Lira, în scădere puternică după alegerile din Marea Britanie

12 iun. Jurnal de criză
A.V.

Lira sterlină s-a depreciat semnificativ vineri, după ce, în ziua precedentă, premierul britanic Theresa May a pierdut majoritatea în alegerile legislative anticipate, iar analiştii au avertizat că aceasta ar putea să demisioneze.

Analiştii se tem, totodată, că turbulenţele politice din Marea Britanie ar putea întârzia negocierile privind ieşirea ţării din Uniunea Europeană (Brexit).

Moneda britanică a scăzut cu 1,6% la finele zilei de vineri, ajungând la 1,2746 dolari. Pe parcursul zilei, moneda Regatului Unit a coborât până la 1,2636 dolari - cel mai redus nivel din ultimele două luni.

Moneda britanică s-a depreciat cu 1,4% faţă de euro, până la 0,8782 lire.

În urma alegerilor din 8 iunie, Partidul Conservator al premierului May a obţinut 318 mandate în Camera Comunelor, sub majoritatea absolută de 326 de mandate. Dar, acesta şi-a asigurat sprijinul Partidului Democratic Unionist (DUP), care a obţinut zece mandate în noul Legislativ.

Premierul a anunţat, vineri, că va forma un nou guvern în urma alegerilor anticipate, promiţând că acesta va asigura stabilitate şi va negocia cu Uniunea Europeană astfel încât să obţină un acord de succes privind Brexitul, conform Reuters.

Domnia sa a spus: "Vom continua să lucrăm împreună cu prietenii şi aliaţii noştri din Partidul Democratic Unionist, în special. Cele două partide ale noastre şi-au construit o relaţie puternică de-a lungul anilor şi aceasta îmi dă încredere că vom putea lucra împreună în interesul întregului Regat Unit".

Moody's va analiza implicaţiile alegerilor din Marea Britanie

Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service va evalua implicaţiile alegerilor legislative anticipate care au avut loc joi, în Marea Britanie.

"Moody's monitorizează procesul formării unui nou Guvern în Regatul Unit şi va prezenta la momentul potrivit implicaţiile asupra ratingului de credit al ţării", a declarat Kathrin Muehlbronner, vicepreşedinte Moody's, menţionând că viitoarea evoluţie a ratingului va fi determinată în mare măsură de doi factori: evoluţia negocierilor dintre Marea Britanie şi UE şi implicaţiile asupra perspectivelor de creştere a economiei ţării.

În al doilea rând, agenţia va urmări evoluţiile fiscale, ţinând cont de nivelul deficitului şi de majorarea datoriei publice, conform afirmaţiilor lui Kathrin Muehlbronner.

Moody's a atribuit o perspectivă negativă ratingului "Aa1" acordat Regatului Unit după votul din 23 iunie 2016, pentru Brexit. În noiembrie, agenţia a avertizat că există riscul unei noi retrogradări dacă Marea Britanie pierde accesul la piaţa unică europeană.

Comisia Europeană speră că nu va exista "o întârziere suplimentară" în negocierile pentru Brexit

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, speră că Uniunea Europeană nu va fi confruntată cu o "întârziere suplimentară" în negocierile pentru Brexit din cauza rezultatelor alegerilor legislative din Marea Britanie.

"Sper că nu ne vom confrunta cu o întârziere suplimentară în încheierea acestor negocieri", a declarat Juncker, adăugând: "Sper cu tărie că Marea Britanie va rămâne deschisă negocierilor".

Uniunea Europeană avea programată începerea discuţiilor în 19 iunie, dar eşecul Theresei May în scrutinul de joi a generat incertitudine.

Liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, a declarat că negocierile pentru Brexit trebuie să continue potrivit calendarului stabilit.

Guenther Oettinger, comisarul european pentru buget, a afirmat vineri, la postul de radio Deutschlandfunk, că este neclar dacă negocierile vor putea fi declanşate pe 19 iunie, "în lipsa unui partener puternic de negociere". Oettinger a mai spus că un guvern britanic slab riscă să conducă la negocieri "'proaste" pentru ambele părţi.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Jurnal de criză

Villeroy, BCE: "Noile norme bancare nu trebuie să împiedice alianţele transfrontaliere"
24 nov. A.V.


Diferenţa dintre randamentul bondurilor franceze şi germane revine la nivelul anterior crizei
22 nov. V.R.


Jazbec, BCE: "Sistemul bancar din zona euro trebuie curăţat urgent de creditele neperformante"
21 nov. A.V.


Fitch: Două bănci din Rusia negociază cu banca centrală modalităţi de redresare a capitalului
20 nov. ALINA VASIESCU


The Sun: Londra va propune un plus de 20 de miliarde de lire pentru "factura Brexitului"
17 nov. V.R.


HSBC plăteşte 300 de milioane de euro ca să închidă o investigaţie fiscală în Franţa
16 nov. V.R.


FMI: "Europa trebuie să facă noi eforturi pentru restructurarea sectorului bancar"
15 nov. V.R.


BCE: "Zona euro încă este vulnerabilă la şocuri economice"
14 nov. V.R.


ÎN PLANUL DE ÎNĂSPRIRE A NORMELOR PRIVIND CREDITELE NEPERFORMANTE,BCE, acuzată că îşi depăşeşte atribuţiile
13 nov. A.V.


Surse: "Premierul britanic va discuta cu afaceriştii europeni pe marginea Brexitului"
10 nov. A.V.

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.