"Kaspersky Lab" avertizează că expunerea datelelor în mediul online poate fi periculoasă

17 iun. 13:34 Companii-Afaceri
Andrei Stan
"Kaspersky Lab" avertizează că expunerea datelelor în mediul online poate fi periculoasă

Utilizatorii îşi pun în pericol datele personale atât prin modul în care împărtăşesc informaţii cu alte persoane, cât şi prin folosirea în comun a dispozitivelor care conţin aceste informaţii, potrivit unui raport realizat de compania de securitate ciberbetică "Kaspersky Lab".

Raportul "My Precious Data: Stranger Danger" dezvăluie obiceiurile utilizatorilor privind datele personale şi arată că cei care împărtăşesc date şi folosesc în comun dispozitivele întâmpină probleme cum ar fi pierderi de date şi afectarea funcţionării dispozitivelor.

Potrivit companiei, oamenii care împărtăşesc datele lor cu ceilalţi sunt mai predispuşi la probleme - de exemplu, aproape jumătate dintre utilizatorii care publică informaţii personale online s-au confruntat cu pierderea lor de pe smartphone-uri (47%). În schimb, şansele pierderii datelor sunt mici printre cei care nu distribuie informaţii personale către alte persoane - doar 13% dintre ei au pierdut informaţii de pe smartphone-urile lor. Riscurile sunt chiar mai mari pentru cei care împărtăşesc informaţii cu necunoscuţi, 59% dintre cei care au făcut acest lucru recunoscând că şi-au pierdut datele.

De asemenea, oamenii care fac publice date personale în mediul digital au raportat o gamă variată de probleme cu dispozitivele lor. Pe smartphone-uri, cele mai frecvente probleme includ reclamele nedorite (51%, comparativ cu 25% dintre utilizatorii care nu procedează astfel), probleme cu durata bateriei (41%, faţă de 17% dintre cei care nu publică informaţii personale), aplicaţii care funcţionează pe dispozitiv fără consimţământul lor (19% versus 6%) şi infectarea cu malware (14%, comparativ cu 4% dintre utilizatorii care fac publice informaţii personale). Aceste concluzii ilustrează legătura dintre distribuirea datelor către alte persoane şi problemele dispozitivelor, cei care distribuie informaţii fiind mai expuşi la o serie de probleme, în comparaţie cu cei care nu distribuie, precizează raportul.

Mai mult, cercetarea arată aceeaşi corelaţie pentru utilizatorii care îşi lasă dispozitivele în grija altora - cum ar fi împrumutarea smartphone-urilor pentru o anumită perioadă de timp, lăsarea dispozitivelor neblocate în locuri publice, dezvăluirea codurilor PIN şi aşa mai departe. Aceşti utilizatori sunt, de asemenea, mai predispuşi să îşi piardă datele: de exemplu, mai mult de jumătate (65%) dintre cei care au folosit smartphone-ul în comun cu alte persoane, au pierdut date din el, comparativ cu 34% dintre cei care nu au procedat astfel.

"Cercetarea noastră arată că atunci când oamenii distribuie prea multe informaţii în mediul digital, sunt mai predispuşi să întâmpine probleme cu dispozitivele şi să îşi piardă datele", spune Andrei Mochola, head of consumer business la "Kaspersky Lab".

El precizează: "Această problemă devine şi mai serioasă atunci când utilizatorii folosesc în comun dispozitivele digitale sau le lasă la dispoziţia unor persoane total necunoscute. Ştim că utilizatorii vor împărtăşi în continuare informaţii valoroase cu ceilalţi în mediul online, acesta fiind unul dintre privilegiile mediului online. Tocmai de aceea este atât de important pentru fiecare să fie conştient de potenţialele pericole la care îşi expune datele şi dispozitivele. Le recomandăm utilizatorilor să aleagă o protecţie care se adaptează nevoilor lor, indiferent de mediul folosit. Astfel, se pot bucura de tot ceea ce mediul online are de oferit. "

"My Precious Data: Stranger Danger" este bazat pe un studiu online efectuat de compania "Toluna" şi "Kaspersky Lab" în ianuarie 2017. Studiul a evaluat atitudinile a 16.250 de utilizatori de Internet cu vârste de peste 16 ani, din 17 ţări din lume.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

Comisiile parlamentare amână raportul de revocare a preşedintelui ANCOM până la amendarea OUG 33/2017
17 oct. Andrei Stan


Liviu Dragnea nu neagă varianta ca Sorin Grindeanu să preia şefia ANCOM
17 oct. Andrei Stan


DRAGNEA:Ministrul Mediului trebuie să vină cu un pachet de măsuri de limitare a importurilor de maşini second-hand
17 oct. Andrei Stan


Consiliul Concurenţei analizează preluarea Eucasting de către Georg Fischer AG
17 oct. GEORGE FORCOŞ


BNS solicită Guvernului să renunţe la transferul contribuţiilor în sarcina salariaţilor
17 oct. GEORGE FORCOŞ


Grupul Wienerberger cumpără Brikston
17 oct. Mina Irina


UPDATE/ IULIAN IANCU - DREPT LA REPLICĂ LA AFIRMAŢIILE FOSTULUI MINISTRU AL ENERGIEI RĂZVAN NICOLESCUIulian Iancu: Răzvan Nicolescu va fi chemat la audieri, în Parlament
17 oct. A.S.


IANCU ÎI SOLICITĂ COMISARULUI EUROPEAN CANETE SĂ DISCUTE MODIFICĂRILE LEGISLAŢIEI GAZELORDeputaţii au decis retrimiterea la Comisii a Legii tranzacţionării gazelor3
17 oct. ANCUŢA STANCIU


CHIRIŢĂ, PROPUS DE COMISIILE PARLAMENTARE PENTRU FUNCŢIA DE PREŞEDINTE AL ANREIulian Iancu: "Dumitru Chiriţă va fi confirmat doar prin faptele sale"4
17 oct. A.S.


PRIORITATE BURSA / OVIDIU DEMETRESCU, ARBA:"Este evident că administratorii Electrica nu au respectat legea"5
17 oct. ADINA ARDELEANU

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.