Din ce se luară, maică? 92

16 iun. Editorial
CORNEL CODIŢĂ
Din ce se luară, maică?CORNEL CODIŢĂ

Să recapitulăm, vasăzică! Mai acum jumătate de an, am avut alegeri generale. După socoteala de acasă, a celor care au mizat pe "efectul de antrenare" al "Crucişătorului Iohannis", momîia PNL, în care stau pitite de ochii lumii zdrenţele PDL-ului, minus Băsescu şi gaşca zero, ar fi trebuit să obţină suficiente voturi şi locuri în parlament, astfel încît, împreună cu UDMR, cu alte cîteva partide de buzunar, gen Salvaţi România, PMP, M10 etc să poată constitui o alianţă, la care ar fi aderat, "din interes naţional", desigur, şi UNPR-ul "indispensabilului" politicii din noua Românie miliţieneasco-securistă. S-ar fi încropit o majoritate, oricît de slabă, dar majoritate! Omul de la Cotroceni ar fi fost fericit să le dea Premierul şi binecuvîntarea sa, cu care să meargă în Parlament pentru votul de investitură. Iohannis şi-ar fi văzut visul cu ochii şi ar fi avut "Guvernul său"! Konec Filma, Trăiască victoria istorică a democraţiei împotriva tiraniei, pentru gloria eternă a bravilor noştri conducători! Amin!

Problema cu socoteala de acasă este că ea nu se potriveşte, mai deloc, cu cea din tîrg, după cum ne avertizează înţelepciunea zicalei populare! Dar, cine mai are timp de cimilituri, în agitaţia politică din România?! Prin contraperformanţa, fără precedent, a campaniei electorale de anul trecut, partidele prea grabnic ofilitei noastre democraţii, de la stînga la dreapta şi înapoi, au reuşit să convingă jumătate din electorat să stea acasă, evidenţiind cu claritate lipsa de opţiune pentru oricine ar fi căutat un motiv raţional de alegere electorală! Aşa se face că PSD-ul şi satelitul său, ALDE, fără să cîştige cu adevărat alegerile, ci doar trezindu-se în braţe cu ceva mai puţin de 20% din totalitatea voturilor de care dispun teoretic cetăţenii din România, au ajuns în postura de mare majoritate parlamentară, căreia nimic nu-i mai putea sta în cale. Nici măcar Cotrocenii fălosului Iohannis care s-a încordat, o clipă doar, pentru poza destinată "eternităţii", şi a respins prima propunere de premier a PSD-ului, acceptînd-o fără să crîcnească pe următoarea, la fel de irelevantă din punct de vedere politic. Se născuse Guvernul Grindeanu! Zînele ursitoare nu puteau fi mai darnice în proorocirea viitorului său! "Un partid" beat de victorie, subjugat de farmecul mustăţii tip Teleorman a noului său "lider maximus", "Un program" de guvernare cum nu s-a mai văzut de la Declaraţia de la Snagov încoace, "Un premier" virgin politic şi fără de prihană, gata să mute munţii din loc, dacă este nevoie, pentru a împlini voia celor care l-au propulsat, ca într-un vis frumos, de pe canapeaua sufrageriei sale, direct în biroul de la Palatul Victoria, pe uşa căruia stă scris "Prim Ministru".

După care... a început vertiginoasa rostogolire către haos! Ea culminează acum cu furtuna în vîltoarea căreia PSD-ul îşi canibalizează propriul guvern, după nici jumătate de an de funcţionare, timp în care ne-a spus, cînd mai galeş, cînd mai lătrător că toate merg ca unse, că programul de guvernare o să ne ducă pe ultimele culmi de civilizaţie rămase încă neocupate de alţii, că totul va fi bine şi la vară cald! Nimic însă din ceea ce se vede la suprafaţă nu justifică şi nu poate explica un asemenea parcurs! Şi totuşi el se derulează sub ochii noştri. De unde, cum, pe ce bază? Răspunsurile pot fi găsite, imediat, dincolo de aparenţe!

Falia de ruptură dintre PSD şi oricare guvern al său este adînc săpată în genele politice ale "partidului-stat". Expresia aceasta nu este o metaforă. PSD nu ştie, nu poate şi nu vrea să fie altceva decît "partidul-stat". O entitate a cărei raţiune primă şi ultimă de existenţă se află în parazitarea instituţiilor de putere şi exploatarea resurselor disponibile odată cu stăpînirea pîrghiilor de decizie şi comandă care "fac legea", la propriu, nu doar la figurat. Iar aici, nu este vorba doar despre resurse materiale, financiare, ci de toate tipurile. Spre exemplu, cele legislativ-juridice care fac posibilă "albirea", prin lege, a acelora deloc puţini, dintre capii locali şi de la centru ai formaţiunii, care au probleme grave cu justiţia. Cele scoase cu parcimonie din "urnă" de DNA nu reprezintă decît o fărîmă din "masa de penalitate" a vîrfurilor partidului şi a membrilor mai de rînd care au avut acces la caşcavalul învîrtelilor locale, ori naţionale. Pentru PSD, guvernul şi guvernarea nu sunt decît anexe ale oamenilor din vîrf şi ale intereselor "de partid". În prima zi, cînd te pune "Partidul" în fruntea guvernului, acest aspect nu te deranjează chiar atît de mult, cum nu l-a deranjat nici pe Grindeanu. El devine însă o problemă, o povară şi chiar un grav motiv de ruptură, abia atunci cînd cei trimişi de partid la Guvern bagă de seamă că ei sunt cei care semnează actele oficiale şi au răspunderi clare, sub spectrul legii, pentru fiecare gest pe care îl fac, în timp ce "Mahării de la partid" au doar dorinţe, interese şi comenzi de dat celor de la guvern!!! Povestea vorbii: unul cu folosul, altul cu ponosul!

