EDUCAŢIE

Contestaţii şi plângeri penale pentru analiza CV-urilor

25 nov. 2016 Cultură
O.D.
Contestaţii şi plângeri penale pentru analiza CV-urilor

Evaluarea unui curriculum vitae nu este o chestiune atât de simplă pe cât poate părea la prima vedere. Această etapă a concursului pentru ocuparea posturilor de directori şi directori adjuncţi de instituţii de învăţământ a reuşit să stârnească foarte multe controverse, transformate în contestaţii şi chiar plângeri penale. Candidaţii consideră că includerea în comisiile de evaluare a reprezentanţiilor autorităţilor publice locale a reprezentat o mare greşeală, mulţi dintre ei nu aveau abilităţile necesare efectuării unei astfel de sarcini sau, şi mai grav, aveau simpatii evidente pentru un candidat sau altul. O altă doleanţă este legată de deciziile de numire în funcţie, mai exact de rapiditatea acestora, existând suspiciunea că după alegeri şi schimbarea guvernului vor exista amânări menite să menţină cât mai mult în funcţie pe actualii directori.

Pentru a evita noi controverse, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a decis ca evaluarea contestaţiilor să fie făcute de comisii din alt judeţ decât cel în care a fost susţinută proba. Arondarea contestaţiilor depuse de candidaţi a fost stabilită de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi comunicată inspectoratelor şcolare judeţene. Din comisiile de soluţionare a contestaţiilor, constituite la nivel judeţean şi în Capitală, fac parte alte persoane decât cele prezente în comisiile de concurs, respectându-se structura şi componenţa prevăzute de metodologia de concurs. Soluţionarea contestaţiior şi afişarea rezultatelor finale va avea loc până pe 9 decembrie 2016. Sunt declaraţi "admişi" candidaţii care au realizat un punctaj de cel puţin 35 de puncte pentru fiecare probă şi un punctaj total de cel puţin 105 puncte prin cumularea punctajelor celor trei probe de concurs.

Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, a declarat că dincolo de contestaţii există şi plângeri penale: "Ne aflăm în plin proces de depunere a contestaţiilor. Cred că suntem datori profesorilor cu un răspuns clar referitor la posibilitatea contestării probei de evaluare a CV-ului. Am purtat în ultimele zile mai multe discuţii, cu jurişti şi colegi din minister, pentru a identifica modalităţi de rezolvare a situaţiilor semnalate. În acest moment, există mai multe anchete penale deschise ca urmare a sesizărilor inspectoratelor şcolare judeţene sau ale candidaţilor. Pentru ca anchetele să îşi urmeze cursul firesc, iar cei care au încălcat legea să plătească, nu este oportună, din punct de vedere juridic, o intervenţie administrativă. Rămân fidel demersurilor de a depune toate eforturile pentru a asigura un concurs corect. De aceea, voi mandata Corpul de Control să analizeze toate cele peste 150 de situaţii în care s-au înregistrat diferenţe de evaluare a CV-urilor candidaţilor şi pe care le-am centralizat la nivelul ministerului. În două săptămâni vom avea o imagine completă asupra situaţiei şi vom sesiza instituţiile abilitate privind toate cazurile în care s-a constatat că membrii comisiilor de evaluare au încălcat legea. Mai mult, le recomand tuturor celor care se simt nedreptăţiţi de către comisiile de evaluare să depună sesizări care să poată fi analizate de instituţiile în drept. Cei care nu au respectat legea trebuie să răspundă pentru faptele lor".

Ultima etapă a concursului - validarea în consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar a rezultatelor finale şi transmiterea acestora la minister - este programată în data de 16 decembrie 2016.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Cultură

PREMIERĂBacalaureat, "colecţia" iarnă - vară
15 ian. OCTAVIAN DAN


EDUCAŢIEValul reformelor a ajuns şi la regulamentul de organizare al şcolilor
11 ian. Octavian Dan


Tineri români de excepţie au fost premiaţi la Gala Studenţilor Români din Străinătate 2018
08 ian. I.M.


MINISTRUL EDUCAŢIEI A ÎNTOCMIT UN RAPORT DE ACTIVITATE LA ŞASE LUNI DE MANDATÎnvăţământul digitalizat - unul dintre obiectivele MEN
08 ian. F.A.


Avem "manual unic", se caută autori!
22 dec. 2017 OCTAVIAN DAN


"Manualul unic" a fost adoptat de Guvern!1
18 dec. 2017 OCTAVIAN DAN


Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri, de Bogdan Bucur
15 dec. 2017


Educaţie - buget mărit, pretenţii în creştere5
14 dec. 2017 O.D.


EDUCAŢIEObiectiv clar: reducerea abandonului şcolar2
05 dec. 2017 O.D.


NECROLOGActriţa Cristina Stamate a încetat din viaţă
27 nov. 2017 G.F.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.