A ÎNCEPUT OFERTA DE PRELUARE OBLIGATORIE

Banca Transilvania a pregătit aproximativ 32 de milioane de euro pentru 33,23% din Victoriabank

15 feb. 2018 Piaţa de Capital
A.A.
Banca Transilvania a pregătit aproximativ 32 de milioane de euro pentru 33,23% din Victoriabank

Banca Transilvania (TLV) a anunţat, ieri, că a iniţiat oferta de preluare obligatorie a valorilor mobiliare emise de Victoriabank din Republica Moldova, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Raportul arată: "Oferta de preluare este adresată exclusiv actualilor acţionari minoritari ai Victoriabank şi vizează achiziţionarea restului de 8.308.673 acţiuni emise de Victoriabank SA, ceea ce constituie 33,23% din numărul total de acţiuni ordinare nominative cu drept de vot, în conformitate cu aprobarea Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare emisă în acest sens. Preţul oferit pentru o valoare mobiliară este de 78,21 MDL (lei moldoveneşti), iar oferta de preluare este valabilă pentru perioadă de 70 zile calendaristice, între data de 14.02.2018 şi data de 24.04.2018".

Astfel, Banca Transilvania a pregătit 649,82 milioane lei moldoveneşti (aproximativ 32 milioane de euro), pentru pachetul vizat. La acest preţ, banca din Moldova este evaluată la 96 de milioane de euro.

La începutul anului, Banca Transilvania a devenit acţionar al Victoriabank, a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, având o participaţie de peste 66% împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), după ce a primit aprobarea pentru achiziţia unui pachet de 39%, din partea autorităţilor de supraveghere din România şi Republica Moldova - Banca Naţională a României, Banca Naţională a Moldovei şi Consiliul Concurenţei din Republica Moldova.

Anterior tranzacţiei, un pachet de 39,2% din banca moldoveană era deţinut de milionarul rus Serghei Lobanov, prin firma Insidown Cipru. Acesta ar avea legături cu oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc, potrivit presei moldovene, care citează o scrisoare deschisă a omului de afaceri Veaceslav Platon către organele de cercetare penală.

De asemenea, BERD îşi majorase, în 2016, participaţia în cadrul băncii moldovene la 27,5%, "în încercarea de a restabili o guvernanţă corporativă eficientă şi de a atrage investitori strategici puternici în Victoriabank", după cum a anunţat BT, în noiembrie 2017.

Totodată, presa relata că un pachet de 10,45% din bancă era deţinut de Victor Ţurcan.

Victoriabank are aproape 30 de ani de activitate în Republica Moldova, 540.000 de clienţi, 1.400 de persoane în echipă şi aproape 100 de sedii, conform unui comunicat al TLV.

În iunie, Victoriabank avea cel mai ridicat nivel al depozitelor raportate la totalul activelor din întreaga piaţă din Republica Moldova, de 80%, iar raportul credite/depozite era cel mai redus de pe piaţă, de 39%, conform comunicatului citat.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Piaţa de Capital

MIRCEA URSACHE:"Acţionariatul BVB este divizat"1
23 feb. A.I.


Indicii BVB au închis în scădere
22 feb. I.M.


LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI:LICHIDITATE de 3 milioane de euro pe BVB4
22 feb. M.I.


Indicii BVB au deschis în creştere
22 feb. E.A.


CA URMARE A ÎNTÂRZIERII APROBĂRII BUGETULUI DE STAT PE 2019Primăria Siret mai are restanţe de 90.000 de lei la obligaţiunile emise
22 feb. M.G.


PENTRU ADUNAREA DIN 26 MARTIEGastronom propune acţionarilor un dividend cu randament de 8,5%
22 feb. Andrei Iacomi


BVBCreşteri pe linie pentru indicii bursei
22 feb. Andrei Iacomi


Indicii BVB au închis în creştere
21 feb. I.M.


LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI:Lichiditate de 4,8 milioane de euro pe BVB
21 feb. T.T.


Indicii BVB au deschis în scădere
21 feb. P.E.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.