ALERT/ CONFERINŢA NAŢIONALĂ DE CYBERSECURITY

Florin Cosmoiu, SRI: "Avem instrumente limitate pentru protecţia datelor cetăţenilor"

21 mai. 2015 Companii-Afaceri
P.B.
Florin Cosmoiu, SRI: "Avem instrumente limitate pentru protecţia datelor cetăţenilor"

Actualizare 13:08 Silvia Vlăsceanu, ACUE: Sectorul energetic are nevoie de investiţii masive în cybersecurity

Sectorul energetic a rămas în urmă cu investiţiile în capacităţi şi reţele noi sau în modernizarea unităţilor şi echipamentelor actuale, a declarat Silvia Vlăsceanu, director executiv al patronatului ACUE. Sectorul nu a făcut însă aproape deloc investiţii în securitatea cibernetică, riscurile de atac fiind enorme.

Domnia sa a pledat pentru armonizarea legislaţiei şi colaborarea între instituţii astfel încât să fie diminuat riscul de atac al companiilor energetice.

(A.T.)

---

Actualizare 11:38 Alexandra Pană, Ministerul Economiei: "Vrem să atragem investiţii private în zona de securitate"

Ministerul Economiei doreşte să atragă investiţii private în zona de cybersecurity şi zona de apărare, prin promovarea de parteneriate public-private, a declarat Alexandra Pană, consilier al ministrului de resort, Mihai Tudose.

Domnia sa a spus că ministerul a lansat în dezbatere un proiect de lege privind industria de apărare, în care se doreşte includerea zonei de cybersecurity, dar şi promovarea inovaţiei şi cercetării.

(A.T.)

---

* ACTUALIZARE 10:59 Augustin Jianu, CERT-RO: "Niciun sistem nu este sigur 100%"

Niciun sistem de protecţie împotriva atacurilor cibernetice nu este sigur 100%, a declarat Augustin Jianu, directorul general al CERT-RO. Toate companiile şi instituţiile de stat au nevoie de creşterea nivelului de securizare, iar primul pas este ca managerii companiilor să conştientizeze riscurile şi să le accepte.

Domnia sa a spus că paşii următori sunt evaluarea riscurilor şi a daunelor probabile şi identificarea sistemelor de protecţie necesare.

(A.T.)

---

Actualizare 10:51

Autorităţile noastre deţin instrumente limitate pentru protejarea datelor cu caracter personal ale cetăţenilor, consideră Florin Cosmoiu, directorul Centrului Naţional Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Domnia sa a declarat că există multe situaţii care trebuie clarificate şi analizate pentru a vedea în ce măsură poate fi permis accesul la datele personale ale cetăţenilor.

"Din păcate, am rămas în urmă cu reglementările în domeniul cibernetic", a spus domnul Cosmoiu, subliniind: "Toată lumea s-a preocupat de modul în care statul poate avea acces la datele cetăţenilor, dar nimeni nu s-a gândit ce instrumente deţin autorităţile pentru protecţia acestor informaţii. Noi avem instrumente foarte puţine şi foarte limitate pentru protejarea acestor date".

(P.B.)

---

Actualizare 10:46 Georgian Pop, Comisia de control asupra SRI: "Ne trebuie echilibru între interesele cetăţenilor şi combaterea atacurilor cyber"

Politicienii se confruntă acum cu provocarea de a reglementa spaţiul cyber şi păstrarea echilibrului între dreptul la viaţa privată a cetăţenilor şi interesul de a oferi instrumentele necesare pentru contracararea atacurilor cibernetice, a declarat Georgian Pop, preşedintele Comisiei parlamentare de control asupra activităţilor SRI.

Domnia sa a subliniat că, pe fondul necesităţii reglementării spaţiului cybernetic, au apărut în spaţiul public controverse puternice, deoarece "oamenii oneşti consideră că măsurile de prevenţie sau contracarare a atacurilor sunt îndreptate de fapt împotriva lor".

(A.T.)

---

Bebe Viorel Ionică, MSI: "Susţinem adoptarea unui pachet legislativ pentru protecţia datelor cu caracter personal"

Ministerul pentru Societatea Informaţională va susţine adoptarea unui pachet de legi pentru siguranţa datelor cu caracter personal ale cetăţenilor, a declarat Bebe Viorel Ionică, secretar de stat în cadrul instituţiei.

Domnia sa a subliniat faptul că securitatea cibernetică este una dintre priorităţile Guvernului, menţionând aprobarea în luna aprilie a Strategiei Naţionale pentru Agenda Digitală - România 2020.

Potrivit sursei citate, 72% dintre utilizatorii de internet la nivelul Uniunii Europene sunt reticenţi în folosirea serviciilor online, întrucât sunt nevoiţi să ofere prea multe date personale.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

ANCOM propune scăderea tarifelor plătite între operatori pentru portarea numerelor
23 ian. C.P.


Nicolae Demetriade candidează pentru funcţia de Preşedinte ANAT
23 ian. Adelina Toader


Directorul Losan România vrea să construiască un hotel în Centrul Civic al Braşovului
23 ian. O.VRÂNCEANU


Sanofi plăteşte 11,6 miliarde de dolari pentru achiziţia Bioverativ
23 ian.


Americanii de la JD Norman Industries au achiziţionat REGE Automotive
23 ian. Ovidiu VRÂNCEANU


GARANŢII BANCARE DE 23 MILIOANE DE DOLARI Hidroconstrucţia va executa lucrări de construcţii în Iordania, de peste 115 milioane de dolari
23 ian. A.S.


EY: "Vehiculele electrice vor deveni o opţiune de transport de bază până în 2025, în toate pieţele"
23 ian. C.P.


Tel Drum şi-a cerut insolvenţa, "falimentul" fiind materia care face obiectul cererii
22 ian. D.I


Piatraonline încheie anul 2017 cu o cifră de afaceri de 24 milioane lei
22 ian. A.C


Bogdan Oşlobeanu va prelua funcţia de Director General al Impact Developer & Contractor
22 ian. A.C

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.