ALERT

GRECO anunţă evaluări urgente ale noii legislaţii privind sistemul judiciar din România şi Polonia

11 dec. 2017 Politică
S.A.
GRECO anunţă evaluări urgente ale noii legislaţii privind sistemul judiciar din România şi Polonia

Actualizare 14:44 Orban, despre solicitarea GRECO: "Nu poţi să te faci că nu vezi că există o îngrijorare privitoare la încălcarea independenţei Justiţiei"

Solicitarea venită din partea Grupului de state împotriva corupţiei (GRECO) este doar ultimul dintr-o serie de mesaje transmise majorităţii guvernamentale de la Bucureşti în legătură cu modificările aduse legilor justiţiei, a declarat, astăzi, preşedintele PNL Ludovic Orban.

Ludovic Orban a menţionat, citat de News.ro: "După poziţia Departamentului de Stat, după poziţia Uniunii Europene iată că astăzi se anunţă că şi la nivelul Consiliului Europei, GRECO va lua în dezbatere situaţia din România şi din Polonia referitoare la justiţie. Nu poţi să te faci că nu vezi că la nivelul Uniunii Europene, la nivelul partenerului strategic SUA, în toată lumea civilizată există o îngrijorare din ce în ce mai mare privitoare la încălcarea independenţei Justiţiei şi la posibila punere între paranteze a legilor prin care se permite o luptă eficientă împotriva corupţiei".

El a făcut un apel către PSD şi ALDE să renunţe în această săptămână la dezbaterea modificărilor la legile Justiţiei, susţine sursa.

Orban a transmis: "Le solicit din nou celor din majoritate, în semn de respect faţă de memoria Majestăţii Sale, să pună punct acestei atitudini inacceptabile, să nu mai forţeze dezbaterea şi adoptarea unor modificări legislative care creează o fractură în societatea românească, faţă de care există o opoziţie uriaşă în societate".

(A.C.)

-----

GRECO, organismul anticorupţie al Consiliului Europei, anunţă că va efectua evaluări urgente ale noii legislaţii privind sistemul judiciar din România şi Polonia, potrivit unui comunicat trimis Redacţiei.

În cadrul reuniunii sale plenare din perioada 4-8 decembrie, Grupul Statelor împotriva Corupţiei al Consiliului Europei (GRECO) a decis să efectueze evaluări urgente ad-hoc ale proiectelor de legi privind sistemul judiciar din România şi asupra a două proiecte de legi privind reorganizarea a Curţii Supreme şi a Consiliului Naţional al Justiţiei din Polonia.

În ambele cazuri, GRECO va efectua evaluările în ianuarie şi/sau februarie 2018 în vederea adoptării în cadrul reuniunii sale plenare din martie a rapoartelor de evaluare ad-hoc rezultate.

Potrivit comunicatului Consiliului Europei, este pentru prima dată când GRECO utilizează articolul 34 din Regulamentul său de procedură, introdus recent pentru a permite o "procedură ad-hoc în circumstanţe excepţionale". Această regulă poate fi aplicată atunci când o reformă instituţională, o iniţiativă legislativă sau o modificare procedurală poate duce la "încălcarea gravă" din partea unui membru al Consiliului Europei a unui standard anticorupţie care a făcut obiectul unei runde de evaluare GRECO.

Organismul precizează că a solicitat şefilor delegaţiilor din România şi Polonia să prezinte până la 15 ianuarie 2018 informaţii cu privire la aceste proiecte de legi, pentru pregătirea rapoartelor de evaluare ad-hoc.

În comunicat se mai arată: "În Parlamentul României au intrat recent trei propuneri legislative privind sistemul judiciar, care urmează să fie adoptate în procedură de urgenţă. Mai multe instituţii din România şi din străinătate şi-au exprimat îngrijorarea că aceste propuneri afectează eficienţa luptei împotriva corupţiei şi subminează independenţa sistemului judiciar. De asemenea, în ceea ce priveşte Polonia, temeri asemănătoare au fost exprimate în privinţa a două proiecte de lege privind reorganizarea Curţii Supreme şi a Consiliului Naţional al Justiţiei".


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

KLAUS IOHANNIS, DESPRE FORMAREA GUVERNULUI:"Părerea mea despre persoanele cercetate penal o cunoaşteţi - n-au ce căuta în fruntea statului"
24 ian. D.I


VICTOR PONTA:"În fiecare lună, un miliard de euro pleacă din România"
23 ian. D.I


VIORICA DĂNCILĂ:"Modul de abordare din Parlamentul European ar trebui implementat şi aici"
23 ian. D.I


LIVIU DRAGNEA:"Răspund la orice invitaţie a preşedintelui pe tema profilului miniştrilor"
23 ian. D.I


Călin Dobra, preşedinte interimar al PSD Timiş
23 ian. F.C.


Ponta, opozantul numărul 1 al lui Liviu Dragnea5
23 ian. Octavian Dan


Tăriceanu consideră oportună cooptarea UDMR la guvernare
23 ian.


LIVIU DRAGNEA:"Depunerea Declaraţiei 600, amânată până în martie"
23 ian.


ŞEDINŢA EXTRAORINARĂ A CGMB CONVOCATĂ DE PNL ŞI USR, SUSPENDATĂ DIN LIPSĂ DE CVORUMPNL va cere informaţii despre companiile înfiinţate de Primăria Capitalei, în instanţă
23 ian. Bianca Ciocotişan


Mihai Fifor confirmă existenţa unei anchete cu privire la incidentele de sâmbătă
22 ian. D.I

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.