Dragnea ca şi alţii în postura sa nu a făcut altceva decît ceea ce scrie în "Reţeta magistrală" a PSD-ului: a transmis, a cerut şi a încercat să forţeze oamenii guvernului să preia agenda partidului, ca agendă de guvernare. Cînd refuzurile au început să se înmulţească, ba au mai venit şi niscai răspunsuri în răspăr, Dragnea le-a spus-o verde în faţă: Atenţie! Eu v-am făcut (miniştri!), Eu vă omor! Iar acum, încearcă să se ţină de cuvînt! Iar lucrul ar fi fost poate deja împlinit, dacă România ar fi fost un spaţiu politic şi constituţional cît de cît coerent şi bine articulat. Dar, nu e! Drept pentru care repetăm "cazul Radu Vasile" la indigo, întrucît premierul Romîniei nu poate fi scos din funcţie decît prin efectul moţiunii de cenzură, exercitată de Parlament, sau al depunerii de bună voie a mandatului, demisia. Condiţionarea depunerii demisiei, la care a recurs Grindeanu, de alte acţiuni ale unor instituţii de stat, cum este desemnarea prealabilă de către Preşedintele României a unui alt premier de la PSD, este la fel de absurdă ca şi pretenţia că decizia politică a partidului, a coaliţiei, de a retrage sprijinul politic actualului Guvern pune capăt automat mandatul său. Ca să aibă efect, decizia partidului trebuie să se materializeze în votul moţiunii de cenzură! Alfel, nu are nici un efect, legal, pentru mandatul Guvernului. Bine, dar toţi miniştri guvernului şi-au depus demisiile! S-a întîmplat şi în cazul Radu Vasile. Conform contorsionatei Constituţii a României, acest fapt nu determină încetarea de drept a mandatului primit de guvernul respectiv prin votul de investitură al Parlamentului. Miniştri pot fi înlocuiţi, dacă Preşedintele consimte şi acceptă înlocuitorii propuşi, atenţie!, nu de partid, ci de Premier!!! Aşa se face că ne putem trezi cu Grindeanu la Cotroceni, cu o listă completă de noi minştri, pe care Iohannis să o accepte şi să avem guvernul Grindeanu II, fără acordul alianţei PSD-Alde. Ceea ce ne aduce în punctul de plecare: doar o moţiune de cenzură termină legal mandatul actualului Prim Ministru şi al guvernului Grindeanu I, dacă între timp nu intervine demisia premierului, cum s-a întîmplat în cele din urmă în cazul Radu Vasile. Aceasta este singura soluţie a crizei.

Care sunt consecinţele ei?

Pentru PSD, o şifonare încă şi mai gravă a imaginii şi a credibilităţii, ca partid. Gravă, intern, catastrofală, în exterior. Fără să îşi dea seama, PSD-ul lui Dragnea confirmă acum ceea ce Iohannis a susţinut, încă de la începutul mandatului său, anume că o guvernare PSD este falimentară, detrimentală pentru România, de aceea "Guvernul meu" este singura soluţie disponibilă!!! Pentru Iohannis este o victorie politică mai mare chiar decît alegerea sa la Cotroceni!

Cîştigul masiv de imagine şi credibilitate, internă şi internaţională vine, însă, pentru Preşedintele Iohannis, cu un preţ. Va trebui să schimbe partitura. Nu mai poate sta înţepenit şi înţelept la Cotroceni, aşteptînd ca mărul stricat să cadă din pom. Mărul a căzut! Preşedintele trebuie să ofere o altă soluţie pentru guvernare. Iar ea, nu se vede nicăieri! Acceptarea unei alte formule PSD ar fi nu doar o laşitate, ci de-a dreptul o sinucidere politică. Tragerea de păr a PNL-ului la guvernare este imposibilă, dacă nu se produce o masivă ruptură în masa parlamentară a PSD. Iar ruptura nu este deloc probabilă. Mai rămîne soluţia unui nou guvern "tehnocrat" sprijinit şi de PSD, greu de acceptat, dar care l-ar putea salva pe Dragnea, sau, ceea a alegerilor anticipate. Doar că, după doar 6 luni de guvernare şi pe fondul neghiobiei politice din jurul circului Grindeanu, PSD-ul marca Teleorman, s-ar putea prăbuşi în gaura neagră a uitării electorale. Riscul este prea mare şi cu siguranţă va fi evitat, mai ales că "inerţia" uriaşă a parlamentarilor, care au mandatul în mînă pentru patru ani, se va opune cu o vehemenţă căreia nimeni şi nimic nu-i poate rezista, cu atît mai puţin un Dragnea încolţit din toate părţile şi slăbit de costurile inevitabile ale aventurii în care s-a lansat.

În sfîrşit, nu este deloc imposibil ca Dragnea să fie obligat să deconteze toate oalele sparte şi să piardă frîiele PSD-ului, debarcarea sa avînd avantajul că deschide partidului noi spaţii de joc, atît în raport cu PNL-ul, cît şi cu Preşedintele Iohannis.

Din ce se luară, aproape că nu mai are nici o importanţă!

Opinia cititorului: 92
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 00:23

Tare bine ar prinde cateva sondaje de optiuni electorale in perioada asta. Rau este ca ele nu vor avea loc, ca prea le-ar da dureri de cap puscariabililor de la conducerea Romaniei..

1.1.   om (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de june în data de 16.06.2017, 10:18

tinere, de unde ati invatat termenii astia penibili. Pentru ca, daca at trebui sa fim corecti, cam toata clasa noastra politica, inclusive gainile fierte de la USR, at trebui sa cam stea intr-un loc racoros; de la Vaqueroi incoace, trecand prin CDR, Bombonel, Besse si actualii, toti sunt niste mediocritati si niste infractori, macar in problem de constiinta; Stai sa vezi acum cum o sa salveze Orban omenirea. Daca nu cumva o salveaza Bussseoi.

