Prin fum de mici şi sangloturi de manele 14

03 mai. Editorial
CORNEL CODIŢĂ
CORNEL CODIŢĂ

... A mai trecut o dată pe lîngă noi prilejul de a ne ridica bucuria Primăverii la rang de trăire spirituală, colectivă. Aşa cum au făcut-o oamenii şi marile lor comunităţi, din zorii ştiuţi ai istoriei şi pînă de curînd, pînă cînd viaţa publică a lumii moderne a fost scufundată de valurile vomei ideologice secretată incontinent de politica dornică să făurească, cu orice preţ, "Omul Nou". Primăvara ni s-a mai arătat o dată, doar în chip de fost "1 Mai muncitoresc", metamorfozat de false pudori şi sensibilităţi marxisto-leninist-staliniste în "Ziua Muncii". În realitate, trăit, alături de celelalte "praznice" de peste an, doar ca o altă preabinecuvîntată crăpelniţă veselă, "naţională", de partid şi de stat.

Desigur, nuanţele şi diferenţierile sunt de rigoare! Lumea bună a parveniţilor tranziţiei trebuia să-şi etaleze ultimele achiziţii în materie de automobile de lux, de ţinute şi fiţe, de "însoţitoare/însoţitori de bord", aşa că a dat buluc "la mare", nu ca să prindă răsăritul de soare, ci ca să cadă lată din beţie, ori pe duşumelele, parchetul sau dalele de piatră nobilă ale cluburilor "de şic", ori pe nisipul generos şi ud al "Vămii". Căci, nu-i aşa, ce fel de petrecere mai e şi aia, dacă a doua zi dimineaţă eşti mai treaz ca pustnicul de la Mînăstirea Locuri Rele, la slujba de Utrenie!? De bună seamă, "media" noastră, grijulie cu propria audienţă şi cu nevrozele noastre de sezon, ne-a informat pe larg, în aceste zile, la toate jurnalele de ştiri, plus cupoanele de starea vremii, cu privire la mersul evenimentelor şi faptele remarcabile ale personajelor glossy retrase pentru petrecerile sărbătorii muncii pe răpănoasa noastră "Riviera".

Lumea subţire, (nu mitocanii, de!) s-a suit care în ce avion a nimerit şi s-a retras o zi, două, la vreo reşedinţă de pe "insule", ori de prin pădurea tropicală, departe de ochii invidioşi ai lumii şi ai presei de scandal, pentru că, la urma urmei, un grătar se poate pune oriunde şi nu s-a dărîmat încă lumea dacă dimpreună cu specialităţile de mare rafinament aduse la comandă din Franţa şi Japonia s-au rumenit şi cîţiva mici, ori cîrnăciori!

Dar, poporul? Ca de obicei, cu prilejul acestor zile, poporul a fost luat în arendă de marii binefăcători, samariteni şi filantropi ai lumii noastre politice, cu precădere cea "de stînga". Chiar dacă, strîns de grijile zilei de mîine, ca orice om, Vanghelie nu mai face risipă de mici şi bere pe sub umbrelele psd-iste, pe ici pe colo, fiecare primar, de la Bucureşti, la ultima comună a ţării, a găsit măcar un prilej de sărbătoare şi cheltuială cîmpenească. O investiţie politică generoasă şi bine plasată, căci consumatorul de mic cu bere, pe de-a moaca, ori cu discount, la zi de sărbătoare, nu uită şi nici nu iartă pe cei care i-au răpit bucuria exuberantelor manifestaţii de altădată, a parăzilor cu lozinci, care alegorice şi steaguri mîndru fluturate, cu tribune oficiale animate de cordialele zîmbete ale "tovarăşilor" şi "bravilor conducători". O tempora...!

În sfîrşit, ca în orice distribuţie standard de roluri şi poziţionări sociale în lumea post-modernă de azi, această "Zi de Sărbătoare" a trebuit să dea ochi în ochi şi cu "majoritatea mută". Tot felul de amploaiaţi fără carieră şi perspectivă, de nehotărîţi şi mofturoşi, de familişti fără rezerve bugetare, ori corporatişti rataţi de depresiile de sezon, de pierde vară şi gură cască fără para în pungă, ori de răscopţi cărora nu le mai intră nimeni, nicicum, în voie; mă rog, o armată de anonimi fără nici o strălucire, fără ideal sau aspiraţie, incapabili să înţeleagă ce va să zică aceea Primăvară, necum să se mai bucure de ea, ori de altceva, pe lumea asta.

Doar n-o să-mi spuneţi, acum, că aţi stat acasa, doar aşa, de-un pamplezir, ca să ascultaţi Anotimpurile lui Vivaldi (Primăvara!), suita cu acelaşi nume a lui Ceaikovski sau varianta lui Ravel la Rondourile de primăvară ale lui Debussy, ca să nu mai vorbesc despre Le sacre du printemps a lui Stravinsky.

Mă rog, părerea mea!


Opinia cititorului: 14
1.   primavara spirituala
mesaj trimis de Salomeea în data de 03.05.2017, 07:56

Multumim pentru inventarul operelor ce induc senzatia de primavara spirituala!

