.

Să trecem acum în România, unde avem un regim, formal vorbind, socialist. Însă reţeta sa ideologică, la fel ca în Venezuela, este tot hibridă.

Regimul Dragnea pregăteşte, exact ca în Venezuela, intervenţia masivă a statului în economie (ca şi cum nu ar fi fost deja apăsătoare până acum). Pregăteşte politici de subvenţionare masivă a sărăcimii, pe socoteala clasei mijlocii. Se bazează pe propagandă şi naţionalism. Face cheltuieli pe datorie. A blocat investiţiile. A declanşat un război cultural împotriva Dreptei, unul care presupune, printre altele, pervertirea completă a instituţiilor de cultură şi de învăţământ. Reglementările în favoarea plagiatului, spre exemplu, reprezintă o legalizare a furtului intelectual.

Luaţi cazul impozitului "pe gospodărie". Astfel este aruncat în aer un principiu esenţial al statului modern. Sarcinile fiscale sunt, în ultimă instanţă, individuale. Regimul Dragnea crede însă altceva, că trebuie să plătim impozite la grămadă.

Să presupunem o clipă că ar fi adevărat ce spun miniştrii cabinetului Dragnea, anume că nu se va schimba, în acest fel, şi suma totală a impozitelor pe care fiecare le are de plătit. Însă ce rost are atunci să treacă sarcina fiscală asupra "gospodăriei"?

Pentru a afla răspunsul, trebuie să privim spre Venezuela. Acolo, regimul a creat o reţea de instituţii cu scop de control social. Responsabilii locali ştiu bine ce hram poartă fiecare cetăţean, începând cu felul în care votează. Şi în funcţie de cât de util este el pentru regim, este răsplătit, discreţionar, cu o slujbă, cu un frigider, cu nişte bani sau cu mâncare. Iar ceilalţi...

Regimul Dragnea pretinde că vrea să angajeze 30.000 de "consultanţi fiscali". De unde bani pentru aceştia, într-o ţară strivită de birocraţie, nu ştiu. Să admitem, totuşi, că "unde intră suta, intră şi mia". Scopul acestor "consultanţi" este clar. Îţi intră în casă, află ce ai cumpărat, ce doreşti, ce relaţii sociale ai. Şi apoi te "ajută".

Cine mai ajută regimul Dragnea, exact ca în Venezuela, este Curtea Constituţională, care a pus în mâna Guvernului dreptul de a conduce discreţionar, prin ordonanţe de urgenţă care în mod normal ar trebui rezervate pentru situaţii anormale. În România, ca în Venezuela, se guvernează în timp de pace cu mijloacele stării de război.

Până când? În Venezuela au ajuns în pragul războiului civil. În România au fost unii, în tabăra socialistă, care au cerut împuşcarea manifestanţilor. Stăm, cum se spune, mai bine. Pe de altă parte, suntem mai rău. În Venezuela, ei au o Opoziţie politică parlamentară reală.

Viitorul? Nu cred că putem face pe profeţii. Strada are ritmurile sale, imprevizibile. Însă înregistrez cu îngrijorare deriva populistă a socialismului teleormanian. Şi lipsa de apetit a liderilor acestuia pentru moderaţie şi pentru un dialog raţional cu societatea civilă.

Opinia cititorului: 33
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2017, 08:32

Ce o sa mai regretam cainii luati de pe strazile Bucurestiului!:)

2.   România nu e Venezuela!
mesaj trimis de Co în data de 25.04.2017, 09:42

Din câte știu eu și în SUA se practica cu succes impozitul pe venitul global și nu sunt acuzați de socialism..

3.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2017, 10:22

Avramescule, ai publicat o adunătură de mizerii trase de păr.

Ceea ce ai făcut se numește propagandă securistă. 

3.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2017, 10:59

[Fragment eliminat conform regulamentului]

4.   Da,dar...
mesaj trimis de El-NIno în data de 25.04.2017, 11:26

Poate ca in venezuela este un interes sa se aleaga praful. Este petrol, or fi si gaze, poate si ceva paduri de taiat. America de Sud a fost tinta unor atacuri cu dedicatie. Dar la noi, la biata romanica ce sa se mai ia?Praful de pe toba. Ma puneti pe ganduri. Chiar asa sa fie?

5.   Magnet : soluție
mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2017, 11:48

Ne îngropăm în FONDURI UEEE atrase !!!

6.   Lipsa ratiunii naste monstri !
mesaj trimis de Emma Schwartz în data de 25.04.2017, 14:37

Conducerea revistei „BURSA” ar trebui sa asigure un control medical sporit celor care debiteaza asemenea texte degradante pentru o publicatie care doreste sa fie considerata serioasa !

6.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
mesaj trimis de Don Carlos în data de 25.04.2017, 14:45

Un articol genial.

