ADOPTAT DE GUVERN,

Proiectul legii pensiilor intră în dezbaterea Parlamentului

11 oct. Politică
I.Ghe.

Proiectul legii pensiilor a fost aprobat, ieri, în şedinţa de guvern. Conform actului normativ pregătit de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, punctul de referinţă va atinge, în anul 2021, valoarea de 75 de lei, iar valoarea punctului de pensie va creşte gradual, începând cu 1 septembrie 2019 şi până la 1 septembrie 2021, când va ajunge la 1875 lei.

În declaraţia de presă pe care a dat-o după şedinţa cabinetului, ministrul de resort Olguţa Vasilescu a menţionat că pensionarii vor beneficia de condiţii mai bune la încadrarea în grupele de muncă şi cu privire la calcularea pensiei.

Olguţa Vasilescu a precizat: "La Ministerul de Finanţe am trimis 4 variante pentru ceea ce se va întâmpla după 2022, referitor la actualizarea pensiei. Iniţial, trebuia să se actualizeaze doar cu rata inflaţiei. În urma dezbaterii pe care am avut-o cu federaţiile pensionarilor, sindicatele şi cu toate persoanele interesate, împreună cu Ministerul de Finanţe am stabilit varianta cea mai bună: pe lângă rata inflaţiei se prevede şi o creştere de 50% din creşterea reală a salariului mediu brut pe economie. Pe măsură ce cresc salariile, vor creşte şi pensiile".

Impactul bugetar calculat de ministerul condus de Olguţa Vasilescu va creşte considerabil în următorii patru ani. Dacă în 2019, el va fi de 8,4 miliarde lei, în 2020 de 24,8 miliarde lei, în 2021 va ajunge la peste 50 miliarde lei, pentru ca în 2022 să ajungă la 81 miliarde lei.

În anul 2018, impactul bugetar a fost de 61 miliarde lei.

Punctul de pensie va fi stabilit luând în considerarea 40% din salariul mediu brut pe economie, în condiţiile în care înaintea şedinţei de guvern, câteva sute de pensionari au protestat în faţa Palatului Victoria solicitând ca procentul să fie de 45%.

Proiectul de lege a pensiilor va fi trimis la Parlament pentru a fi dezbătut şi votat de Legislativ.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

CAMERA DEPUTAŢILOR:Legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, modificată
11 dec. E.M.


KLAUS IOHANNIS:CCR sesizată privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi
11 dec. M.I.


ORBAN, DESPRE OUG PE CODURILE PENALE:Când PSD are iniţiativa, trebuie să fim cu ochii în patru
11 dec. E.M.


Ministrul Culturii, Daniel Breaz, audiat în Parlament
11 dec. E.M.


Senat: Audiere pentru o posibilă încălcare a demnităţii avocatului
11 dec. A.I.


CCR se pronunţă în scandalul protocoalelor2
11 dec. P.E.


Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se reuneşte astăzi
11 dec. M.I.


LIDERII PSD AU STABILIT:OUG pe legislaţia penală
11 dec. Marinescu George


Numărul votanţilor - în scădere, declinul demografic - în regres
11 dec. O.D.


SENAT: OUG privind Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, adoptată
10 dec. P.E.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.