2.   Sarbatoarea nu este pentru orisicine
mesaj trimis de Cristi C în data de 03.05.2017, 09:43

Totusi, pensia este mica. De ce sarbatoare poate ne spune domnul ziarist. Ce sa faci cu 6000 de lei cand ai muncit o viata intreaga. Se ascunde adevarul si asta doare totusi.

2.1.   Furt de identitate 2 (răspuns la opinia nr. 2)
mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2017, 10:28

Mesajul 2 nu aparține cititorului Cristi C.

2.2.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2017, 12:33

hai sictir!

3.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2017, 14:29

... retras pe la tara 'nainte de vara, se vazu primavara ... o casuta pitita, prea putin locuita, de sarbatoare gatita ... galagia nu-i mare, nu bazaie televizoare, s-aud ciripitoare ... si ploaia timida, mai zgandera cate-o grinda, ei stau dar in tinda ... nu-i bai in odaie, in casa nu-i ploaie, discutii de voie ... mancarea-i plapanda, nici vinu' n-abunda, voiosie crescanda ... nu-i mare tamtam, nu este nici paravan, asa ne distram ... or fi fost multi la mare, galagia o fi fost mare, nu pe la fiecare ... s-apoi cu placere, aduc si p-aici, inc-o parere ...

3.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
mesaj trimis de mitica în data de 03.05.2017, 14:43

Aferim.

3.2.   Biroul de turism pentru tineret-nostalgie (răspuns la opinia nr. 3)
mesaj trimis de Silvia în data de 03.05.2017, 21:33

Pe vremuri de 1 mai mergeam la mare cu mic, cu mare dar si pe la munte cu varfuri carunte. Mergeam in grupuri organizate sau selectate. Ne distram de minune, fara sa ne pese de lume...la lire si cupe montane, inventam intreceri spontane, de tehnica in ghidarie, dar si muzica si poezie.

Nu mergeam pentru trofee sau insigne ce scanteie, vroiam sa-ntindem prietenia peste toata Romania.

3.3.   locuinta de la tara (răspuns la opinia nr. 3)
mesaj trimis de Penelope în data de 03.05.2017, 21:40

...eu locuiesc intr-o casa retrasa inconjurata de aer curat si verdeata... e mereu primavara in interior si in afara..dar mai ales in sufletul inconjurat de boboci de vietuitoare necuvantatoare , mult prea iubitoare! Sunt fericita, linistita dar si mult iubita!

3.4.   Acuma se vede totul (răspuns la opinia nr. 3.3)
mesaj trimis de Cristi C în data de 03.05.2017, 22:48

Totusi, lucrurile sunt clare. Nu se poate trai doar cu atata pensie. 6000 de lei trebuie sa am mai mult pentru ca am lucrat la interne. Am fost la demonstratie dar nu pentru corupti pentru mine. 6000 de lei vreau mai mult. Daca o sa mai votez o sa mai vad ca nu am incredere ca mi se pareste pensia cred ca a, fost pacalit dar trebuieste sa vad acuma.

3.5.   Furt de identitate 3.4 (răspuns la opinia nr. 3.4)
mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2017, 23:05

Mesajul 3.4 nu aparține cititorului Cristi C.

3.6.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
mesaj trimis de anonim în data de 04.05.2017, 09:47

Este modul cel mai bun si sigur de contopire cu natura. 

3.7.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
mesaj trimis de anonim în data de 04.05.2017, 09:48

Bravos tovarasa! 

3.8.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
mesaj trimis de anonim în data de 04.05.2017, 09:57

Locuinta mea de vara, 

E la tara. 

Acolo era sa mor

De urat si de mult dor...... 

4.   fără titlu
mesaj trimis de Adrian P. în data de 04.05.2017, 15:22

Cu sau fara furt de identitate dl.Cristi C. este

pe cale sa devina erou de epopee ... 

Totusi , cine este de fapt dl. Cristi C.? A cui

inventie ? 

Articole din aceeaşi secţiune

Editorial

CORNEL CODIŢĂDemocraţia fără preaviz14
24 nov. CORNEL CODIŢĂ


Cornel CodiţăGermania: aritmetica parlamentară şi ecuaţiile politice1
22 nov. Cornel Codiţă


CĂTĂLIN AVRAMESCUŞi nemţii se împuşcă, nu-i aşa?8
21 nov. CĂTĂLIN AVRAMESCU


CRISTIAN PÎRVULESCUÎntre fantasma statului paralel şi realitatea statului pe loc5
20 nov. CRISTIAN PÎRVULESCU


Angajatorii, obligaţi de Guvern să modifice contractele de muncă, pentru transferul contribuţiilor7
19 nov. Andreea Cuzub


CORNEL CODIŢĂMisterele unei vizite care nu a avut loc, niciodată13
17 nov. CORNEL CODIŢĂ


CORNEL CODIŢĂOmul cu mîrţoaga8
15 nov. CORNEL CODIŢĂ


CĂTĂLIN AVRAMESCULaboratorul profesorului Seligman
14 nov. CĂTĂLIN AVRAMESCU


CRISTIAN PÎRVULESCUDraconul dacic şi integrarea europeană3
13 nov. CRISTIAN PÎRVULESCU


CORNEL CODIŢĂAmurgul zeilor26
10 nov. CORNEL CODIŢĂ

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.