ALEGERI FRF

Ciocnirea generaţiilor

13 feb. 2018 Sport
DAN NICOLAIE
Ciocnirea generaţiilor

Alegerile pentru şefia Federaţiei Române de Fotbal sunt privite, de toţi actorii implicaţi, drept un moment de cotitură pentru fotbalul autohton. Se vor confrunta, în principal, Răzvan Burleanu (actualul preşedinte al FRF) şi Ionuţ Lupescu (şeful Comisiei Tehnice a UEFA), chiar dacă lista pentru depunerea candidaturilor este deschisă, acestea sunt cele două mari tabere.

Aşteptările sunt foarte mari, deşi realitatea îndeamnă la moderaţie. Ionuţ Lupescu este privit ca un salvator, susţinut de toţi colegii de generaţie fotbalistică, chiar şi cei care în urmă cu un deceniu îl contestau. Nu trebuie să se uite un lucru, Lupescu a fost Director General al FRF, când preşedinte era Mircea Sandu, şi nu a produs în cei aproape şase ani cât a deţinut funcţia mari revoluţii în fotbalul autohton. O parte dintre acuzaţiile lansate împotriva lui Mircea Sandu când acesta a candidat pentru ultimul mandat îl priveau şi pe fostul jucător al lui Dinamo. Desigur experienţa acumulată în ultimii ani, cât a lucrat la UEFA, este foarte importantă, dar dincolo de bunele intenţii pentru reformarea unui sport aflat în colaps mai este nevoie de multe alte lucruri, de implicarea şi altor actori, extra-sportivi, care să asigure un cadru legislativ sănătos.

Multiplii susţinători ai lui Răzvan Burleanu, a depăşit norma în ceea ce priveşte adeziunile, consideră că acesta trebuie să-şi continuie proiectele. Un pesimist ar întreba simplu: care? Realitatea nu este de partea lui Burleanu. După patru ani de mandat, lucrurile sunt departe de aşteptări. Situaţia financiară a FRF nu este una de invidiat, în ciuda multiplelor parteneriate semnate. Ligile inferioare arată jalnic, cu echipe care se retrag pe bandă rulantă din eşaloanele doi şi trei, chiar în timpul anului competiţional. În prima ligă există o stare de tensiune legată de actualul sistem, multe cluburi reclamând vehement că înjumătăţirea punctelor la intrarea în play-off este o aberaţie. Nici la nivelul echipei naţionale experimentele nu au reuşit (mandatul catastrofal al germanului Cristoph Daum), iar la celelalte selecţionate s-au înregistrat multe rezultate dezastruoase, inclusiv umilinţe de neînchipuit, în faţa unor echipe mult mai slab cotate. Acuzat că nu are susţinerea foştilor mari fotbalişti şi că aceştia nu se regăsesc în posturi importante din organigrama FRF, fiind câţiva doar de "decor", Burleanu a reuşit să facă o mutare interesantă anul trecut când i-a adus în cadrul FRF pe Adrian Mutu (manager sportiv) şi Cosmin Contra (selecţioner), doi dintre liderii generaţiei care au preluat ştafeta de la cea a lui Hagi şi Popescu.

Având în vedere toate aceste lucruri, puţină cumpătare din partea electorilor nu ar strica. Faptul că încă se vorbeşte că un candidat sau altul are susţinere politică este un alt lucru nociv pentru fotbal. Până acum s-a dovedit că ajutorul politicului are "termen de garanţie" limitat şi dincolo de implicare din momentul alegerilor, mare sprijin nu vine dinspre această zonă, deşi ar fi fundamental să fie creat un cadru legislativ care să încurajeze investiţiile în sport. La câteva ore după ce Lupescu a anunţat că va candida, a apărut şi prima ciocnire între cei doi candidaţi principali. După ce Burleanu a afirmat că Lupescu "nu mai avea o poziţie aşa confortabilă şi de mare viitor la UEFA", răspunsul a venit prompt: "Îmi pare rău că preşedintele FRF nu cunoaşte structura de la UEFA şi vorbeşte fără să ştie anumite lucruri. Poate din această cauză fotbalul românesc este în situaţia asta". Pe de altă parte Răzvan Burleanu a trecut deja la numărarea voturilor şi conform propriilor calcule, este în avantaj, susţinând că pe Lupescu îl vor vota câteva echipe din primele două ligi, dar că pe el îl vor susţine "masele". Este evident că Răzvan Burleanu se teme şi s-a temut de candidatura fostului internaţional, ca dovadă stă schimbarea din regulament, votată în Adunarea Generală din urmă cu un an, conform căreia, pot candida pentru şefia FRF doar cei care pe parcursul a doi ani din ultimii cinci au activat în fotbalul autohton. Schimbarea "cu dedicaţie" pentru Lupescu a fost blocată de Ministerul Tineretului şi Sporturilor, care nu a avizat modificările, iar acum disputa s-a mutat la tribunal. Urmează o campanie electorală dură, în care multe mizerii vor ieşi la suprafaţă.

Alegerile pentru şefia FRF vor avea loc pe 18 aprilie.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Sport

Simona Halep a pierdut locul I WTA
23 ian. V.D.


ATLETISMRusia rămâne suspendată, sportivii pot concura sub drapel neutru
23 ian.


CELEBRU ŞI CU MULTE PROBLEMERonaldo, condamnat la 23 de luni de închisoare pentru evaziune fiscală
23 ian. O.D.


Etape ale Cupei Mondiale de sărituri cu schiurile vor avea loc la Râşnov
22 ian.


CORESPONDENŢĂ DIN MELBOURNEAustralian Open - puţine surprize, multe controverse
18 ian. Eugen Ionescu


Tenisul stă tot mai bine în ceea ce priveşte ...arestările
17 ian. Octavian Dan


CORESPONDENŢĂ DIN MELBOURNEPremii de 63 milioane dolari australieni la Australian Open 2019
15 ian. Eugen Ionescu


Sport mânjit: arestări pentru "blaturi" în tenis
11 ian.


Mică avere, investită în bilete la Cupa Mondială
10 ian.


EURO 2020Nu pierdem organizarea, cel mult...onoarea
10 ian. Dan Nicolaie

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.