FMI: "Trebuie monitorizate atent firmele cu datorii record din statele emergente"

30 sep. 2015 Internaţional
A.G.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat, ieri, că firmele din statele emergente, ale căror datorii cumulate ating nivelul record de 18.000 miliarde de dolari, trebuie să fie atent monitorizate, deoarece perioada ratelor scăzute ale dobânzilor se apropie de sfârşit, transmite Reuters.

În cel mai recent Raport de stabilitate financiară, organizaţia apreciază că cea mai mare creştere a gradului de "leverage" - nivelul datoriei comparativ cu acţiunile firmei - a ajuns la "sectoarele vulnerabile", cum ar fi construcţiile, sectorul minier şi energetic.

Potrivit Agerpres, pe plan regional, cele mai mari variaţii se observă în China şi America Latină, unde gradul de "leverage" al corporaţiilor este acum la aproape 120% şi, respectiv, 110%, iar în sectorul construcţiilor se apropie de 275% şi, respectiv, 200%.

"Tendinţa crescătoare din ultimii ani a sporit temerile, deoarece multe crize din statele emergente au fost precedate de o majorare a gradului de «leverage»" se arată în raportul FMI. În anii în care au fost rate scăzute ale dobânzilor, firmele de pe pieţele emergente au reuşit să emită mai multe obligaţiuni, în ciuda bilanţurilor lor mai slabe, apreciază FMI.

Declinul preţurilor la materiile prime, posibilitatea majorării ratei dobânzii în SUA şi unele politici naţionale neadecvate au crescut şansele unei furtuni aproape perfecte pe pieţele emergente, anul acesta, avertizează organizaţia. De asemenea, multe monede ale statelor emergente s-au depreciat cu 20-40% faţă de dolar în ultimul an, astfel încât achitarea datoriilor în dolari a devenit mai scumpă.

Raportul mai precizează că, în condiţiile în care statele dezvoltate îşi normalizează politicile monetare, pieţele emergente ar trebui să se pregătească pentru o creştere a numărului de falimente a corporaţiilor. În aceste condiţii, monitorizarea firmelor vulnerabile şi de importanţă sistemică, a băncilor şi a altor sectoare legate de ele este crucială.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Bursele europene au închis mixt
29 oct. A.P.


Trump a denunţat atacurile teroriste de la Nisa drept inacceptabile
29 oct. A.P.


Twitter a şters mesajul postat de fostul premier malaysiain Mahathir Mohamad, care nota că "musulmanii au dreptul să ucidă milioane de francezi"2
29 oct. A.P.


Wall Street a deschis în creştere
29 oct. A.B.


PAPA FRANCISC, DESPRE ATACUL TERORIST DIN FRANŢA:"Terorismul şi violenţa nu pot fi acceptate niciodată"3
29 oct. A.P.


ÎN AL TREILEA TRIMESTRU DIN 2020Economia americană a înregistrat o creştere record de 33,1%1
29 oct. G.U.


CHINA:Blocaj în trafic după ce un bărbat a început să arunce cu bani de la fereastră1
29 oct. A.P.


Bursele asiatice au închis în depreciere
29 oct. J.P.


Trei persoane au murit în urma celui de-al doilea atac terorist de luna aceasta din Franţa
29 oct. A.P.


Clasamentul internaţional Times Higher Education 2021 nu a listat nicio universitate românească printre cele de elită
29 oct. A.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.