Analiza din rticol este foarte pertinenta; lasa partea cu batutul campilor 

2.   multumiri
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 00:24

Excelenta analiza!

2.1.   crestere economica maxima in UE (răspuns la opinia nr. 2)
mesaj trimis de The Brute în data de 16.06.2017, 01:31

si guvernul este trimis la plimbare. 2012 primavara cea mai mare crestere bursiera UE si guvernul este reformat....

3.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 07:28

Nu vezi necesitatea reformării serviciilor secrete?

Problema e doar Teleormanul? 

Cel care joacă tenis cu Coldea vorbește despre ieșirile altora la o tequila cu Coldea, 

Fiul surorii soției fostului prim-ministru a deraiat și vorbiți de partidul-stat?

Dar despre mafia securistă de ce nu vorbiți? Poate îi includeți și pe Iohannis și pe Plicușor Dan și pe Cioloș, doar cât s-o ia România din loc. 

3.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 07:59

Dar tu de ce nu vorbesti despre mafia securista? De ce doar intrebi si faci pe desteptu'?!

3.2.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 08:17

N-am făcut-o pentru că ești analfabet funcțional. După ce parcurgi literele trebuie să le găsești sensul.

3.3.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 11:29

Inainte sa asezi literele, trebuie sa ai sensul.

Macar "analfabet functional" ai idee ce sens are? 

3.4.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 17:47

Literele sunt acolo. Când ai să descoperi sensul cuvintelor pe care le formează nu vei mai fi analfabet funcțional.

Nu mai devreme. 

3.5.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 19:26

Literele sunt acolo?

Sunt si cifrele acolo? 

Exista ceva care sa nu fie acolo?

Ce de sens ai tu, acolo! 

3.6.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.5)
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 20:59

Roagă-ți superiorul să participe la brainstorming.

4.   Psd vrea in opozitie, deci anticipate !!!
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 08:05

Conturi pline, vin alegeri.

5.   Falia de ruptura? Pleonasm
mesaj trimis de Gigi în data de 16.06.2017, 08:14

FÁLIE, falii, s. f. (Geol.) Ruptură apărută în scoarța Pământului, ca urmare a mișcărilor tectonice verticale, care desparte două grupuri de straturi; fractură. – Din fr. faille.

5.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 09:14

Vladimir Putin isi freaca mainile de bucurie se se intampla in Romania....se uita la noi cum U.E. ne destabilizeaza, asta doreste U.E.

5.2.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 09:42

Nici injecțiile în cap nu te mai ajută. E prea târziu pentru tine.

5.3.   Ce spun eu si ce raspunzi tu! (răspuns la opinia nr. 5.1)
mesaj trimis de Gigi în data de 16.06.2017, 09:53

Esti robot postac? Sa punem atunci o cheie de control, postac-proof, inainte de a avea voie sa enunti ceva!

5.4.   Aparare pe reduta (răspuns la opinia nr. 5)
mesaj trimis de Autorul în data de 16.06.2017, 10:59

99,9 % aveti dreptate. Cind scriam am avut in minte expresia zona de ruptura, adica falie, dar termenul ruptura mi-a ramas pentru ca este expresiv si util in context. Tot ce mai pot spune in aparare este ca falie poate fi luat ca sinonim cu crapatura. (Ruptura nu s-a produs inca). Pot exista mai multe crapaturi, ruptura se va produce doar pe una dintre ele, sau pe alta noua, pina atunci neaparenta. In acest falie de ruptura nu este expresie pleonastica.

5.5.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.4)
mesaj trimis de Gigi în data de 16.06.2017, 11:57

Nu e un scop sa am dreptate, mai degraba un mijloc. De multe ori e bine cand un text e citit de o pereche de ochi proaspeti, neangajati. Inainte de publicare. Sau o editare profesionala, daca ar fi disponibila. Incercam si eu sa ma fac util. De exemplu as putea edita articolul sa ramana un pic sub 3/4 din cel de acum, doar ca ceva mai usor de urmarit. Si fara schimbare semnificativa de stil.

5.6.   licenta literara (răspuns la opinia nr. 5)
mesaj trimis de SR în data de 16.06.2017, 12:12

Ca figura de stil pleonasmul este acceptat...cand se doreste sa scoti ceva in evidenta..sa ironizezi...Literatura e plina de exemple..se numesc licente literare si sunt acceptate!

5.7.   Gigi nu face pe eruditu-- esti in semestrul 0 (răspuns la opinia nr. 5.5)
mesaj trimis de SR în data de 16.06.2017, 12:18

Te supraapreciezi!...scrie tu cum vrei, Autorul are voie sa foloseasca oricate licente literare doreste, e nascut genial. Nu poti corecta un geniu!

5.8.   Coincidenta (răspuns la opinia nr. 5.4)
mesaj trimis de Gigi în data de 16.06.2017, 12:20

Oricum, azi e ziua 'surprizelor neasteptate'! Vezi Pruna

5.9.   Licenta permite orice scuza! (răspuns la opinia nr. 5.6)
mesaj trimis de Gigi în data de 16.06.2017, 12:23

Uitashi I-ul din finalul initialelor?

Asta ca sa folosesc perfectul simplu, ca-n titlu! 

5.10.   Coaboara-n jos Luceafar bland! (răspuns la opinia nr. 5.4)
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 13:05

NU va obositi sa raspundeti lui Gigi de la scularie in cautare de job, se baga prea mult in seama!

Dv puteti folosi toate rezervele stilistice ale limbii romane ca va ajuta sa va atingeti obiectivul...credeti ca lui Eminescu i-a pasat cand a scris Luceafarul de ce zice Gigi de la scularie? 

