EXCLUSIVITATE

Dragoş Bîlteanu: "Ofertele statului nu trebuie să discrimineze firmele româneşti"

01 apr. 2013 Piaţa de Capital
ADINA ARDELEANU
Dragoş Bîlteanu: "Ofertele statului nu trebuie să discrimineze firmele româneşti"

SIF1 Banat-Crişana ia în calcul o posibilă participare la ofertele statului, atât la cele minoritare, cât şi la cele majoritare, dacă se vor face, potrivit preşedintelui companiei, Dragoş Bîlteanu.

Domnia sa ne-a declarat că în cadrul unor discuţii cu Ministrul Economiei Varujan Vosganian a ridicat o problemă şi anume ca ofertele de privatizare pe care le va face statul să fie nediscriminatorii pentru firmele româneşti, din punctul de vedere al eligibilităţii. Dragoş Bîlteanu ne-a vorbit în interviul de mai jos despre planurile sale la conducerea SIF1.

Reporter: Aţi discutat recent cu ministrul Economiei Varujan Vosganian despre o posibilă colaborare a SIF-urilor cu statul român. Ne puteţi spune în ce direcţie au mers discuţiile cu autorităţile?

Dragoş Bîlteanu: Am discutat cu ministrul Economiei Varujan Vosganian despre un posibil schimb de acţiuni. Are sens să ne consolidăm poziţiile, însă depinde şi la ce preţ, la ce evaluări.

În cadrul discuţiilor, am mai ridicat o problemă şi anume ca ofertele de privatizare pe care le va face statul să fie nediscriminatorii pentru firmele româneşti, din punctul de vedere al eligibilităţii. Luăm în calcul o posibilă participare la ofertele statului, atât la cele minoritare, cât şi la cele majoritare, dacă se vor face.

Reporter: Care este planul conducerii SIF Banat-Crişana pentru anul 2013?

Dragoş Bîlteanu: Avem un plan de restructurare a modalităţii de administrare a unora din participaţiile majoritare pe care le deţinem. Pentru eficientizarea lor, unele companii din portofoliu vor fi restructurate.

SIF Banat-Crişana deţine cote de participare majoritare în mai multe firme din sectorul imobiliar şi al serviciilor hoteliere. Planul pentru aces­te deţineri este de a le grupa în două societăţi de tip holding, controlate de SIF Banat-Crişana. Le-am denumit generic în acest moment SIF Imobiliare, respectiv SIF Hoteluri. Prin această măsură vrem să rezulte structuri optime pentru creşterea valorii activelor administrate, a profitabilităţii şi a randamentului capitalului investit în aceste firme la vânzare.

Acţiunile acestor două societăţi de tip holding ar urma să fie listate la Bursa de Valori Bucureşti, pentru început în secţiunea ATS, apoi pe piaţa reglementată. În momentul înfiinţării, cele două vehicule vor fi deţinute integral de SIF Banat-Crişana, iar prin listarea acestora se va facilita accesul şi altor investitori în structura de acţionariat. În acest fel va creşte şi gradul de trans­parenţă în ceea ce priveşte modul în care vor fi administrate şi rezultatele obţinute. Concretizarea acestui proiect ne aşteptăm să genereze şi scăderea discountului dintre preţul de piaţă al acţiunilor SIF Banat-Crişana şi valoarea activelor administrate.

Totodată, avem în vedere şi implicarea în proiecte investiţionale noi. Dimensiunea acestora va fi influenţată de fondurile disponibile şi de valoarea dividendelor ce vor fi aprobate de AGA din 23/24 aprilie 2013 pentru a fi distribuite de SIF Banat-Crişana în acest an.

Reporter: În propunerea planului de activitate pentru acest an, afirmaţi că există oportunităţi pentru SIF Banat-Crişana generate de privatizările din sectorul energetic. Sunteţi interesat atât de listările de pachete minoritare de acţiuni, cât şi de cele de pachete majoritare?

Dragoş Bîlteanu: În funcţie de capacitatea investiţională a Societăţii, adică de disponibilităţile financiare şi de limitele investiţionale de expunere pe acel emitent, de la caz la caz, SIF Banat-Crişana va putea participa singură sau, pentru alte proiecte, va trebui să atragă şi alţi investi­tori instituţionali şi/sau finanţatori, ca parteneri. Suntem astfel, interesaţi, atât de listările pachetelor minoritare, cât şi ale celor majoritare în cadrul privatizărilor din sectorul energetic.

