Ţara noastră respinge plafonarea plăţilor directe în agricultură

31 ian. 10:31 Miscellanea
D.I
 Ţara noastră respinge plafonarea plăţilor directe în agricultură

Ţara noastră nu este de acord cu plafonarea plăţilor directe şi respinge ideea cofinanţării din surse naţionale a sumelor plătite pe suprafaţa agricolă, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), publicat astăzi pe site-ul instituţiei.

Ţara noastră nu este de acord cu plafonarea plăţilor directe şi respinge ideea cofinanţării din surse naţionale a sumelor plătite pe suprafaţa agricolă, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), publicat astăzi.

Punctul de vedere a fost exprimat de către Alexandru Potor, secretar de stat în MADR, în cadrul Consiliului European AGRIFISH, care a avut loc la Bruxelles în data de 29 ianuarie 2018, primul eveniment organizat pe parcursul preşedinţiei Bulgariei.

Alexandru Potor a declarat: "În cadrul înaltului for european am transmis faptul că, în perioada următoare de programare, zonele rurale trebuie să continue a fi finanţate corespunzător, pentru a ajunge la un nivel de dezvoltare comparabil cu cel din alte state membre. Am observat cu satisfacţie faptul că mai multe state membre împărtăşesc poziţia noastră, în special privind nevoia atingerii convergenţei externe a plăţilor pentru fermieri. Cu toate acestea am asistat şi la exprimarea unor opinii care resping egalizarea plăţilor directe între statele membre, în mod notabil Olanda, care a invocat niveluri diferite de la o ţară la alta în ceea ce priveşte costul inputurilor, preţul terenurilor şi al forţei de muncă".

Totodată, oficialul român a atras atenţia asupra situaţiei dificile din sectorul zahărului atât în România, cât şi la nivel european.

Referitor la subiectele abordate în cadrul reuniunii, Alexandru Potor a precizat:"Am atras atenţia asupra situaţiei dificile a sectorului zahăr, după eliminarea mecanismului cotelor, şi influenţele negative pe care le suportă fermierii noştri. În mod special, ultimele informaţii asupra posibilei închideri a unor fabrici de procesare a sfeclei de zahăr în vestul României ne confirmă îngrijorarea. Am solicitat Consiliului AGRIFISH să ia notă de această situaţie şi, împreună, să încercăm găsirea unor soluţii pentru susţinerea acestui domeniu la nivel european".

Pe de altă parte, în viziunea autorităţilor române, sectorul laptelui a cunoscut o relativă revenire după şocurile anilor trecuţi, dar rămâne foarte sensibil din cauza acumulărilor uriaşe de stocuri de lapte praf degresat, de aproximativ 380.000 de tone. "Acestea pot dezechilibra piaţa, şi în aceste condiţii România încurajează toate măsurile care pot fi adoptate la nivel comunitar, având ca efect reducerea cât mai rapidă a stocurilor", se arată în comunicatul MADR.

Consiliul European AGRIFISH de la Bruxelles a vizat ca puncte de discuţie Comunicarea Comisiei intitulată 'Viitorul sectorului alimentar şi al agriculturii', situaţia de pe piaţa zahărului, a cărnii de porc şi a laptelui. Un alt subiect supus dezbaterii a fost analizarea oportunităţii derulării unor studii şi teme de cercetare în vederea prevenirii şi controlului pestei porcine africane în Uniunea Europeană.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

Soţii Iohannis participă la slujba de la Biserica "Sfânta Treime"
16 dec. P.E.


CNAIR: Nu sunt drumuri închise din cauza condiţiilor meteo
15 dec. L.M.


ÎN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ: 113 persoane, puse sub supraveghere judiciară
15 dec. L.I.


CNAPM:Creştere anuală cu 6% a traficului de mărfuri
14 dec. A.I.


BEI sprijină Radiocom pentru a finanţa digitalizarea infrastructurii terestre
14 dec. M.I.


INS, PRIMELE 10 LUNI:Volumul lucrărilor de construcţii, în scădere cu 4,1%
14 dec. P.E.


GALA "STAR CONSTRUCT 2018"Revista "BURSA Construcţiilor" - desemnată cea mai completă sursă de informaţii din sectorul construcţiilor
13 dec. E.O.


MFP:Subscrierea pentru titlurile CENTENAR, prelungită cu o săptămână
13 dec. I.M.


Afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete, în creştere
13 dec. A.M.


Descoperire: urme de apă pe un asteroid
13 dec. O.D.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.