5.11.   SIR ar fi corect (răspuns la opinia nr. 5.9)
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 13:08

cu initiala tatalui intre..daca doresti la sfarsit , nu am nimic impotriva! Inac o licenta nu strica!...iti fac pe plac, SRI.

5.12.   SIR (răspuns la opinia nr. 5.11)
mesaj trimis de Gigi în data de 16.06.2017, 13:31

Asta e buna, recunosc!

5.13.   Gigi esti vulgar (răspuns la opinia nr. 5.8)
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 13:35

se spubne testiculenta, esti vulgar!

5.14.   E bun oricand un job de placere (răspuns la opinia nr. 5.10)
mesaj trimis de Gigi în data de 16.06.2017, 13:36

Insa daca vrei sa te-nvat, cand ti se termina banii mai vinzi un teren, sau un fotbalist, pac-pac!

Nu stai sa le legi nodul la cravata altora. C-ajungi ca Grindica! 

5.15.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.8)
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 13:38

Daca taceai filozof ramaneai Gigi de la scularie!

5.16.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.5)
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 13:40

Tu oricum nu intelegi nimic Gigica..ar fi inutil!

5.17.   NU doar Putin ci si... MERKEL (răspuns la opinia nr. 5.1)
mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2017, 00:06

Nu doar Putin ci si surioara lui KGB-ista MERKEL care nu vede cu ochi buni faptul ca Romania va aloca la Aparare 2% din PIB deoarece TRADATOAREA UE vanduta RUSILOR si MUSULMANILOR a zis ca UE sa nu mai cotizeze la NATO ci sa-si ia soarta in propriile maini :mai exact o armata europeana.-->Ca vorba aia mai lipsea sa zica UE sa dea bani lui Putin s-o apere de ISIS.

5.18.   SIR= branza in limbi slave (răspuns la opinia nr. 5.12)
mesaj trimis de SRI în data de 17.06.2017, 10:37

Si mie imi place branza...mai bine SRI...ai dreptate, nu are conotatii culinare.

5.19.   diversiune (răspuns la opinia nr. 5.4)
mesaj trimis de anonim în data de 18.06.2017, 09:08

Vor sa devieze discutia de la subiect..Ignorati micile rautati!Chiar nu trebuie sa va intereseze ce spn ce-i din jur...asa cum nici pe Eminescu nu l-a interesat.

5.20.   SIR in English (răspuns la opinia nr. 5.12)
mesaj trimis de anonim în data de 18.06.2017, 09:12

Definition of sir

a : a man entitled to be addressed as sir —used as a title before the given name of a knight or baronet and formerly sometimes before the given name of a priest 

b : a man of rank or position 

a —used as a usually respectful form of address

b capitalized —used as a conventional form of address in the salutation of a letter 

6.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 09:24

Si guvenul Ciolos(adica guvernul meu) a fost bun pentru unii rau pentru majoritatea.Cand vom avea conducatori care sa lucreze pentru oamenii din tara si interesul tarii(de sus in jos)?

7.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 09:27

Sunt convins ca orice alageri ar fi acum, PSD-ul tot ar castiga fara probleme. Mult wishful thinking in articolul asta. In plus singura dorinta este sa fie un guvern "al meu" si care sa nu fie PSD , indiferent cum ,din cine si cat de fragil e format. Asta e o idee falimentara ! A se vedea Republica Moldova , Ucraina etc. unde astfel de guverne nu au facut decat sa aibe efect invers si sa creasca sentimentul de nemultumire al populatiei fata de anumite idei , concepte...

7.1.   handelsblatt zice altfel (răspuns la opinia nr. 7)
mesaj trimis de The Brute în data de 16.06.2017, 09:47

Tillich , seful landului Saxonia l-a felicitat pe Grindeanu pentru decizia luata si teprezentantii media international sunt de parere ca ar trece de motiune...

7.2.   handelsblatt zice altfel (răspuns la opinia nr. 7)
mesaj trimis de The Brute în data de 16.06.2017, 09:49

Tillich , seful landului Saxonia l-a felicitat pe Grindeanu pentru decizia luata si teprezentantii media international sunt de parere ca ar trece de motiune...

7.3.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.1)
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 09:57

Securitatea are de recrutat masiv și urgent câteva zeci de parlamentari PSD.

Va fi greu la început, dar Securitatea va dovedi. A mai făcut-o și în cazul UNPR-ului, va izbândi și acum.

Să nu uiți, moț în fruntea bandei securiste alcătuită din firimiturile USR, PDL, UNPR și NeoUNPR va sta el, comandantul 45 grade -OH. 

7.4.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2017, 01:18

Asa credea si Ponta ca va fi ales presedinte...

8.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 11:10

Domnule Codita, trebuia sa se scrie " din ce se luara muica " , nu maica ; este clar ca nu esti de-al nostru ! Cat priveste continutul - conform fabulei marelui ARGHEZI "cuiul " se putea si mai bine, dar merge si-asa. Ramane pentru " dupe "viitorul guvern !

8.1.   muică (răspuns la opinia nr. 8)
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 12:30

da

8.2.   Depinde (răspuns la opinia nr. 8)
mesaj trimis de Mugur în data de 16.06.2017, 14:36

Depinde de sat, daca esti de pe-aci, din Deveselu, se zice si maica...

8.3.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.2)
mesaj trimis de Redactia în data de 16.06.2017, 14:40

[Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

8.4.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.2)
mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2017, 10:38

Cred ca scoateti in evidenta aspecte nesemnificative!...comentati, va rog esenta articolului

9.   off off
mesaj trimis de un guru în data de 16.06.2017, 11:24

Nu stiu , muica ce avura .Da auzi pe omul al batran ca daca pana la 1 iulie nu se semneaza nu stiu ce adio mariri la 1 ianuarie 2018 .Da acia s-or fi luat :)

9.1.   se fac ca se cearta (răspuns la opinia nr. 9)
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 12:24

Bugetul nu poate suporta maririle salariale promise..Aveti dreptate.Nu vor fi mariri nici de la anul!

