INS:

PIB-ul a crescut cu 5,7% în primul trimestru al acestui an

07 iun. 10:47 Macroeconomie
A.C.
PIB-ul a crescut cu 5,7% în primul trimestru al acestui an

Institutul Naţional de Statistică (INS) a transmis că produsul intern brut (PIB) din primul trimestru al acestui an a urcat cu 5,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, pe serie brută, şi cu 1,7% faţă de trimestrul anterior, potrivit unui comunicat de presă.

Astfel, activitatea din sectorul informaţii şi comunicaţii a crescut cu 15,3% faţă de primul trimestru din 2016, iar activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport - categorie care cuprinde cele mai multe servicii - au urcat cu 9,1%.

De asemenea, sectorul comerţului a crescut în primul trimestru cu 7,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce industria - sector-cheie care contribuie cu aproape un sfert la PIB - a avansat cu 6,7%.

Statisticile oficiale arată că, în primul trimestru, două sectoare au fost pe minus: construcţiile au înregistrat un declin de 0,6% faţă de primul trimestru din 2016, iar sectorul intermedierilor financiare (ce include în special băncile, asigurărire şi pensiile private) a scăzut cu 0,7%.

De asemenea, rate mici de creştere faţă de trimestrul I din 2016 au fost înregistrate în agricultură (+0,9%), tranzacţii imobiliare (+2,7%) şi administraţie publică (+2,9%).

Pe seria brută, valoarea PIB din primul trimestru a fost de 159,67 miliarde lei (circa 35,3 miliarde euro), în timp ce, pe seria ajustată, valoarea PIB este semnificativ mai mare, de 199,89 miliarde lei (44,2 miliarde euro).

Pe partea de utilizare a PIB, economia a fost susţinută în primul trimestru în principal de consum, aşa cum estimau toţi analiştii.

"Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal: cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 7,4%, contribuind cu 4,8% la creşterea PIB; variaţiei stocurilor, cu o contribuţie de +1,1%, consecinţă a creşterii importante a stocurilor din economie", arată comunicatul INS.

În schimb, formarea brută de capital fix, un indicator al investiţiilor din economie, a scăzut în primul trimestru cu 0,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În primul trimestru, agricultura a continuat să aibă o pondere redusă la formarea PIB-ului României, de doar 1,7%, industria a contribuit cu 23,1%, construcţiile - cu 3,3%, comerţul - cu 19,5%, sectorul de informatică şi comunicaţii - cu 6,2%, trazacţiile imobiliare - cu 9,1%, iar administraţia publică şi apărarea - cu 13,4%, restul fiind aportul altor sectoare.

Anul trecut, agricultura a ajuns la cea mai scăzută pondere anuală la formarea PIB-ului României din istorie, de doar 3,9%, industria a contribuit cu 23,1%, construcţiile - cu 6%, comerţul - cu 18,1%, sectorul de informatică şi comunicaţii - cu 5,6%, trazacţiile imobiliare - cu 8,2%, iar administraţia publică şi apărarea - cu 10,2%, restul fiind aportul altor sectoare.

În 2016, economia românească a crescut cu 4,8%, cel mai înalt ritm de după 2008. În 2015, economia românească a avansat cu 3,9%.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

ÎN PRIMELE OPT LUNIInvestiţiile străine directe, mai mici cu 18,56%
17 oct.


Peste o treime dintre români, supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială
16 oct. GEORGE FORCOŞ


MFP:Bacşişul nu va fi impozitat1
16 oct. GEORGE FORCOŞ


Ratele dobânzilor şi combinaţia de politici: supra-împovărarea politicii monetare este de evitat
16 oct. DANIEL DĂIANU


GHEORGHE IALOMIŢIANU:"Nu trebuie să transformăm toţi contribuabilii în evazionişti, numai de dragul de a aduce mai mulţi bani la buget"5
16 oct. A consemnat ADINA ARDELEANU


Curtea de Conturi a constatat 132.746 nereguli la bugetele locale, în 8 ani şi jumătate
15 oct. ANCA OBLU


INS: Producţia industrială a crescut cu 10% în august
12 oct. Andrei Stan


STUDIU EOS:"Ţara noastră - unul dintre statele est-europene cu cele mai puţine facturi achitate la timp"
12 oct. EMILIA OLESCU


Tudose: "FMI a revizuit previziunea de creştere economică a României de la 4,2 la sută la 5,5 la sută"
12 oct.


LA UN RANDAMENT ÎN SCĂDERE LA 2,16%Ministerul Finanţelor a atras un miliard de euro pe pieţele internaţionale
12 oct.

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.