Reporter: Ce alte sectoare, în afara celui energetic, consideraţi a fi de interes pentru SIF1?

Dragoş Bîlteanu: Suntem potenţial interesaţi de orice proiecte noi. Strategic vizăm participarea la privatizările ce vor fi efectuate în acest an, cum ar fi distribuţiile de energie electrică, poşta, dar şi orice alte oportunităţi din domeniul industrial, agricol, imobiliar. Analizăm cu interes şi domeniul privat, luând în calcul şi oportunităţile ce pot apărea în momentul reorganizării sau lichidării unor societăţi, pe care un management atent şi riguros le-ar putea viabiliza.

Reporter: Mai este sectorul bancar atractiv pentru SIF-uri?

Dragoş Bîlteanu: Sectorul financiar-bancar este în continuare preponderent în portofoliul SIF Banat-Crişana, având expunere atât pe emitenţi din Româ­nia, cât şi pe piaţa europeană, prin deţinerea la Erste Bank.

Avem ca obiectiv investiţional general administrarea unui portofoliu diversificat de active de calitate, care să fie în măsură să asigure atât generarea de venituri pe termen scurt, cât şi prezervarea şi creşterea pe termen mediu-lung a capitalului. Chiar dacă în această perioadă vedem că pe plan internaţional, în unele ţări, sectorul bancar este unul suferind, în ce priveşte expunerea SIF Banat-Crişana pe acest sector, ea este în continuare una profitabilă, obţinând venituri atât din dividendele încasate, cât şi din tranzacţiile cu acţiunile deţinute la bănci.

Reporter: Aveţi susţinerea acţionarilor pentru a merge pe această strategie?

Dragoş Bîlteanu: Am discutat cu unii acţionari instituţionali. Aceştia sunt dispuşi să renunţe la dividend sau să accepte un dividend redus la nivelul dobânzilor plus dividendele încasate de SIF Banat-Crişana în 2012, în condiţii de transparenţă, de bună gestionare şi de dezvoltare a societăţii prin proiecte noi.

Reporter: Vă aşteptaţi la o "revoluţie" a acţionarilor, la AGA?

Dragoş Bîlteanu: Nu avem informaţii că am avea acţionari nemulţumiţi. Desigur, interesul oricărui acţionar este de a obţine randamente cât mai mari pentru acţiunile pe care le deţine. Sperăm că majoritatea acţionarilor va opta pentru alternativa de dezvoltare şi creştere propusă de noi, ce presupune capitalizarea profitului. Credem că astfel se va obţine aprecierea valorii acţiunilor pe termen mediu şi lung.

Reporter: Cum vedeţi o posibilă eliminare a pragului de deţinere la SIF-uri?

Dragoş Bîlteanu: O eliminare a pragului probabil ar aduce schimbări semnificative în zona SIF-urilor şi cu siguranţă se va accelera implementarea intenţiilor acţionarilor importanţi. Nu ştiu în ce sens, depinde cine preia controlul şi ce îşi propune să facă.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Piaţa de Capital

BVBRulaj de 69 milioane lei, peste cel din primele şedinţe ale săptămânii
21 ian. A.I.


În 2021-2023Stimularea şi dezvoltarea infrastructurii pieţelor financiare nebancare, între ţintele ASF
21 ian. A.I.


Preşedintele ASF îi ameninţă cu sancţiuni drastice pe jucătorii ilegali din piaţă2
21 ian. A consemnat Mihai Gongoroi


Lucian Anghel a fost numit administrator provizoriu al TeraPlast 3
20 ian. A.I.


ÎN VALOARE DE TREI-CINCI MILIOANE DE EURORestart Energy lansează o emisiune de obligaţiuni verzi
20 ian. A.I.


ÎNCEPÂND DE MÂINE Acţiunile MAM Bricolaj intră la tranzacţionare în piaţa AeRO
20 ian. A.I.


ÎNCĂ O DATĂAcţionarilor SIF Oltenia li se cere aprobarea repartizării dividendelor pentru 20193
20 ian. A.I.


Indicii BVB au închis în scădere
20 ian. A.B.


LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI:Lichiditate de 9,38 milioane de euro pe BVB
20 ian. J.P.


Life is Hard vrea să preia Innobyte Solutions
20 ian. A.I.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.