Scenariul a fost de mulat vreme la cale, atat vreme cat UE nu ne permite deficit bugetar mai mare de 3%. 

9.2.   nu orice primar poate fi ministru! (răspuns la opinia nr. 9.1)
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 13:00

Era de asteptat sa se faca doar ca lucreaza in folosul cetatenilor daca le-a cerut sa isi depuna demisiile in alb, de la inceput de mandat Unii si-au luat rolul in serios! Dar saltul era prea mare, de la primar la ministru..ii cam stangea costumul iar pantofii mult prea mari!

10.   Daea
mesaj trimis de un guru în data de 16.06.2017, 11:26

Daca am intreba oaia de ce se cearta poate ar raspunde ete daea :) Ca sa ne miram noi :) Pentru ca langa orice ministru sta un Dragnea dar langa Dragnea nu sta orice ministru :)

11.   BLESTEMUL ROMANIEI=LUPTA pe CIOLAN!
mesaj trimis de Anarhistul în data de 16.06.2017, 14:08

__Nene Dragnea ati facut-o " de OAIE" cum ar zice domnu Daea de la Agricultura._V-ati dat singuri la gioale ca sa nu se oboseasca Presedintele Iohannis. _Eu sunt in asteptare sa vad cum va dati cu mana voastra jos de la putere si sa treceti singuri in opozitie ca sa nu se oboseasca opozitia sa ajunga la putere; si cine stie maine- poimaine convoci Cexn al PSD d-nule Dragnea si te dai tu singur afara din partid

pt. ca i-ai MINTITpe alegatori si ti-ai BATUT JOC de un PROGRAM BUN de GUVERNARE facut de ISRAELIENI._Asta este: in materie de Politicieni Responsabili , Gospodari, Priceputi si cu bun-simt, Romania duce LIPSA!_Asta-i blestemul Romaniei_HUOO INTREGII Clasei POLITICE MINCINOASE!_Sa vaia DNA!_Sa va VOTEZE de acum inainte PORCII+VACILE+OILE domnului DAEA...DAEA ce ...SUNTETI!

__RUSINE, RUSINE, RUSINE sa va FIE! 

11.1.   Votul e pierdere de vreme (răspuns la opinia nr. 11)
mesaj trimis de DEZAMAGITUL în data de 16.06.2017, 14:18

Asa-s prosti, isi taie singuri craca de sub picioare. In Romania totu-i cu fundu-n sus ce pretentii sau sperante sa mai ai.Nu va mai duceti la vot in viitor fratilor si nu mai votati pe nimeni ca sa nu fiti DEZAMAGITI. Nu de alta dar va obositi picioarele DEGEABA. VORBA MELODIEI trupei TAXI: "CRIOGENIA, SALVEAZA ROMANIA!"

11.2.   TALMESH-BALMESH (răspuns la opinia nr. 11)
mesaj trimis de Bahaos SRL în data de 16.06.2017, 14:40

Ei in loc sa faca investitii in agricultura, sanatate, drumuri, diguri, poduri si in industria constructoare de masini si utilaje agricole, sa refaca sistemul national de irigatii doar au dat pomeni si au facut legi proaste asa cum e legea salarizarii unitare; bine ca nu au apucat sa aplice impozitul global ca atunci chiar ca ajungeam ca Grecia!

11.3.   BREAKING NEWS: Atac de Panica la BNR! EXPLOZIV! (răspuns la opinia nr. 11)
mesaj trimis de GLUMETUL în data de 16.06.2017, 14:53

Alooo astia din PSD ce faceeti? Ca se depreciaza Leul si urca Euro la 5 lei .BREAKING NEWS: In urma crizei politice provocata de PSD, Guvernatorului Isarescu i-a sarit TENSUNEA la 20. Ca sa se linisteasca Isarescu a dat pe gat vreo 2 STICLE de Cramposie tinuta la rece in seiful BNR in loc de Aur in timp ce sealbise la fata. Nu mai provocati domnilor polititicieni atacuri de panica Guvernatorului ca e om batran, cat sa mai stea bine cu inima si cu nervii de pe urma manevrelor voastre proaste de culise?1

11.4.   Persevereaza in PROSTIE! (răspuns la opinia nr. 11)
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 15:35

E a doua ora cand o fac "de oaie"; prima data au facut-o iarna cand cu Ordonanta 13 de Gratiere. Se pare ca PSD PERSEVEREAZA in PROSTIE!

11.5.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 11.2)
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 17:50

Securiștii de dreapta au așteptări de la stat să facă investiții în toate cele, după ce majorează bugetele serviciilor, cele mai bune investiții.

11.6.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 11.2)
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 20:15

nu zice hop ca acusa vine olguta la finante si rezolva ea, ce e asa greu.

11.7.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 11.6)
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 20:20

esti misogin ;)

11.8.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 11.7)
mesaj trimis de Ha-HA-HA în data de 16.06.2017, 23:59

Olguta dupa ce s-a facut de ras in engleza, s-a facut si in franceza in Parlamentul European. He-HE-HE!

11.9.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 11.8)
mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2017, 00:07

O prostie trebuie intotdeauna dusa pana la capat.

11.10.   ce sa caute la finante? (răspuns la opinia nr. 11.6)
mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2017, 00:51

olguta e incompetenta! Sa se duca acasa!

11.11.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 11.2)
mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2017, 00:58

Tot ministrii lui Ponta au facut lucruri bune chiar daca Ponta era nepriceput nu ca Dragnea care se pricepe la toate.

11.12.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 11.8)
mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2017, 01:23

Asta inseamna tenacitate...