6.2.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
mesaj trimis de MAKE în data de 25.04.2017, 15:01

Citeva precizari:

1. revista BURSA este un ziar; 

2. conducerea nu asigura control medical nici celor care scriu, nici celor care citesc; 

3. publicatia nu doreste nimic, pentru ca o publicatie nu poate;

4. in afara de aceste trei prostii, esti in stare sa formulezi vreo obiectie la acest articol? 

6.3.   De ce ? (răspuns la opinia nr. 6.2)
mesaj trimis de Adrian P. în data de 25.04.2017, 15:52

Domnule MAKE , in ultima vreme numeroase postari

au continut enormitati mult mai mari si le-ati trecut 

cu vederea . Oare de ce ati reactionat atat de prompt tocmai acum ? Ati lipsit de la gazeta ? 

Eu zic sa nu va ambalati atat de usor la zicerile 

unor teribilisti sau rauvoitori care duhnesc de la 

distanta a partizanat politic de joasa speta ... 

6.4.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.3)
mesaj trimis de MAKE în data de 25.04.2017, 19:25

Am lipsit si voi mai lipsi.

Indeobste reactionez la denigrarea ziarului.

Desigur, pentru asta trebuie sa fiu si prezent. 

6.5.   Dezamagire regretabila ! (răspuns la opinia nr. 6.2)
mesaj trimis de Emma Schwartz în data de 29.04.2017, 11:36

Stimate domnule MAKE,

V-am admirat/va admir sincer - dezinteresata pentru ca am constatat - cu placere - ca sunteti adeptul promovarii unui liberalism modern in viata social-politica si economica ! 

Protejarea de catre dvs. a AUTORULUI este surprinzatoare - dezamagitoare ! 

Cruda mea tinerete a fost marcata de acest AUTOR. L-am urmat orbeste. Primele mele voturi au fost in favoarea regimului politic pe care l-a promovat cu o ardoare considerata de unii a fi talibanism.  

A trebuit sa-l aud pe mentorul sau (dl Traian BASESCU) spunând ca ceea ce a sustinut protejatul dvs. a fost - de fapt - un un regim politic care a dat nastere unui STAT MAFIOT pentru a ma trezi la realitate ! 

Acum, acelasi autor foloseste bunavointa dvs. pentru a profera cam aceleasi talibanisme/exclusivisme.  

Nu l-am auzit vreodata sa-si fi cerut scuze pentru ca a sprijinit un regim politic daunator intereselor tarii noastre. 

Translateaza talibanic unele enormitati venezuelene pe practica unor forte politice romanesti pentru a incerca sa impuna necesitatea promovarii unor practici de genul celor care au condus la crearea STATULUI MAFIOT repudiat chiar si de catre fostul sau mentor (dl Traian BASESCU). 

Stimate domnule MAKE, 

Va doresc mult, mult succes in stimularea - promovarea liberalismului modern ! 

P.S. Am intarziat acest raspuns pentru ca am fost plecata cateva zile in Germania. Mii de scuze !

6.6.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.5)
mesaj trimis de Emma Weiss în data de 30.04.2017, 10:58

Emmo, esti pesedista, fato... Cum zisei ca te-a marcat autorul? Zi-ne si noo, ca suntem curioase, ce ti-a facut?

6.7.   Comunismul si-a implantat adanc radacinile ! (răspuns la opinia nr. 6.6)
mesaj trimis de Emma Schwartz în data de 01.05.2017, 09:18

Iata o dovada elocventa a consecintelor devastatoare ale comunismului !

Numai comunistii improscau cu minciuni, cu invenctive, cu ofense si jigniri pe cei cu care nu erau de acord!

Pacat, mare pacat ca ziarul „Bursa” este folosit (si) in scopuri straine de interesele vitale ale romanilor ! 

7.   fără titlu
mesaj trimis de Adrian P. în data de 25.04.2017, 15:35

Astept cu interes interventia domnului Cristi C. ,

subofiter pensionar care nu se descurca cu 

un venit lunar de 6.000 lei noi . 

7.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
mesaj trimis de Adrian P. în data de 27.04.2017, 12:56

Stiu asta pentru ca eu ii duc pensia. Sint postas si mai am decit putin pin la pensie. Leafa i mica dar ma rog de pensionari sa mai imi lase si mie de un sfert de tarie.

7.2.   Eroare voita (răspuns la opinia nr. 7.1)
mesaj trimis de Cristi C în data de 27.04.2017, 18:14

Totuși, se scrie cu rea voința. De ce trebuie sa se explice

7.3.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.2)
mesaj trimis de Botozaurus în data de 27.04.2017, 20:24

Cum e cu pensia aia mica, tovarase Cristov?

