OLE HANSEN, SAXO BANK:

"Posibila escaladare a conflictului din Qatar afectează negativ petrolul"

14 iun. 2017 Materii Prime
A.A.
"Posibila escaladare a conflictului din Qatar afectează negativ petrolul"

Preţul ţiţeiului a suferit pierderi pentru a treia săptămână la rând, tensiunile din Orientul Mijlociu nereuşind să aducă o susţinere, potrivit unei analize Saxo Bank.

Ole Hansen, Head of Commodity Strategy Saxo Bank, arată că inventarele de petrol şi combustibil americane au avut un salt surprinzător şi au revenit la un maxim pe trei luni, în timp ce producţia din Nigeria şi Libia s-a îmbunătăţit în continuare: "Cearta din Qatar a fost văzută până acum ca fiind negativă din punct de vedere al preţului, având un risc de respectare minimă sau chiar rupere a acordului curent de a reduce producţia până în martie anul viitor".

Reînnoirea tensiunilor din Orientul Mijlociu nu a reuşit până acum să adauge o primă de risc la preţul petrolului, explică analistul Saxo Bank, care apreciază că cearta din Qatar evidenţiază din nou tensiunile reprimate subterane dintre producătorii principali conduşi de Arabia Saudită şi susţinuţi de SUA, pe de o parte, şi Iranul susţinut de Rusia pe de altă parte.

În opinia sa, pe termen scurt, piaţa vede că posibila escaladare a certei din Qatar afectează negativ petrolul datorită potenţialului impact asupra capacităţii sau voinţei producătorilor OPEC şi non-OPEC să menţină reducerile curente de producţie. Cu toate acestea, un conflict ar deveni fără îndoială un factor pozitiv în piaţă, iar prima de risc ar reveni ca reacţie la temerile că rezervele din regiune ar putea fi întrerupte, conform raportului Saxo Bank.

Analistul mai arată: "Însă, în această etapă, riscul ca acordul de reducere a producţiei să se destrame este văzut ca fiind un pericol mai mare decât un conflict ce poate escalada. Lumea este în continuare inundată de petrol, iar pe piaţă ajung şi mai mulţi barili. Săptămâna aceasta, Royal Dutch Shell a anunţat ridicarea restricţiilor de export, valabile de 472 de zile, din câmpul său petrolifer Forcados din Nigeria. Acest lucru ar putea însemna ca acest câmp să crească producţia la potenţialul său de 250 000 barili pe zi.

Administraţia pentru Energie în raportul lunar «Perspectiva pe termen scurt în domeniul energiei» a ridicat prognoza de producţie pentru SUA în 2018 la un record de 10 milioane barili/zi, ceea ce ar depăşi recordul anterior de 9,6 milioane barili/zi stabilit în 1970. În această etapă, dată fiind lichidarea recentă, credem că e posibil ca producătorii americani să se chinuie să atingă această ţintă datorită scăderii economice".

Conform Saxo Bank, ţiţeiul WTI cu livrare în 2018 a scăzut cu 14% faţă de media observată în timpul primului trimestru. Creşterea săptămânală a producţiei SUA a scăzut la doar 1000 barili/zi în ultimele patru săptămâni în comparaţie cu o medie de 28000 barili/zi pe parcursul celor trei luni precedente.

Combinaţia dintre temerile cu privire la distrugerea rezervelor, pe măsură ce petrolul de apropie de jumătatea intervalului 40 dolari, cererea în creştere pe măsură ce ne apropiem de trimestrul trei, o perioadă în mod tradiţional mai puternică din punct de vedere al cererii şi riscul unei escaladări în Orientul Mijlociu vor atrage probabil susţinere şi vor reduce riscul de pierderi suplimentare de la nivelurile actuale, apreciază analistul: "Ţiţeiul Brent rămâne vulnerabil sub 50 dolari/baril, dar a reuşit să găsească susţinere şi să sară peste linia tendinţei înapoi în august anul trecut. Vânzătorii short nu vor fi probabil satisfăcuţi de acest lucru şi ţintesc în prezent 46,65 dolari/baril, minimul din mai sau chiar 44,66 dolari/baril, ţinta de prelungire."


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Materii Prime

PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 269,76 lei/MWh
16 ian. R.R.


ANUL TRECUT,Preţul cafelei Robusta a scăzut cu 21%, iar cel al soiului Arabica - cu 7,9%
15 ian. A.V.


Preţul boabelor de cacao a scăzut cu 11% anul trecut, la New York
12 ian. A.V.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 241,42 lei/MWh
12 ian. R.R.


Preţul cuprului a urcat cu peste 30% anul trecut
11 ian. A.V.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 274,49 lei/MWh
11 ian. R.R.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 256,00 lei/MWh
10 ian. R.R.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 230,53 lei/MWh
09 ian. R.R.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 213,00 lei/MWh
08 ian. R.R.


Preţul petrolului Brent, la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani1
05 ian. A.V.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.