ACUZAŢII DNA:

Tăriceanu, mită de aproape 800.000 de dolari 3

08 nov. 2018 Anticorupţie
V.D.
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu

Actualizare - Dragnea: "Mi se par câteva coincidenţe stranii"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, spune că sunt anumite "coincidenţe stranii" în ceea ce priveşte solicitarea DNA către Senat pentru ridicarea imunităţii lui Călin Popescu Tăriceanu pentru a putea începe urmărirea penală în cazul său, afirmând că se poate ca această cerere să fi fost făcută pentru a-i influenţa pe parlamentarii ALDE să voteze moţiunea de cenzură pe care urmează să o depună liberalii împotriva Guvernului Dăncilă.

"Nu ştiu ce este în dosar şi nu am de unde să ştiu. Pot spune doar că mi se par câteva coincidenţe stranii. Domnul Tăriceanu trebuia să meargă la Congresul ALDE, chiar ieri după-amiază a apărut această solicitare. Mi se pare o coincidenţă şi faptul că este în perioada ultra anunţată de PNL în care au spus că vor să depună o moţiune de cenzură. Eu personal am o rezervă, dar neştiind conţinutul dosarului, nu pot face alte comentarii", a declarat astăzi Liviu Dragnea în Parlament, conform News.ro.

El a spus că se poate ca această solicitare să fi fost făcută pentru a-i influenţa pe parlamentarii ALDE să voteze moţiunea de cenzură pe care urmează să o depună PNL împotriva Guvernului Dăncilă.

"Te poţi gândi la faptul că această solicitare de începere a urmăririi penale a fost pusă în practică pentru a influenţa o anumită decizie din Congreul ALDE sau pentru a împiedica pariticparea domului Tăriceanu la Congres. Sau te poţi gândi că a fost depusă pentru a încerca să-i influenţeze pe colegii de la ALDE să susţină moşiunea de cenzură de la PNL", a explicat Dragnea.

Întrebat cum vor vota senatorii PSD, Dragnea a spus că mai întâi trebuie să vadă documentele şi acuzaţiile.

"Senatorii PSD trebuie să ia la cunoştinţă despre documentele şi informaţiile şi acuzaţiile care sunt trecute acolo şi abia pe urmă vorbim despre cum vor vota. Eu doar mi-am exprimat care sunt marile mele rezerve", a spus el.

(E.M.)

------

Actualizare - Vicepreşedintele Senatului spune că a primit ieri dosarul lui Tăriceanu, dar nu l-a anunţat

Vicepreşedintele Senatului, Claudiu Manda, a declarat astăzi că a primit solicitarea DNA de ridicare a imunităţii preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu ieri după ora 15.00, însoţită de 73 de volume, fiecare având între 150 şi 300 de pagini.

Manda a precizat că nu l-a anunţat pe Tăriceanu cu privire la dosarul venit de la DNA, preferând în schimb să confirme public ceea ce presa scrisese deja. "Nu l-am informat că nu l-am informat. E un subiect delicat şi am preferat să nu am dialog cu domnia sa", a spus Manda.

Întrebat de jurnalişti de ce solicitarea DNA a ajuns la el şi nu la Tăriceanu, Manda a spus că acesta i-a fost adus de stafful Senatului pentru că se stabilise ca el să preia atribuţiile preşedintelui Senatului începând de astăzi şi până săptămâna viitoare, perioadă în care Tăriceanu ar fi fost plecat într-o delegaţie.

"Astăzi şi mâine şi săptămâna viitoare când domnia sa este plecat în delegaţie, exercitarea atribuţiilor se publică în Monitorul Oficial, este vorba despre mine, de-asta cererea a ajuns la mine. Sigur, fiind un subiect care îl viza direct pe domnul Tăriceanu, acest referat nu avea cum să ajungă la domnia sa", a declarat Claudiu Manda, potrivit News.ro.

El nu a putut spune însă de ce documentele de la DNA au ajuns la el, având în vedere că ar fi urmat să preia atribuţiile de preşedinte al Senatului începând de astăzi, documentele fiind trimise ieri.

