ALEGERI LA MIJLOC DE MANDAT ÎN SUA:

Democraţii câştigă Camera Reprezentanţilor, republicanii - Senatul

08 nov. 2018 Internaţional
V.R.
Democraţii câştigă Camera Reprezentanţilor, republicanii - Senatul

Rezultatele preliminare ale alegerilor de la mijlocul mandatului des­făşurate în SUA, la data de 6 noiembrie, arată că democraţii au obţinut aproape 220 de mandate în Camera Reprezentanţilor, ceea ce le asigură majoritatea, în timp ce republicanii preşedinteluI Donald Trump şi-au păs­trat controlul Senatului, cu cel puţin 50 de mandate.

Presa străină scrie că democraţii ar putea folosi controlul Camerei Reprezentanţilor pentru lansarea de investigaţii asupra preşedintelui.

Jerrold Nadler, care, probabil, va fi preşedintele Comisiei Juridice din Camera Reprezentanţilor, a declarat: "Poporul american a cerut responsabilitate din partea instituţiilor guvernamentale, transmiţând un mesaj clar despre ce aşteaptă din partea Congresului. Indiferent dacă îi place sau nu, Donald Trump şi Administraţia sa vor fi traşi la răspundere în faţa legilor şi a poporului american".

În aceste condiţii, Donald Trump a avertizat, ieri, că va răspunde eventualelor anchete lansate de Partidul Democrat prin Camera Reprezentanţilor cu investigaţii ale Senatului. Liderul de la Casa Albă a spus, pe Twitter: "Dacă democraţii au de gând să folosească banii contribuabililor pentru a ne investiga în Camera Reprezentanţilor, vom fi şi noi forţaţi să luăm în considerare, în Senat, investigarea lor pentru dezvăluirea de informaţii clasificate şi multe altele. Putem face acest joc în doi!".

Totodată, deşi republicanii au pierdut majoritatea în Camera Reprezentanţilor, Trump a catalogat drept "o mare victorie" rezultatul obţinut de partidul său în aceste alegeri.

Donald Trump şi-a axat campania electorală pe tema imigraţiei, pe economie şi sistemul de sănătate.

După victoria în alegerile din 6 noiembrie, Nancy Pelosi, liderul democraţilor din Camera Reprezentanţilor, a afirmat: "Un Congres democrat va lucra la soluţii care să ne unească, de­oarece am avut suficiente diviziuni. Vom restaura contraputerile con­stituţionale".

Pelosi a promis că democraţii vor acţiona pentru reducerea costurilor cu sănătatea şi reţetele medicale, respectiv pentru investiţii în infrastructură.

La Senat, prin menţinerea controlului, republicanii vor avea în continuare puterea de decizie asupra numirilor la nivel înalt, inclusiv a judecătorilor din instanţele federale.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

JENS STOLTENBERG:Contribuţiile României la NATO fac Alianţa mai puternică1
23 ian. P.E.


TRATATUL INF:Rusia prezintă public controversata sa rachetă
23 ian. I.M.


VIORICA DĂNCILĂ:România rămâne un aliat de încredere al NATO
23 ian. E.M.


OECD:Franţa rămâne campioană mondială la cheltuielile sociale publice
23 ian. I.M.


RUSIA:Atacurile Israelului asupra Siriei trebuie să înceteze
23 ian. E.A.


Wall Street a deschis în creştere
23 ian. E.A.


ÎN PREMIERĂ ÎN 2022:NASA va încerca să devieze un asteroid de pe orbita sa
23 ian. P.E.


MARIUS BUDĂI:Egalitatea de şanse reprezintă o valoare comună a democraţiei
23 ian. M.I.


THERESA MAY:"Amânarea Brexitului nu va rezolva situaţia"
23 ian. E.A.


Ţara noastră, prezentă la Târgul Internaţional de Turism
23 ian. T.T.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.