11.13.   nu ii plac eruditii sau meritocratia (răspuns la opinia nr. 11.8)
mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2017, 10:44

E o toapa..arivista..nu are timp sa se cultive!

Vrea sa alinieze pe toata lumea! Acum inteleg motivul Se oftica pentru ca nu s-a cultivat la timp si acum se face de rusine! Ne facem de rusine cu impostori. 

11.14.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 11.12)
mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2017, 15:20

de acord...sa revina ministri lui Ponta! in frunte cu el.

12.   Asistam la desfasurari politice neasteptate
mesaj trimis de Pribeagul în data de 16.06.2017, 14:45

si inexplicabile. Si asta cind totul parea ca tara era pe cale de a se aseza intr-o matca stabila.

“Dumitru Dragomir a scapat de procesul dezafilierii Universitatii Craiova. Curtea de Apel a decis astazi ca toate partile inculpate - Sandu, Dragomir, FRF si LPF - sa fie achitate… 

"Ce tara este asta? Ce judecatoare e aia care mi-a dat 7 ani fara sa fiu implicat in ceva? Numai la asta stau si ma gandesc noaptea. Sunt alb tot. Simt ca mor zilnic. Dar ma tin tare, fiindca ma simt nevinovat.", a spus Dumitru Dragomir, intr-un interviu pentru ProTV.” 

Da, chiar asa, "Ce tara este asta?”, in care toti borfasii neamului sunt achitati. 

Grindeanu incearca sa faca un guvern el, de capul lui. Dar ciudatenia asta devine ceva de groaza cind afli ca in acest demers el se bazeaza pe Ponta si oamenii lui, probabil pe Coldea si pe insusi celebrul Ghita, fugarul, jefuitori recunoscuti si coabitatori vestiti cu fortele raului.  

Da, chiar asa, "Ce tara este asta?”, in care groparii neamului in loc sa fie la racoare ajung sa faca politica tarii. 

“Reporter: Programul cu care dvs ati cistigat alegerile a fost lucrat lucrat de dvs si de Darius Valcov? 

Liviu Dragnea: Darius Valcov, Marius Nica, Cristian Socol… si ne-am mai consultat si cu altii. Pe partea economica au fost in principal Darius Vilcov si Cristi Socol… Oricum ei/el? lucreaza foarte mult si la implementare. E un om pe care-l apreciez foarte mult, adica ceea ce se va intimpla bine in Romania va fi si datorita lui.” 

Da, chiar asa, "Ce tara este asta?”, in care conducatorii se bazeaza pe jefuitori ei in elaborarea si implementarea programului de guvernare, ba mai mult ii pune sa faca chiar evaluarea performantelor ministrilor.  

Este clar ca Dragnea si Grindeanu sunt fetele aceleiasi monede. Cineva ii mina in lupta. Cin’ sa fie, cin’ sa fie? De fapt, care-i mai mare securist sau unealta mai eficienta a serviciilor, Dragnea sau Grindeanu? O fi una dintre acestae doua forte angrenate in aceasta lupta neasteptata o forta a binelui? 

Este de-a dreptul incredibil! 

Multimea, amplitudinea si rezultatul actiunilor facute de servicii in toate domeniile societatii romanesti sunt de-a dreptul halucinante. 

Pai ce facem, chiar nu-i bagat nimeni la puscarie pentru aceasta situatie? Exista o alta posibilitate de a scapa de situatia asta incredibila? Sau nu vrem s-o rezolvam?

Incalcarea legilor, incepind cu legea fundamentala, de catre fel de fel de reprezentantii ai institutiilor statului, si nu numai din servicii, se pare ca nu deranjeaza nici o institutie din scumpa noastra tara. Chiar nu exista nici o institutie care sa apere statul de drept de asaltul porcilor? Daca nu exista, inseamna ca nici statul de drept nu exista, sau daca exista, exista doar pentru niste amariti. Ce rusine! 

12.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 12)
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 15:15

Romania stat de DREPT? Asta-i Utopie!

12.2.   Cut-paste (răspuns la opinia nr. 12)
mesaj trimis de Veneticul în data de 16.06.2017, 15:46

Nu, nu ma refer la versiunea cu stergerea sursei a alintului lui Ponta, ci la ceva constructiv. Ia comentariul, adauga-i cateva mici formule editorialistice si fa-l articol! E mai sintetic si pertinent decat destule altele si nu-i o replica, ci un statement independent.

P.S. 

Dupa structura am suspectat ca e cineva din apropierea lui Make, dar nu mai cred, recitind textul. Ar fi fost deja articol.

12.3.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 12.2)
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 18:23

Prin anii 92-93 pe zidul universitatii cineva mazgalise cu vopsea neagra : "fiecare tara are conducatorii pe care ii merita".

12.4.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 12.3)
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 18:29

da, il stiu. pe vremea aia l-am injurat pe ala care a scris. mai tarziu i-am dat dreptate.

12.5.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 12.4)
mesaj trimis de Redactia în data de 16.06.2017, 18:40

[Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

12.6.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 12.3)
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 20:05

si avea dreptate

12.7.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 12.6)
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 21:05

Cine? Pleșiță?