"E clar că sunt patru vicepreşedinţi. Atât timp cât sunt patru vicepreşedinţi, nu aveau cum să meargă la domnul Tăriceanu, motivul pentru care a ajuns la mine, având în vedere că domnul Tăriceanu trebuia să fie plecat astăzi, mâine şi săptămâna viitoare, cererea a ajuns la mine, fiind stabilit deja ca persoana care să îi ţină locul să fiu eu. Nu ştiu de ce stafful a decis să ajungă la mine. Să-i întrebaţi pe ei", a spus Manda.

(E.M.)

------

Actualizare - Teodorovici: Nu mă preocupă astfel de idioţenii, unii pierd timpul şi resursele ţării pe astfel de aberaţii

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a spus, întrebat despre dosarul Microsoft în care şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat de DNA că ar fi primit mită de 800.000 de dolari, că nu are informaţii despre acest lucru şi că nu îl interesează "astfel de aberaţii şi idioţenii", pentru care unii "pierd timpul şi resursele financiare ale ţării".

"Nu am astfel de informaţii şi chiar nu mă preocupă astfel de aberaţii şi de idioţenii. Unii îşi pierd timpul şi resursele financiare ale ţării pe astfel de aberaţii", a declarat astăzi Eugen Teodorovici în Parlament.

Întrebat cum va vota la Senat cererea de ridicare a imunităţii făcută de DNA, ministrul de Finanţe nu a vrut să răspundă, precizând în schimb că îşi rezervă dreptul de vot.

Referitor la semnarea unor hotărâri de Guvern care vizau cauza din dosarul Microsoft, Eugen Teodorovici a spus că a semnat mii de documente în calitate de secretar de stat la vremea respectivă şi că acestea, din punctul său de vedere, sunt legale.

"Dacă am făcut-o, la momentul respectiv eram secretar de stat în Ministerul de Finanţe, ministru la acea vreme era Varujan Vosganian, iar rolul ministerului era de a aloca sume pentru ceea ce ministerul stabilea ca prioritate. Am semnat mii de documente, dacă ele există, înseamnă că au fost şi legale din punctul meu de vedere. Dacă alţii au alte argumente, să le aducă", a explicat Teodorovici, potrivit News.ro.

(E.M.)

------

Şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat că a primit, în perioada în care era premier, "foloase materiale" de aproape 800.000 de dolari de o firmă austriacă pentru a interveni pentru închierea unor acte adiţionale la un contract derulat de companie. Suma primită de Tăriceanu reprezenta un comision de 10 la sută din valoarea acestor acte adiţionale şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.

"Procurorii desfăşoară o investigaţie care vizează suspiciuni de săvârşire a unor fapte de corupţie privind acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală cu sume de bani provenite de la o firmă care ar fi obţinut contracte comerciale importante de la statul român. Dosarul s-a constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii DNA la cererea autorităţilor judiciare austriece", arată procurorii DNA.

Potrivit sursei citate, Tăriceanu ar fi primit indirect în perioada 2007-2008, când era premier, mită de aproape 800.000 de dolari de la o companie austriacă pentru ca în schimb să intervină pentru închierea unor acte adiţionale la un contract comercial derulat de companie. Suma primită de Tăriceanu ar reprezenta 10 la sută din valoarea acestor acte şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.

În dosar sunt urmărite penal şi alte persoane pentru complicitate la luare de mită.

Procurorul DNA a transmis procurorului general documentele necesare pentru a sesiza Senatul. Tăriceanu poate fi urmărit penal doar dacă Senatul îşi dă acordul în acest sens

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, afirma miercuri seară că la Senat nu s-a primit vreo cerere a DNA pentru avizarea urmăririi sale penale. El afirma că "sunt unii «la butoane» care se gândesc că îşi pot păstra funcţiile sau oameni politici care mai cred că aşa se câştigă alegeri şi se pun guverne". Declaraţia lui Tăriceanu venea după ce televiziunile de ştiri au relatat că DNA a cerut aviz pentru urmărirea penală a preşedintelui Senatului, într-un dosar vizând presupuse fapte de luare de mită, pe care le-ar fi comis în perioada în care era premier (2004 - 2008), când ar fi cerut şi primit 10% din valoarea contractelor Microsoft.

