ALEGERI LA MIJLOC DE MANDAT ÎN SUA:

Democraţii câştigă Camera Reprezentanţilor, republicanii - Senatul

08 nov. 2018 Internaţional
V.R.
Democraţii câştigă Camera Reprezentanţilor, republicanii - Senatul

Rezultatele preliminare ale alegerilor de la mijlocul mandatului des­făşurate în SUA, la data de 6 noiembrie, arată că democraţii au obţinut aproape 220 de mandate în Camera Reprezentanţilor, ceea ce le asigură majoritatea, în timp ce republicanii preşedinteluI Donald Trump şi-au păs­trat controlul Senatului, cu cel puţin 50 de mandate.

Presa străină scrie că democraţii ar putea folosi controlul Camerei Reprezentanţilor pentru lansarea de investigaţii asupra preşedintelui.

Jerrold Nadler, care, probabil, va fi preşedintele Comisiei Juridice din Camera Reprezentanţilor, a declarat: "Poporul american a cerut responsabilitate din partea instituţiilor guvernamentale, transmiţând un mesaj clar despre ce aşteaptă din partea Congresului. Indiferent dacă îi place sau nu, Donald Trump şi Administraţia sa vor fi traşi la răspundere în faţa legilor şi a poporului american".

În aceste condiţii, Donald Trump a avertizat, ieri, că va răspunde eventualelor anchete lansate de Partidul Democrat prin Camera Reprezentanţilor cu investigaţii ale Senatului. Liderul de la Casa Albă a spus, pe Twitter: "Dacă democraţii au de gând să folosească banii contribuabililor pentru a ne investiga în Camera Reprezentanţilor, vom fi şi noi forţaţi să luăm în considerare, în Senat, investigarea lor pentru dezvăluirea de informaţii clasificate şi multe altele. Putem face acest joc în doi!".

Totodată, deşi republicanii au pierdut majoritatea în Camera Reprezentanţilor, Trump a catalogat drept "o mare victorie" rezultatul obţinut de partidul său în aceste alegeri.

Donald Trump şi-a axat campania electorală pe tema imigraţiei, pe economie şi sistemul de sănătate.

După victoria în alegerile din 6 noiembrie, Nancy Pelosi, liderul democraţilor din Camera Reprezentanţilor, a afirmat: "Un Congres democrat va lucra la soluţii care să ne unească, de­oarece am avut suficiente diviziuni. Vom restaura contraputerile con­stituţionale".

Pelosi a promis că democraţii vor acţiona pentru reducerea costurilor cu sănătatea şi reţetele medicale, respectiv pentru investiţii în infrastructură.

La Senat, prin menţinerea controlului, republicanii vor avea în continuare puterea de decizie asupra numirilor la nivel înalt, inclusiv a judecătorilor din instanţele federale.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Trump aplică tarife suplimentare de 5% pentru importuri din China
24 aug. M.I.


ÎN CIUDA EFORTURILOR AMERICANE DE RELUARE A NEGOCIERILOR: Coreea de Nord a lansat rachete cu rază scurtă de acţiune
24 aug. I.M.A.


Bursele europene au închis în scădere
23 aug. M.I.


Trump "ordonă" companiilor americane să înceapă imediat să caute o alternativă comercială la China4
23 aug. I.A.M.


China va impune noi tarife pentru produse din SUA
23 aug. I.M.


Jerome Powell promite să menţină actualul ciclu de creştere economică1
23 aug. M.I.A.


Seulul va împărtăşii informaţii militare clasificate cu Tokyo prin intermediul SUA
23 aug. M.I.A.


Wall Street a deschis în scădere
23 aug. D.I.


Wall Street a deschis în scădere
23 aug. M.I.


Putin ameninţă un răspun similar testului american de rachetă din California
23 aug. M.I.A.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.