ROMARM:

Echipamentele de apărare autohtone arată excepţional, dar se fac cu logistică din 1920

20 sep. 2011 Companii
EMILIA OLESCU
Echipamentele de apărare autohtone arată excepţional, dar se fac cu logistică din 1920

România se adresează preponderent UE şi NATO, pentru că Armata română nu are bani  

Echipamentele noastre de apărare arată excepţional, dar sunt făcute cu logistică şi SDV-istică din anii 1920, a subliniat, ieri, Vasile Marius Crişan, directorul "Romarm", adăugând: "Am avut un client interesat de un produs şi mi-a spus: < Produsele arată excepţional, dar sunt făcute cu logis-tică şi SDV-istică din 1920 >". Domnia sa a precizat că ţara noastră produce echipamente la nivel de vârf: "Avem arme de asalt de calibru mare şi mic, muniţie de calibru mare şi mic - toate la nivel de vârf. Avem sector de tehnică militară şi producem transportoare blindate de trupe. Unul dintre contractele de colaborare cu MApN are ca obiectiv furnizarea transportoartelor blindate de trupe de calibrul 8x8".

Industria de apărare trece prin momente grele, mai ales în ultima perioa-dă, după ce au fost aprobate două directive europene care reglementează acest domeniu, este de părere Viorel Manole, directorul executiv al Asociaţiei Patronale a Producătorilor de Tehnică Militară din Bucureşti (PATROMIL): "Facem mari eforturi să ne includem în strategia de dezvoltare a bazei internaţionale din domeniu, altfel nu vom rezista în programele de armament viitoare. (...) UE doreşte o piaţă europeană de echipamente pentru apărare. Curând, ţările membre nu vor mai cumpăra echipamente fără să controleze sursa inclusiv a materiei prime. Acest lucru este un avantaj pentru noi".

Reprezentanţii industriei de apărare, prezenţi ieri la conferinţa care a anunţat ediţia de anul acesta a expoziţiei de echipamente militare - Expomil 2011 - au subliniat că România se adresează "preponderent UE şi NATO, pentru că Armata română nu are bani".

Aceştia au menţionat la unison că "Expomil" vizează identificarea oportunităţilor pentru dezvoltarea echipamentelor militare, precum şi pentru crearea de noi parteneriate, durabile, care să deschidă noi pieţe pentru industria noastră de apărare.

Prezenţa Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) la "Expomil" urmăreşte ca firmele autohtone să devină tot mai "eligibile şi mai competitive", în perspectiva încheierii unor contracte importante, a precizat Liliana Stuparu, consilier în cadrul MECMA: "Companiile româneşti trebuie să ţină piept firmelor competitive din afară. (...) Scopul organizării standului MECMA transpune preocuparea României să facă faţă pericolelor care ameninţă la nivel mondial. Ne preocupăm să avem echipamente pentru combaterea atacurilor teroriste".

Cătălin Moraru, locţiitorul şefului Departamentului pentru Armament din Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a subliniat că principalul scop al cooperării dintre companiile care activează în sectorul apărării şi instituţiile din domeniu este dotarea trupelor româneşti din misiuni cu echipamente de profil. Proiectele prioritare sunt transportul avioanelor fără pilot, armamentului individual şi sistemelor de protecţie individuală.

Reunind peste 80 de firme de profil din zece ţări (Austria, Franţa, Germania, Israel, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, România - cu 42 de companii - şi Statele Unite ale Americii), "Expomil 2011" se va desfăşura în perioada 22-25 septembrie.

Una dintre noutăţile ediţiei din acest an a expoziţiei de echipamente de apărare este participarea tuturor celor 16 filiale ale "Romarm", cu toate tipurile de echipamente pe care le produc.

De asemenea, directorul PA-TROMIL a specificat că una dintre capabilităţile pe care UE doreşte s-o dezvolte şi cu care România se va prezenta anul acesta la târg, prin intermediul unor firme ca UTI sau Romsys, este apărarea cibernetică.

MECMA va promova produsele CBRN (chemical, biological, radiological, nuclear), potrivit doamnei Stuparu. Totodată, peste două săptămâni, firme din Slovacia şi Cehia vor veni la noi să vadă radarul Gap Filler.

"Romarm" are o strategie de restructurare, care va fi supusă aprobării Guvernului în prima parte a lunii octombrie, pentru care Adrian Moraru o garantează cu funcţia sa de director general: "Vrem să fie o companie suplă, viabilă, care să facă faţă concurenţei cu ceilalţi jucători din ţară şi din afară, fără ajutor de stat. Îmi dau demisia dacă nu facem o companie aşa cum trebuie, raportată la cerinţele FMI".


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

Reţeaua Regina Maria a inaugurat cea mai mare policlinică privată de pediatrie din Bucureşti
13 nov. I.L.


Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care Wetterbest preia Cortina WTB
13 nov. A.I.


Autoritatea de concurenţă analizează tranzacţia prin care Wetterbest SRL are în plan să preia Cortina WTB
13 nov. M.I.


Compania Naţională a Uraniului se află în blocaj
13 nov. B.B.


BLACK FRIDAY:PC Garage anunţă reduceri pentru sute de produse
13 nov. I.L.


ONRC: Peste 60 de SRL-D înfiinţate în primele nouă luni din 2019
13 nov. I.A.


ÎN PRIMELE 9 LUNI:Peste 300.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri s-au tranzacţionat în Bucureşti
13 nov. A.M.


Elon Musk a ales Germania pentru a construi prima fabrică Tesla din Europa
13 nov. M.I.A.


Facebook lansează serviciul de plăţi Facebook Pay pentru platformele sale
13 nov. M.A.


Kiwi Finance, creştere de 44 de milioane de euro, record în industria creditelor ipotecare
13 nov. I.L.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.