CCR a respins ca neîntemeiată sesizarea privind obligativitatea prezentării la comisiile de anchetă

14 iun. 13:41 Politică
A.I.

Curtea Constituţională a respins, miercuri, ca neîntemeiată sesizarea de neconstituţionalitate a prevederilor din Statutul deputaţilor şi senatorilor prin care a devenit obligatorie prezentarea persoanelor citate în faţa comisiiilor parlamentare de anchetă, potrivit surselor din presă.

Decizia a fost luată cu majoritatea voturilor celor nouă judecători constituţionali, transmite News.ro.

PNL a depus, pe 15 mai, o sesizare la Curtea Constituţionale (CCR) împotriva modificării statutului senatorilor şi deputaţilor, potrivit căruia orice persoană este obligată să se prezinte la audieri în cadrul unei comisii parlamentare de anchetă. Sesizarea iniţiată de către liberali a fost sprijinită şi de către USR, astfel că documentul a ajuns la CCR cu semnăturile a 81 de parlamentari, relatează sursa citată.

Parlamentarii au adotat, pe 9 mai, cu 198 de voturi "pentru" şi 119 "împotrivă", proiectul de Hotărâre privind modificarea şi completarea articolului 9 al Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, informează agenţia de presă.

Astfel, în vederea audierii, Comisia de anchetă parlamentară poate cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau în cadrul celorlalte organe ale administraţiei publice şi care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului. Persoanele citate sunt obligate să se prezinte în faţa comisiei de anchetă parlamentară, conform sursei citate.

În cazul refuzului nemotivat de a răspunde solicitărilor comisiei, aceasta poate propune sesizarea conducătorului autorităţii sau instituţiei unde desfăşoară activitatea persoana citată sau poate propune sesizarea organelor de urmărire penală, scrie agenţia de presă.

Comisiile de anchetă parlamentară pot invita orice altă persoană care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei şi care acceptă să fie audiată. Persoana invitată poate să răspundă şi în scris comisiei de anchetă parlamentară, furnizând informaţiile solicitate sau poate transmite prin poştă documente sau celelalte mijloace de probă pe care le deţine şi care sunt utile comisiei de anchetă, precizează News.ro.

Refuzul persoanelor invitate la comisia de anchetă de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţia acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei, poate fi considerat ca obstrucţionare sau împiedicare a aflării adevărului şi poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală, scrie sursa citată.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

IOHANNIS LA ONU: ÎN CONTEXTUL CREŞTERII VIOLENŢEI ŞI A DEZINFORMĂRII,"România este convinsă că doar prin educaţie de calitate putem contracara tendinţele extremiste cu care se confruntă tinerii"
21 sep. M.I.


Noiembrie, încă o rundă de alegeri parţiale
21 sep. O.D.


MARIUS BUDĂI: "Câştigul mediu net al românilor a crescut cu 15,1% în luna iulie"
20 sep. Mina Irina


OLGUŢA VASILESCU:"Angajaţii vor avea o creştere a salariului net de circa 4%, prin scăderea contribuţiilor de la 39,25% la 35%"
20 sep. Mina Irina


Dragnea: "Nu se pune problema unei remanieri în această perioadă"
20 sep. Mina Irina


Ministrul Fifor s-a întâlnit cu adjunctul consilierului pe securitate naţională al lui Donald Trump
19 sep. Andrei Stan


OVIDIU RAEŢCHI:"Legea privind clădirile cu risc seismic este blocată în comisii de un an şi jumătate"
19 sep. Mina Irina


Dragnea: "Legea anti-fumat o să rămână nemodificată"
19 sep. M.I.


GIGEL ŞTIRBU: "Guvernul nu a explicat încă dacă putea fi prevenit decesul celor opt persoane în urma furtunii"
19 sep. M.I.


USR face un apel la solidaritate politică împotriva modificărilor legii antifumat
19 sep. A.C.

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.