7.4.   Comentariu nu merita raspuns (răspuns la opinia nr. 7.3)
mesaj trimis de Cristi C în data de 27.04.2017, 21:03

Totuși, pensia este mică. De ce se comentează dacă nu se știe dacă nu din rea voință. Așa că nu merită răspuns și nici la celălalt comentariu care pretinde că este poștaș.

7.5.   Furturi de identitate 7.2 și 7.4 (răspuns la opinia nr. 7.4)
mesaj trimis de anonim în data de 27.04.2017, 22:25

Mesajele 7.2 și 7.4 nu aparțin cititorului Cristi C.

7.6.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.4)
mesaj trimis de Adrian P. în data de 27.04.2017, 23:38

Am explicat si atit. Postasia nu e treaba usoara. Acu aduc decit pensile ca ese banu. O sa es si io la pensie la anu si numa la table o sa stau.

7.7.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.6)
mesaj trimis de Furturi de identitate 7.5 și 7.6 în data de 28.04.2017, 07:35

Mesajul 7.5 nu aparține cititorului anonim și mesajul 7.6 nu aparține cititorului Adrian P.

7.8.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.7)
mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2017, 09:08

Daca mesajul 7.5 este anonim pentru ca asa scrie ("mesaj trimis de anonim") inseamna ca 7.7 este o minciuna. Daca este o minciuna inseamna ca Adrian P este autorul mesajului 7.6 si ca este un postas jalnic, analfabet si betiv. Adica din "mocirla natiunii" cum ar zice un prim ministru.

7.9.   Furt de identitate 7.8 (răspuns la opinia nr. 7.8)
mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2017, 12:40

Mesajul 7.8 nu apattine cititorului anonim, ci altui cititor anonim

7.10.   Creier lipsa la 7.9 (răspuns la opinia nr. 7.9)
mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2017, 16:54

apattine? pari cam analfabet, anonimule de la 7.9

Mesajul 7.9 nu apartine unui om intreg la minte ci unuia care si-a mancat propriul creier de foame. 

7.11.   Furt de identitate 7.10 (răspuns la opinia nr. 7.10)
mesaj trimis de anonim în data de 29.04.2017, 08:53

Mesajul 7.10 nu apartine cititorului de la 7.10 ci cititorului de la 7.11

7.12.   Halatul, cât e halatul? (răspuns la opinia nr. 7.11)
mesaj trimis de Nea Cicică în data de 29.04.2017, 09:46

Unul dintre anonimi este Cristi C, iar celălalt este Adrian P. Amândoi sunt aceeași persoană, scăpată de la tratament.

7.13.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.12)
mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2017, 00:50

Nea Cicică, vezi că te-a înșelat nevasta cât timp ai stat pe net să citești comentariile.

7.14.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.13)
mesaj trimis de Nevasta anonimului în data de 30.04.2017, 12:58

Faraoane, am fugit cu tinichigiul de la Balotesti. Sa ai grija de puradei.

7.15.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.14)
mesaj trimis de Dumitrache în data de 30.04.2017, 13:42

Mahala pe forum. N-aveti ce face pe acasa.

7.16.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.15)
mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2017, 13:52

Nevasta anonimului Cicica, zis Faraonul, n-a avut ce face. Ne spune la 7.14

7.17.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.16)
mesaj trimis de Doru Mardare în data de 01.05.2017, 09:09

Am auzit că s-a deschis la Mărcuța. Ce-ar fi să vă duceți acolo, ăștia de la comentarii?

7.18.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.17)
mesaj trimis de anonim în data de 01.05.2017, 11:32

Corect. Adrian P ia-ti mahalaua de aici si te du.

Articole din aceeaşi secţiune

Editorial

CORNEL CODIŢĂDe ce sunt uluiţi extratereştrii2
20 oct. CORNEL CODIŢĂ


CORNEL CODIŢĂDemocraţia? E... trecut!18
18 oct. CORNEL CODIŢĂ


CĂTĂLIN AVRAMESCUAmnezia3
17 oct. CĂTĂLIN AVRAMESCU


CRISTIAN PÎRVULESCUArmistiţiul de la miezul nopţii2
16 oct. CRISTIAN PÎRVULESCU


O scurtă privire, pe furiş, în globul de cristal5
13 oct. CORNEL CODIŢĂ


Trece-o noapte şi mai trece-o zi....14
11 oct. CORNEL CODIŢĂ


CĂTĂLIN AVRAMESCUGunoaie în flăcări6
10 oct. CĂTĂLIN AVRAMESCU


CRISTIAN PÎRVULESCUCapcana referendumului8
09 oct. CRISTIAN PÎRVULESCU


CORNEL CODIŢĂEuropa: noile linii de competiţie şi diviziune26
06 oct. CORNEL CODIŢĂ


Democraţie şi Referendum: un Mariaj fără Viitor37
04 oct. CORNEL CODIŢĂ

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.