ADOPTAT DE GUVERN,

Proiectul legii pensiilor intră în dezbaterea Parlamentului

11 oct. Politică
I.Ghe.

Proiectul legii pensiilor a fost aprobat, ieri, în şedinţa de guvern. Conform actului normativ pregătit de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, punctul de referinţă va atinge, în anul 2021, valoarea de 75 de lei, iar valoarea punctului de pensie va creşte gradual, începând cu 1 septembrie 2019 şi până la 1 septembrie 2021, când va ajunge la 1875 lei.

În declaraţia de presă pe care a dat-o după şedinţa cabinetului, ministrul de resort Olguţa Vasilescu a menţionat că pensionarii vor beneficia de condiţii mai bune la încadrarea în grupele de muncă şi cu privire la calcularea pensiei.

Olguţa Vasilescu a precizat: "La Ministerul de Finanţe am trimis 4 variante pentru ceea ce se va întâmpla după 2022, referitor la actualizarea pensiei. Iniţial, trebuia să se actualizeaze doar cu rata inflaţiei. În urma dezbaterii pe care am avut-o cu federaţiile pensionarilor, sindicatele şi cu toate persoanele interesate, împreună cu Ministerul de Finanţe am stabilit varianta cea mai bună: pe lângă rata inflaţiei se prevede şi o creştere de 50% din creşterea reală a salariului mediu brut pe economie. Pe măsură ce cresc salariile, vor creşte şi pensiile".

Impactul bugetar calculat de ministerul condus de Olguţa Vasilescu va creşte considerabil în următorii patru ani. Dacă în 2019, el va fi de 8,4 miliarde lei, în 2020 de 24,8 miliarde lei, în 2021 va ajunge la peste 50 miliarde lei, pentru ca în 2022 să ajungă la 81 miliarde lei.

În anul 2018, impactul bugetar a fost de 61 miliarde lei.

Punctul de pensie va fi stabilit luând în considerarea 40% din salariul mediu brut pe economie, în condiţiile în care înaintea şedinţei de guvern, câteva sute de pensionari au protestat în faţa Palatului Victoria solicitând ca procentul să fie de 45%.

Proiectul de lege a pensiilor va fi trimis la Parlament pentru a fi dezbătut şi votat de Legislativ.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

LUDOVIC ORBAN: Guvernul stârneşte inflaţia cu aparentele măriri de pensii-salarii1
21 oct. E.A.


CĂLIN POPESCU TĂRICEANU:"Sub nicio formă nu vor îngheţa salariile"1
21 oct. P.E.


ROBERT NEGOIŢĂ:"Tot ce înseamnă politică stârneşte antipatie graţie liderilor politici"
21 oct. E.A.


LUDOVIC ORBAN:"Iordache nu poate solicita asistenţa Comisiei de la Veneţia"
21 oct. A.P.


Senatorii rămân fără bani pentru deplasări
21 oct. E.A.


Pro România se reuneşte astăzi în primul Congres naţional1
21 oct. P.E.


TUDOREL TOADER:"OUG e o lege civilă, nu penală, deci nu poate retroactiva" 2
21 oct. E.M.


CCR, sesizată pentru două articole din OUG privind legile Justiţiei
21 oct. I.T.


Viorica Dăncilă, vizită în Kuweit1
21 oct. M.C.


OLGUŢA VASILESCU: "Legea salarizării se va aplica aşa cum a fost adoptată de parlament"1
21 oct. T.T.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.