CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 30 MAI-6 IUNIE

Randamentul Bitcoin îl depăşeşte, din nou, pe cel al activelor tradiţionale

08 iun. Investiţii Personale
ANDREI IACOMI
Randamentul Bitcoin îl depăşeşte, din nou, pe cel al activelor tradiţionale

Cu o rentabilitate de 31,42% în perioada 30 mai - 6 iunie, criptomoneda Bitcoin a reprezentat cea mai bună investiţie în perioada menţionată, depăşind câştigurile pe care le-ar fi adus activele tradiţionale.

Potrivit site-ului "cointelegraph.com", unul dintre elementele principale ce au dus la aprecierea preţului criptomonedei este dat de creşterea volumului de tranzacţionare a monedei digitale pe piaţa de Bitcoin din China (n.r. săptămâna trecută, cele mai mari burse de criptomonede din China au permis clienţilor să efectueze din nou retrageri, după o perioadă de aproape patru luni). Cu doar o lună în urmă, volumul zilnic de tranzacţionare şi cota pieţei de Bitcoin din China se situa sub cea a Coreei de Sud. Luni, 5 iunie, piaţa chineză, reprezenta aproximativ 18,6% din piaţa globală de Bitcoin, procesând zilnic tranzacţii cu moneda digitală în valoare de aproape 100 de milioane de dolari, fiind depăşită doar de cea din Statele Unite, a cărei pondere era de aproape 37%.

De asemenea, şi piaţa japoneză a cunoscut o revenire puternică, după ce, la începutul săptămânii trecute, fusese depăşită de cea din Coreea de Sud.

Cea mai mare piaţă valutară din Japonia a deschis o bursă de Bitcoin, care a crescut şi mai mult cererea investitorilor locali faţă de criptomonedă, se mai specifică în sursa menţionată.

Conform "coinmarketcap.com", miercuri, 7 iunie, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de aproximativ 46,5 miliarde de dolari. Preţul de tranzacţionare se situa, pe 7 iunie, în jurul nivelului de 2.850 de dolari (aproximativ 11.550 lei, la cursul de schimb de ieri, de 4,0528 lei, pentru un dolar), conform aceleiaşi surse.

Marţi, 6 iunie, preţul criptomonedei a atins un nou maxim istoric, de 2.911,86 dolari (conform CoinDesk Bitcoin Price Index - indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele exchange-uri din lume).

La Bursa de Valori Bucureşti, cea mai mare rentabilitate, de 15,09%, în perioada 30 mai - 6 iunie 2017, a fost înregistrată de titlurile Fondului închis de investiţii BET FI INDEX INVEST (BTF).

Creşterea menţionată în perioada analizată a apărut pe fondul efectuării a două tranzacţii, în valoare de 215.200 lei, la un preţ unitar de 538 de lei, în data de 31 mai.

Principalele plasamente ale fondului sunt în acţiuni listate din domeniul financiar, care fac parte din indicele BET-FI, fiind vorba despre cele cinci Societăţi de Investiţii Financiare şi Fondul Proprietatea.

Conform datelor publicate pe site-ul Bursei de Valori, fondul a întregistrat, în primul trimestru din 2017, un profit de 0,89 milioane lei, faţă de o pierdere de 0,86 milioane lei pentru aceeaşi perioadă a anului 2016.

Locul al doilea în topul randamentelor a revenit acţiunilor Armătura (ARM), cu o rentabilitate de 5,86%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile SIF Moldova (SIF2), cu o creştere de 4,51%.

Indicele BET- FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a urcat, în perioada 30 mai - 6 iunie, cu 0,65%, raportat la moneda euro, depăşind ceilalţi indici importanţi ai pieţei de acţiuni locale.

Cea mai bună evoluţie din componenţa sa au avut-o acţiunile companiei SIF Moldova (SIF2).

Pe data de 30 mai, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat oferta publică de cumpărare de acţiuni proprii derulată de societatea de investiţii financiare.

Numărul de acţiuni care fac obiectul ofertei este 25 milioane, reprezentând 2,4081% din capitalul social, la valoarea nominală de 0,10 lei/acţiune, preţul de cumpărare fiind 1 leu/acţiune.

Oferta se va derula în perioada 7-27 iunie 2017.

