ANGELA CRISTEA, COMISIA EUROPEANĂ

"Avem o creştere economică mare pe termen scurt, dar să vedem cum terminăm anul"

15 iun. Macroeconomie
A.V.

"Vrem să vedem politici inclusive" 

Oficialii de la Bruxelles vor ca toate statele membre ale Uniunii Europene să aibă o creştere economică sustenabilă, să se dezvolte pe termen scurt, mediu şi lung, potrivit doamnei Angela Cristea, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, care a prezentat, ieri, cele mai importante recomandări de ţară ale Executivului comunitar pentru România, în 2017.

Doamna Cristea a amintit că apare întrebarea dacă "creşterea spectaculoasă" pe care o înregistrează în prezent România este sustenabilă, subliniind: "Aş vrea să combat un mit care începe să prindă rădăcini, şi anume că ar exista o oarecare «gelozie» pe creşterea din România şi că poate de asta unii sunt critici vizavi de ratele acestea de creştere. Nu, asta este tot ce ne dorim de la fiecare stat membru în parte - să crească economic, să aibă o dezvoltare sustenabilă şi să crească pe termen scurt, mediu şi lung.

În România, pe termen scurt, avem o creştere foarte mare în primul trimestru al acestui an, dar vrem să vedem şi cum se va termina anul, şi care va fi situaţia în 2018, 2019, 2020 şi aşa mai departe".

Doamna Cristea a mai adus în atenţie creşterea inclusivă, considerată o preocupare majoră pentru că în UE modelul economic nu este al unei economii de piaţă "şi atât", ci unul al economiei de piaţă socială, care să aibă în centrul său cetăţeanul, care să lucreze pentru cetăţean, şi nu invers.

"Suntem extrem de preocupaţi pentru că modelul economic pe care l-am avut până acum a creat bogăţie, dar a dus şi la sporirea inegalităţilor sociale", a spus doamna Cristea, adăugând: "Această rată a inegalităţii este de 1/5 în UE, adică cei mai bogaţi 20% de oameni din UE câştigă de cinci ori mai mult decât cei mai săraci 20%, iar când vorbim de România, rata creşte la 1/8. În aceste condiţii, vrem să vedem politici inclusive".

Isabel Grilo, Comisia Europeană: "Investiţiile sunt importante, însă nu cele făcute doar pentru a cheltui"

Isabel Grilo, şef del unitate al Direcţiei Generale pentru Politici Economice şi Financiare a Comisiei Europene, a făcut referire ieri, la acelaşi eveniment, la faptul că, din 2010 până acum, creşterea economică din România a fost determinată în special de consum, ceea ce înseamnă că această creştere riscă să nu fie sustenabilă.

De aceea, a spus domnia sa, este nevoie de investiţii. "Este drept că România are o rată bună a investiţiilor, vedem o evoluţie foarte bună a acestora în ultimii ani, dar trebuie ţinut cont de faptul că România are de recuperat mult în materie de dezvoltare. România are o problemă mare de infrastructură. Infrastructura are nevoie de multe investiţii, întrucât este mult sub media europeană", a atras atenţia Isabel Grillo.

În opinia sa, în situaţia specifică a României, "investiţiile sunt importante, însă nu cele făcute doar pentru a cheltui, ci investiţiile care aduc ceva pentru potenţialul de creştere a ţării. Investiţiile trebuie să fie bine alese".

Cendrine de Buggenoms, şef de unitate al Direcţiei Generale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune din partea Comisiei Europene, a adus în atenţie, la evenimentul de ieri, nevoia unei reforme profunde în Sănătate şi faptul că sistemul de educaţie nu este corelat cu piaţa muncii. În plus, domnia sa a punctat nevoia reformării administraţiei publice, cu accent pe depolitizare şi transparenţă.

"Administraţia publică nu e suficient de solidă ca să susţină reformele", a spus Cendrine de Buggenoms.

La rândul său, Cosmin Dobran, director în cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene, a afirmat că există discrepanţe între statele membre şi apar probleme noi, precum creşterea inegalităţilor de venit, "lucru care a dus şi la creşterea importanţei aspectelor sociale" din regiune.

Cosmin Dobran a subliniat că, în România, este necesară stimularea investiţiilor şi continuarea reformelor structurale, respectiv asigurarea de politci publice sociale funcţionale.

Conform domniei sale, principalul obiectiv al UE este restabilirea şi consolidarea creşterii economice, crearea de locuri de muncă şi asigurarea unei coeziuni sociale. "Aceste trei elemente însumează ceea ce toate economiile din UE vor să obţină", a menţionat domnul Dobran, amintind că, în prezent, toate statele din UE sunt pe creştere economică, rata şomajului a ajuns la nivelul de dinaintea crizei, de circa 8%, iar în ultimii trei ani au fost create şase milioane de locuri de muncă, "ceea ce arată capacitatea economiilor de a se reforma pe mai departe".

Amintim că recomandările specifice de ţară pentru România au fost lansate în luna mai, în contextul strategiei Europa 2020 şi a guvernanţei economice europene.

Isabel Grillo: "România a demarat o consolidare fiscală impresionantă, dar, începând cu 2016 şi în primul semestru al lui 2017 au apărut probleme de creştere a deficitului structural. România trebuie să îşi aleagă priorităţi clare de investiţii publice, pe care să le implementeze în mod transparent şi în acelaşi timp să pună în aplicare planul privind achiziţiile publice".


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

Ministerul Agriculturii va oferi ajutoare naţionale tranzitorii de 527,2 milioane lei
25 nov. Victor Lupu


MINISTRUL MUNCII:"România se confruntă cu un mare deficit de forţă de muncă"
25 nov. G.F.


Iohannis: "Aştept un buget echilibrat, sustenabil şi care poate fi pus în practică"
24 nov. Andrei Stan


MIHAI TUDOSE: "Legea pensiilor este în lucru; e cea mai grea lege pe care o poate avea România"1
24 nov. Andrei Stan


Mihai Tudose: "Legea salarizării va aduce nişte reglaje"
24 nov. Andrei Stan


Tudose: "Anul viitor România ar putea înregistra o creştere economică mai mare de 6%"
24 nov. Andrei Stan


PRIM-VICEGUVERNATORUL BNR FLORIN GEORGESCU:"Disfuncţiile economiei - cauzate de asimetria dintre libertate şi răspundere"3
24 nov. E.O.


Finanţele au respins, ieri, toate ofertele băncilor la licitaţia de obligaţiuni de stat de 500 de milioane de lei
24 nov.


CIPRIAN PAHONŢU (RNP):"Angajaţii Romsilva nu vor pierde bani din salariu, după transferul contribuţiilor sociale"
23 nov. G.F.


CDR:Mediul de afaceri are nevoie ca regimul fiscal să fie predictibil
23 nov. G.F.

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.