"Zilele acestea trăim parcă scenariul unei operaţiuni ce s-ar putea intitula «Salvaţi-l pe Lazăr». Un ţăran în civil găseşte o servietă prin câmp şi le-o predă jurnaliştilor cu ochi albaştri. La câteva zile distanţă se reîncălzeşte o ciorbă de mai bine 10 ani şi este aruncată presei ştirea că aş urma să fiu anchetat în cazul Microsoft. Scenariul operaţiuni este atât de ridicol că ar părea neserios şi în filmele din seria «B.D. la munte şi mare». Efectele în spaţiul public sunt însă cât se poate de serioase, aşa că vreau să fac câteva precizări importante", a scris Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.

El precizează că nu s-a primit la Senat vreo solicitare din partea procurorilor, aşa cum se speculează în presă. "În al doilea rând, presupunând că va veni, aceasta va urma traseul procedural pe care îl urmează oricare astfel de cerere", continuă el.

"În al treilea rând, în timpul guvernării pe care am condus-o nu s-a făcut nicio plată către Microsoft, în cazul licenţelor la care face referire dosarul. Contractul a fost semnat în guvernarea Năstase, plăţi s-au făcut în guvernările care au urmat perioadei 2005-2008, dar nu în guvernarea Tăriceanu. Hotărârile de guvern, la care văd că face referire o parte din presă, prevedeau începerea procesului de inventariere a licenţelor. Am promovat aceste HG în contextul în care Microsoft ameninţa că va da România în judecată, caz în care riscam ca statul român să piardă mulţi bani. În faţa acestor evidenţe, să vorbeşti despre acuzaţii de mită, este lipsit de sens", mai afirmă preşedintele Senatului.

Tăriceanu susţine că Ştiu că "sunt unii «la butoane» care se gândesc că îşi pot păstra funcţiile sau oameni politici care mai cred că aşa se câştigă alegeri şi se pun guverne".


Opinia cititorului: 3
1.   # UNDE DAI vs UNDE CRAPĂ
mesaj trimis de anonim în data de 08.11.2018, 12:45

...cu ,, musca " pe CĂCIULĂ ...; se-ntâmplă și la " gulerele " ALBE ...

1.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de anonim în data de 08.11.2018, 13:18

Dai in DNA si crapa SRI.

2.   fără titlu
mesaj trimis de Om în data de 08.11.2018, 18:08

Austriecii sunt niste ageamii. Habar n-au cu e cu infractorii (dovediti) din Parlamentul Romaniei.

Articole din aceeaşi secţiune

Anticorupţie

Cetăţean italian, pus sub control judiciar în dosarul privind reabilitarea căii ferate Bucureşti-Constanţa
21 aug. T.T.


La 112 răspunde Moartea: "Stai acolo, că vin!"29
14 aug. George Marinescu


Multinaţionalele se adaptează la corupţia noastră sau pur şi simplu ne-o aduc?18
09 aug. George Marinescu


DNA:Directorul general al Oracle România acuzat de opt fapte de luare de mită5
08 aug. I.M.A.


Directorul general al Oracle România, Sorin Mîndruţescu, adus la DNA
08 aug. V.D.


Percheziţii DNA la sediul societăţii Oracle România
07 aug. V.I.


Secţia pentru judecători a CSM condamnă folosirea cazului de la Caracal în scop politic3
31 iul. M.I.A.


Fostul trezorier al PSD Mircea Drăghici, trimis în judecată de DNA3
25 iul. V.I.


ICCJ menţine măsura arestării preventive în cazul lui Radu Mazăre2
23 iul. I.M.


CSM: Mandatul lui Călin Nistor la DNA, prelungit
23 iul. T.T.





<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.