ALERT/ CONFERINŢA NAŢIONALĂ DE CYBERSECURITY

Florin Cosmoiu, SRI: "Avem instrumente limitate pentru protecţia datelor cetăţenilor"

21 mai. 2015 Companii-Afaceri
P.B.
Florin Cosmoiu, SRI: "Avem instrumente limitate pentru protecţia datelor cetăţenilor"

Actualizare 13:08 Silvia Vlăsceanu, ACUE: Sectorul energetic are nevoie de investiţii masive în cybersecurity

Sectorul energetic a rămas în urmă cu investiţiile în capacităţi şi reţele noi sau în modernizarea unităţilor şi echipamentelor actuale, a declarat Silvia Vlăsceanu, director executiv al patronatului ACUE. Sectorul nu a făcut însă aproape deloc investiţii în securitatea cibernetică, riscurile de atac fiind enorme.

Domnia sa a pledat pentru armonizarea legislaţiei şi colaborarea între instituţii astfel încât să fie diminuat riscul de atac al companiilor energetice.

(A.T.)

---

Actualizare 11:38 Alexandra Pană, Ministerul Economiei: "Vrem să atragem investiţii private în zona de securitate"

Ministerul Economiei doreşte să atragă investiţii private în zona de cybersecurity şi zona de apărare, prin promovarea de parteneriate public-private, a declarat Alexandra Pană, consilier al ministrului de resort, Mihai Tudose.

Domnia sa a spus că ministerul a lansat în dezbatere un proiect de lege privind industria de apărare, în care se doreşte includerea zonei de cybersecurity, dar şi promovarea inovaţiei şi cercetării.

(A.T.)

---

* ACTUALIZARE 10:59 Augustin Jianu, CERT-RO: "Niciun sistem nu este sigur 100%"

Niciun sistem de protecţie împotriva atacurilor cibernetice nu este sigur 100%, a declarat Augustin Jianu, directorul general al CERT-RO. Toate companiile şi instituţiile de stat au nevoie de creşterea nivelului de securizare, iar primul pas este ca managerii companiilor să conştientizeze riscurile şi să le accepte.

Domnia sa a spus că paşii următori sunt evaluarea riscurilor şi a daunelor probabile şi identificarea sistemelor de protecţie necesare.

(A.T.)

---

Actualizare 10:51

Autorităţile noastre deţin instrumente limitate pentru protejarea datelor cu caracter personal ale cetăţenilor, consideră Florin Cosmoiu, directorul Centrului Naţional Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Domnia sa a declarat că există multe situaţii care trebuie clarificate şi analizate pentru a vedea în ce măsură poate fi permis accesul la datele personale ale cetăţenilor.

"Din păcate, am rămas în urmă cu reglementările în domeniul cibernetic", a spus domnul Cosmoiu, subliniind: "Toată lumea s-a preocupat de modul în care statul poate avea acces la datele cetăţenilor, dar nimeni nu s-a gândit ce instrumente deţin autorităţile pentru protecţia acestor informaţii. Noi avem instrumente foarte puţine şi foarte limitate pentru protejarea acestor date".

(P.B.)

---

Actualizare 10:46 Georgian Pop, Comisia de control asupra SRI: "Ne trebuie echilibru între interesele cetăţenilor şi combaterea atacurilor cyber"

Politicienii se confruntă acum cu provocarea de a reglementa spaţiul cyber şi păstrarea echilibrului între dreptul la viaţa privată a cetăţenilor şi interesul de a oferi instrumentele necesare pentru contracararea atacurilor cibernetice, a declarat Georgian Pop, preşedintele Comisiei parlamentare de control asupra activităţilor SRI.

Domnia sa a subliniat că, pe fondul necesităţii reglementării spaţiului cybernetic, au apărut în spaţiul public controverse puternice, deoarece "oamenii oneşti consideră că măsurile de prevenţie sau contracarare a atacurilor sunt îndreptate de fapt împotriva lor".

(A.T.)

---

Bebe Viorel Ionică, MSI: "Susţinem adoptarea unui pachet legislativ pentru protecţia datelor cu caracter personal"

Ministerul pentru Societatea Informaţională va susţine adoptarea unui pachet de legi pentru siguranţa datelor cu caracter personal ale cetăţenilor, a declarat Bebe Viorel Ionică, secretar de stat în cadrul instituţiei.

Domnia sa a subliniat faptul că securitatea cibernetică este una dintre priorităţile Guvernului, menţionând aprobarea în luna aprilie a Strategiei Naţionale pentru Agenda Digitală - România 2020.

Potrivit sursei citate, 72% dintre utilizatorii de internet la nivelul Uniunii Europene sunt reticenţi în folosirea serviciilor online, întrucât sunt nevoiţi să ofere prea multe date personale.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

"Aro-Palace" îşi foloseşte profitul pentru finanţarea activităţii
26 apr.


"Oltchim" foloseşte profitul din 2017 pentru acoperirea pierderilor anterioare
26 apr.


PRELUAREA A&D PHARMA DE CĂTRE DR. MAX, FINALIZATĂLeonardo Ferrandino: "Transformarea farmaciilor Sensiblu în Dr. Max - în discuţie, în următoarele luni"
26 apr. RAMONA RADU


CEFC ar putea renunţa la jumătate din cei 30.000 de angajaţi
26 apr.


ORGANIZAŢIA GERMANĂ PENTRU TURISM:Peste un milion de înnoptări ale românilor înregistrate în Germania, anul trecut
26 apr. Adelina Toader


Oltchim va repartiza tot profitul realizat
25 apr. D.I.


STUDIU EY:Apetitul global pentru fuziuni rămâne puternic
25 apr. Mihaela Dan


Opsan va primi 5.000 de m2 de la CTP
25 apr. V.D.


Agricover Credit IFN a semnat un acord de finanţare de 10 milioane de euro cu BERD
25 apr.


RADU OPREA, MINISTRUL PENTRU MEDIUL DE AFACERI: "Programul Start-Up Nation 2017 se derulează în parametri normali"
25 apr. R.R.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.