12.8.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 12.3)
mesaj trimis de Mihai D în data de 17.06.2017, 02:12

Este o abordare simplista, la suparare ca sa zic asa. Un om este ales astazi pe baza unor premize; in 4 ani "jobul politic" il schimba , ca de altfel pe multi care au pornit cu ceva idei de schimbare si buna credinta (atati cati or porni la treaba in felul asta). Constata relativ curand ca "nu prea este cum au crezut ei", ca sistemul se opune schimbarii. Ala este momentul cand fie continui -da-ti trebuie tarie de caracter- fie pactizezi cu sistemul si din momentul ala te-ai vandut. Legile electorale nu iau in calcul schimbarea "de macaz" , de busola a celui care a promis ca va face X si de fapt se indreapta spre Y. Plus ca atunci cand intri in borhotul puterii te murdaresti de el da-ncepe sa-ti placa. Desigur, am luat in calcul pe acei care au pornit la drum politic cu buna credinta si nu pe hotii pereni din parlament care au deja 3-4 mandate. Ca sa poti schimba intr-adevar sistemul politic trebuie sa-l "sapi" dinauntru. Insa in procesul de "sapare" trebuie sa te murdaresti cumva, pentru ca lucrezi in majoritate cu hoti si ticalosi veniti acolo sa faca un ban si nicidecum sa faca bine tarii. Intr-o alta viata, daca m-as face regizor as face un film pe tema asta: ce atribute sa aiba un om care sa ramana onest cand are de-a face zilnic cu ticalosi. Ca-n viata reala este .......dificil cel putin.

12.9.   ai grija la stil (răspuns la opinia nr. 12.8)
mesaj trimis de Silvia în data de 17.06.2017, 10:49

Parca nu credeai in karma! Concentrarea in exprimare nu iti strica...mult zgomot pentru a spune nimic!

12.10.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 12.9)
mesaj trimis de Mihai D în data de 17.06.2017, 10:56

Te impiedici in propriile-ti marote.......

12.11.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 12.10)
mesaj trimis de Silvia în data de 17.06.2017, 15:25

Am incercat sa vad daca ai stil..dar nici continut nu ai! Nu sunt obsedata de astrologie...si nu cred in reincarnari!....cred in evolutie spirituala!

Evolutia spirituala o precede pe cea materiala! 

12.12.   Precizarile facute sunt deosebit de interesante (răspuns la opinia nr. 12.8)
mesaj trimis de Pribeagul în data de 17.06.2017, 17:11

Intrebarea cum se face ca alesii nostri dupa juramint uita ce oameni de incredere au fost, uita de juramintul facut si dau buzna la troaca bugetului de stat si resursele tarii, fie de-a dreptul, fie ajutindu-i pe altii, a preocupat, preocupa si sigur va preocupa multa lume. Raspunsul corect la aceaata intrebare si eliminarea cauzelor care fac posibil marele jaf este cheia rezolvarii acestei penibile drame a existentei noastre.

Mihai D, ai punctat cum nu se pate mai bine: “Insa in procesul de "sapare" trebuie sa te murdaresti cumva, pentru ca lucrezi in majoritate cu hoti si ticalosi veniti acolo sa faca un ban si nicidecum sa faca bine tarii.”, si ilustrarea acestui fapt este deosebit de bine facuta de “lovitura de partid” in desfasurare. Consider ca sintagma “lovitura de partid” este mai potrivita decit cea de “lovitura de stat”, utilizata de de dna Carmen Dan. In aceasta “lovitura de partid”, la inaintare, in primele rinduri, Grindeanu ii are pe cei care ar fi trebuit sa fie demult dupa gratii. Printre ei se simte si prezenta lui Oprea, acest Sauron al societatii romanesti. Exista o mare probabilitate ca Grindeanu sa cistige aceasta lupta. In acest caz, care va fi rasplata pentru luptatorii cu “merite deosebite”? In loc de raspuns spun doar: Vai de noi!

13.   _Consecinta_I~Media-ta_..
mesaj trimis de _'C'_ în data de 16.06.2017, 19:00

....Si !~..ca tot sa declansat o_PARANOIA_colectiva si orchestrata din culise acolo la Antena 3 incepind cu data de ieri_..Eu dar si altii care gindim la fel zicem asa_:..Nu a trecut motiunea de cenzura ??..Atunci conform uzantelor specifice partidelor politice dar si a bunului simt practicat in toate democratiile civilizate presedintele partidului..Ce face_??..._Daaa !_Isi anunta demisia intr-o conferinta de presa-normal si convoaca un congres la o anumita data ulterior stabilita_..Daa !?..Sa inteles domnule Ciuvica-Gadea si Chireac_?..valabil si pt. doooaAamnele_~~_...Acum rugam continuati-va mai departe...??...Da ! DELIRUL_____!!__!....

13.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 13)
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 21:02

V-ați chinuit s-o închideți și n-ați reușit. Suferiți că de asta v-ați născut.

13.2.   Ce Agramat??? (răspuns la opinia nr. 13)
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 23:02

Se scrie cu cratima: s-a declansat si s-a inteles.

13.3.   criza e la Chisinau, la Bucuresti e OK. (răspuns la opinia nr. 13.2)
mesaj trimis de The Brute în data de 16.06.2017, 23:25

e doar o manipulare de weekend sa avem un pic de shou:-)

14.   CRITICA de BUN-SIMT
mesaj trimis de UN "SECURIST " BINEVOITOR în data de 16.06.2017, 23:28

_D-nule Dragnea NU maiJUCA STABILITATEA TARII la PACANELE ca iar iesi in Pierdere ca asta Iarna cand ati ridicat singuri MINGEA la fileu lui Iohannis si PSD a iesit foarte Sifonat dupa asta. _Bre, daca Matale esti SANTAJABIL NU mai SANTAJA si pe altii, ca tot matale iesi prost._Oricate COMPROMISURI ai face in DEFAVOAREA ALEGATORILOR si Econmomiei tarii ca te SANTAJEAZA SERVICIILE , de ce iti e FRICA NU SCAPI: o sa te ia si pe tine KOVESI cum i-a luat si pe altii._Asa ca daca vrei sa nu ajungi la GROAPA de Gunoi a Istoriei tine-te de promisiuni si treci pe INVESTITII PUBLICE asa cum spunea Madame Lagarde : " guvernele trebuie sa investeasca in scoli, drumuri si spitale...".