Ponderea titlurilor SIF2 în indicele societăţilor de investiţii financiare este de 16,12%.

Indicele extins BET-XT, ce are în componenţa sa cele mai lichide 25 de acţiuni listate la BVB, s-a apreciat cu 0,26%, în perioada menţionată.

Ca şi în cazul BET-FI, cea mai mare creştere din cadrul indicelui extins au avut-o acţiunile emitentului SIF Moldova. Ponderea companiei în indice este de 2,7%.

În aceeaşi perioadă, indicele BET, al celor mai lichide douăsprezece companii listate BVB, s-a apreciat cu 0,18%, raportat la moneda euro.

În cadrul principalului indice al pieţei, cea mai mare creştere au avut-o titlurile Electrica (EL), care au urcat cu 1,33%.

În acest an, compania va distribui dividende în valoare totală de 251,4 milioane lei, dividendul brut fiind de 0,7415 lei/unitate. Data ex-dividend (prima zi după care cei care vor cumpăra acţiuni nu vor mai beneficia de dividende) este de 7 iunie, plata acestora fiind stabilită pe 22 iunie 2017.

Societatea energetică Electrica SA (EL) a încheiat primul trimestru al acestui an cu o pierdere netă de 51,217 milioane lei, faţă de un profit de 141,805 milioane lei raportat la finele lunii martie 2016.

În perioada ianuarie-martie 2017, grupul a înregistrat o pierdere operaţională de 46,9 milioane lei. Aceasta reprezintă o scădere cu 143 milioane lei faţă de trimestrul I din anul trecut, excluzând efectul excepţional al câştigului obţinut din deconsolidarea Societăţii de Servicii Energetice Moldova, în valoare de 74 milioane lei, înregistrat în T1 2016.

În primul trimestru, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 4,6 TWh (o creştere de 3,9%) la aproximativ 3,68 milioane de utilizatori.

Statul român prin Ministerul Economiei, deţine 48,78% din acţiuni.

Ponderea companiei Electrica în principalul indice al pieţei de acţiuni autohtone este de 7,49%.

Topul fondurilor de investiţii, în perioada 22-29 mai, este condus de titlurile ERSTE Equity Romania, cu o apreciere de 2,18%.

Pe locul al doilea în acest clasament s-a situat OTP AvantisRO, a cărui creştere a fost de 2,1%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile fondului ETF-BET Tradeville, ce au urcat cu 1,82%.

Cel mai bun randament la depozite bancare, în perioada 30 mai - 6 iunie, a fost pentru cele în euro, de 0,02%, la Bancpost.

Cotaţia aurului a crescut cu 1,19%, iar moneda naţională s-a depreciat cu 0,04% faţă de euro.

Precizare:  

Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Investiţii Personale

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 15 NOIEMBRIE - 22 NOIEMBRIELiviu Moldovan, "Admiral Markets": "Există o corelaţie inversă între preţul aurului şi cotaţia dolarului"
24 nov. ANDREI IACOMI


PLASAMENTE ALTERNATIVELeo da Vinci şi piaţa vechii picturi
24 nov. Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 14 NOIEMBRIE - 21 NOIEMBRIESIF Oltenia - liderul creşterilor din BET-FI1
23 nov. Andrei Iacomi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 13 NOIEMBRIE - 20 NOIEMBRIERentabilitatea monedei Bitcoin - peste cea a activelor tradiţionale
22 nov. A. I.


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 10 - 17 NOIEMBRIECreştere de 7,29% pentru THR Marea Neagră
21 nov. A.A.


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 8 - 15 NOIEMBRIERomgaz, cea mai mare apreciere din BET
17 nov. A.A.


PLASAMENTE ALTERNATIVELicitaţia lunii, adjudecarea lumii
17 nov. MARIUS TIŢA


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 7-14 NOIEMBRIESIF Moldova, locul al doilea în topul creşterilor de la BVB
16 nov. A.A.


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 6 - 13 NOIEMBRIENuclearelectrica, cea mai mare apreciere din BET
15 nov. A.A.


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 2 - 9 NOIEMBRIEIndicele BET-FI - în urcare, pe fondul scăderii generalizate a Bursei
13 nov. A.A.

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.