Acord între Erste Group şi SIF Oltenia 3

25 iun. 2018 Comunicate de presă
A.M.
Acord între Erste Group şi SIF Oltenia

Erste Group Bank AG (Erste Group) anunţă că a ajuns la un acord preliminar cu SIF Oltenia, acţionar minoritar la Banca Comercială Română (BCR), pentru achiziţionarea întregii sale participaţii de 6,29% sau de 1.023.534.303 acţiuni la BCR. Sub rezerva finalizării cu succes de către Erste Group şi SIF Oltenia a procedurilor de aprobare corporativă şi de reglementare (Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor în cazul SIF Oltenia; Consiliul de Supraveghere şi Banca Centrală Europeană în cazul Erste Group), achiziţia se va derula printr-o tranzacţie unică de vânzare-cumpărare, conform comunicatului remis redacţiei noastre.

Termenii financiari sunt numerar pentru 1.023.534.303 acţiuni BCR la un preţ de 0,136 euro pe acţiune (0,64 lei pe acţiune, la cursul de schimb din 22 iunie). În urma finalizării tranzacţiei, participaţia Erste Group la BCR va creşte la 99,88% din capital.Restul de 0,12% sau 19,830,840 acţiuni la BCR sunt deţinute în principal de către foşti şi actuali angajaţi ai BCR.

Tranzacţia evaluează BCR la un multiplu al capitalurilor proprii (Preţ/Valoarea Contabilă) de x1,35 la T1 2018, în linie cu evaluările de piaţă pentru băncile româneşti listate. Valoarea totală a tranzacţiei este de 140 milioane de euro (654 milioane de lei, curs de schimb 1: 4,67), se mai arată în comunicat.

"Această tranzacţie a fost aşteptată de ambele părţi de ceva timp. La Erste Group, strategia noastră a fost întotdeauna de a deţine cel mai mare pachet de acţiuni posibil la subsidiare şi suntem bucuroşi că participaţia noastră la BCR va creşte la 99,88% din capital. În acelaşi timp, SIF Oltenia a fost interesată să valorifice la maximum cel mai mare activ din portofoliul său.

Dacă tendinţa generală este ca grupurile bancare internaţionale să aleagă dezinvestirea şi reducerea expunerilor, noi ne reconfirmăm astfel viziunea pe termen lung asupra potenţialului excepţional al regiunii ECE. Tranzacţia care va urma pe baza acestui acord va face din Erste Group unul dintre cei mai mari investitori străini din România în 2018", a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group.

Prin participaţia la BCR, cea mai mare bancă din România, SIF Oltenia are un rol strategic în economia românească. SIF Oltenia va continua să deţină un rol strategic în economie şi după vânzarea acţiunilor BCR, prin investiţii în sectoare cu potenţial de creştere pe termen lung.

Semnarea acordului preliminar vine în continuarea bunei colaborări pe care SIF Oltenia şi Erste Group au avut-o timp de mai bine de un deceniu, colaborare care s-a consolidat şi graţie suişurilor şi coborâşurilor specifice oricărui parteneriat pe termen lung," a declarat Tudor Ciurezu, Preşedinte şi Director General al SIF Oltenia.


Opinia cititorului: 3
1.   tzeapa made by ciur...
mesaj trimis de wlad în data de 25.06.2018, 11:58

se pare ca sif5 a iesit in pierdere fata de restul sif- urilor, care au stiut cind sa vinda, un calcul simplu!! valoare actiuni bcr in activul net sif5 140 milioane de euro = total valoare pe bursa sif5=ZERO... asta cine a mai bagat-o "SIF Oltenia are un rol strategic în economia românească. SIF Oltenia va continua să deţină un rol strategic în economie şi după vânzarea acţiunilor BCR, prin investiţii în sectoare cu potenţial de creştere pe termen lung"

1.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de anonim în data de 25.06.2018, 13:58

Ai dreptate .

Celelalte Sifuri au obtinut fiecare ,1% din Erste ,plus aprox. 28 mil. EUR .  

Azi , numai 1% din Erste valoreaza peste 150 mil. EUR . 

Dar atunci tranzactiile s-au facut pe o bursa minimala , chiar dupa criza din 2008 , in conditii nefavorabile pentru Sifuri . 

Dar astazi , cand BCR se afla in crestere , pretul ar trebui sa fie mult mai mare . De fapt este un pret scos din contabilitate .  

Oricum o asemenea tranzactie trebuie aprobata de o Adunare a actionarilor , fiind o tranzactie semnificativa . 

Dar inainte ,de ce nu este evaluata ( evaluand si sediile ,terenurile si bineinteles si situatia financiara) , de un evaluator independent , profesionist .

De ce trebuie eliminati , in conditii dezavantajoase , si ultimii actionari autohtoni ai BCR prin detinerea de 6,3% a Sif5, banca care candva a fost cea mai valoroasa banca de la noi . 

1.2.   oare asta este realitatea!? (răspuns la opinia nr. 1.1)
mesaj trimis de wlad în data de 25.06.2018, 15:34

daca cea mai mare banca din romania, este evaluata la 2 mld euro,inseamna ca BRD si TLV pe bursa sunt supra evaluate. pe harta tranzactiilor financiare, Romania se afla in cosul de gunoi al europei

Articole din aceeaşi secţiune

Comunicate de presă

Ocean Fish afirmă ca produsele lor nu au fost contaminate
20 feb. L.A.


VODAFONE ROMANIA: Primul concert care integreaza o holograma live
19 feb. D.D.


IKEA reduce poluarea aerului din spaţiile interioare cu ajutorul unei perdele
19 feb. L.A.


Rovinieta şi tariful de trecere pentru Feteşti se pot plăti în mobilPay Wallet
19 feb. L.A.


ÎN PERIOADA 17-19.04.2019 VA AVEA LOC:Târgul Prosumatorilor RoEnergy România1
18 feb. I.D.


Soluţiile IoT ale Vodafone România sprijină procesul de transformare digitală1
18 feb. L.A.


Colegiul de conducere al CCIB solidar cu preşedintele CCIB
13 feb. L.A.


British American Tobacco: Angajator de Top în România şi la nivel global
09 feb. I.D.


ZAREA 1912, VINARSUL. ISTORIA RESCRISĂ"Numai întoarcerea noastră către trecut ne dă forţa faptelor de azi."
07 feb. Z.A.


Stabilirea perioadelor şi a zonelor de prohibiţie a pescuitului, în anul 2019
07 feb. I.M.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.