Asta zicea dansa pe twitter._Este un lucru BUN ca ati redus Taxele, ati incurajat Consumul dar acum e TIMPUL sa faceti INVESTITII PUBLICE: sa CONSTRUITI alea 8 mari Spitale REGIONALE promise in Campanie Electorala, sa faceti Drumuri, Diguri, Scoli, sa refaceti Sistemul National de Irigatii, sa investiti in Sanatate, Educatie, Cercetare, plantare de pomi in zone cu risc de alunecari de teren, de copaci in zonele defrisate si sa investiti in PIVOTUL INDUSTRIEI GRELE= Industria Constructoare de masini si de Utilaje Agricole!_

_Pe langa SUSTINEREA CONSUMULUI mai treceti si La INVESTITII ==>adica la DEZVOLTAREA ECONOMICA a TARII._Eu ce am zis am zis cu BUNE INTENTII: doar PROSTII inteleg altfel. 

14.1.   PERSEVEREAZA IN PROSTIE! (răspuns la opinia nr. 14)
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 23:39

Degeaba le zici ca ei PERSEVEREAZA in PROSTIE!

14.2.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 14)
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 23:44

Bine i-ai vorbit cu BRE si Matale, ca la el la Teleorman, exact ca pe mosia lui!

14.3.   E un Proverb: "Fiecare pasare... (răspuns la opinia nr. 14.1)
mesaj trimis de Constatatorul în data de 16.06.2017, 23:51

Fiecare pasare pe limba ei piere. Asa va pati si PSD si Dragnea, vor pieri din greselile lor asa cum a patit CHIORUL cand si-a bagat singur Partidul in opozitie fiindca a vorbit la bautura gura fara el.El a fost atunci cel mai bun agent electoral al PSD, asa cum este acum Dragnea pentru Iohannis prin manevrele pe care le face.

14.4.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 14.1)
mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2017, 23:55

Eu cred ca in ticalosie persevereaza si doar fac pe prostii, nu stiu de ce am impresia asta.

14.5.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 14.1)
mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2017, 01:12

O prostie trebuie intotdeauna dusa pana la capat.

15.   Avem nevoie de istetimea lui Ulisse
mesaj trimis de Penelope în data de 17.06.2017, 15:33

Sa vina Ulisse cu un cal troian!

Un intelept recunoaste un neghiob pentru ca a fost si el neghiob candva dar un neghiob nu recunoaste un intelept pt ca nu a fost vreodata intelept. 

15.1.   Eminescu (răspuns la opinia nr. 15)
mesaj trimis de Salomeea în data de 17.06.2017, 15:35

Asta a spus Eminescu

16.   Maica sau muica?
mesaj trimis de Pribeagul în data de 17.06.2017, 17:18

Cuvintul "maica" ofera o ingenuitate desavirsita intrebarii: Din ce se luară, maică? :))

16.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 16)
mesaj trimis de anonim în data de 18.06.2017, 09:05

Corect!

16.2.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 16)
mesaj trimis de anonim în data de 18.06.2017, 09:13

Corect!

17.   Se pare ca s-a dat raspunsul
mesaj trimis de Pribeagul în data de 19.06.2017, 20:16

La inspirata si nevinovata intrebare: “Din ce se luara, maica?”

"Sa stiti ceva, cel de ieri si de astazi, asta este adevaratul Sorin Grindeanu", a marturisit prim-ministrul, la remarca presei care i-a spus ca Liviu Dragnea a afirmat ca de la o vreme s-a schimbat si nu il mai recunoaste.  

“Carmen Dan, care a spus despre Grindeanu: "Nu mai funcţionează normal. E doar o păpuşă a cărei cheiţă se întoarce ritmic şi periodic."” 

Umbla pe surse zvonul ca intradevar Grindeanu a fost intors de cineva, inca nu se stie concret de cine, doar se banuieste, cu o cheita magica.  

Astea fiind spuse, cum apar alte mari intrebari: Grindeanu a fost intors impotriva propriului partid sau impotriva politicii propriului partid? Adica el si aceia care manevreaza cheita prin care a fost el intors au facut aceasta pentru a intoarce tara de pe drumul spre prapastie, adica in folosul tarii sau al lor personal si a altora ca ei? Oare este oare posibil sa mai fie forte progresiste in scumpa noastra tara? 

Sa vedem cine va da raspunsul la aceaste intrebari? 

Asa se face simtit progresul: un raspuns correct la o intrebare naste alte multe intrebari. In acelasi sens, un venereabil professor s-a exprimat la cursul festiv de inceput de an universitar: Draghili, intodeauna cind o solutie are un avantaj, fiti siguri ca are si zece dezavantaje.

Articole din aceeaşi secţiune

Editorial

CĂTĂLIN AVRAMESCUAmnezia3
17 oct. CĂTĂLIN AVRAMESCU


CRISTIAN PÎRVULESCUArmistiţiul de la miezul nopţii2
16 oct. CRISTIAN PÎRVULESCU


O scurtă privire, pe furiş, în globul de cristal5
13 oct. CORNEL CODIŢĂ


Trece-o noapte şi mai trece-o zi....14
11 oct. CORNEL CODIŢĂ


CĂTĂLIN AVRAMESCUGunoaie în flăcări5
10 oct. CĂTĂLIN AVRAMESCU


CRISTIAN PÎRVULESCUCapcana referendumului8
09 oct. CRISTIAN PÎRVULESCU


CORNEL CODIŢĂEuropa: noile linii de competiţie şi diviziune26
06 oct. CORNEL CODIŢĂ


Democraţie şi Referendum: un Mariaj fără Viitor37
04 oct. CORNEL CODIŢĂ


Catalonia independentă13
03 oct. CĂTĂLIN AVRAMESCU


GHEORGHE PIPEREAIraţional şi oligo-raţional în economie şi drept (II)
02 oct. GHEORGHE PIPEREA

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.