Indicele ROBOR la 3 luni a crescut până la 1,82%, cel mai mare nivel din ultimii trei ani 2

12 oct. Bănci-Asigurări
S.A.
Indicele ROBOR la 3 luni a crescut până la 1,82%, cel mai mare nivel din ultimii trei ani

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut astăzi până la 1,82%, cel mai mare nivel din noiembrie 2014 până în prezent, după ce a scăzut de două ori săptămâna trecută, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

ROBOR la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

Nivelul atins astăzi este cel mai mare din 11 noiembrie 2014 până în prezent, când a atins nivelul de 1,84%, potrivit news.ro.

Indicatorul a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%.

Totodată, indicele ROBOR la 6 luni a crescut astăzi la 1,94%, cel mai mare nivel din 6 ianuarie 2015 (1,99%) până în prezent.

Creşterea indicelui ROBOR de la finalul lunii septembrie este legată de probleme de lichiditate ale pieţei, în condiţiile în care gradul de colectare a Fiscului a crescut, a declarat recent ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, după o întâlnire cu reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României (BNR), precizând că specialiştii Băncii Centrale vor găsi soluţii pentru a tempera creşterea acestui indice.

Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat pe 3 octombrie băncile comerciale cu 9,3 miliarde de lei, printr-o operaţiune de piaţă monetară de tip repo cu scadenţa la 7 zile, mişcare ce este aşteptată să ducă ratele de dobândă pe termen scurt sub 1,75%.

Aceasta este prima operaţiune de tip repo derulată de BNR după sfârşitul lunii august 2015, când băncile împrumutau 1,9 miliarde de lei la 7 zile.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.

Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat. Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar ROBOR la 3 luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.

Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la fnalul lunii octombrie 2016, chiar dacă s-au oprit, o lungă perioadă, între 0,8% şi 0,9%, pentru ROBOR la 3 luni.


Opinia cititorului: 2
1.   trendul il da america
mesaj trimis de wlad în data de 12.10.2017, 15:44

pina la 31 decembrie ROBOR va atinge 3% iar in 2018 va atinge 5% sa dus vremea creditului moca, acum e timpul sa accesati numai credite cu dobinda fixa

2.   Cititorul in stele
mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2017, 22:12

Dl Vasilescu ii facea pe cei de la Unicredit cititori in stele.

Astazi JP Morgan a emis pentru o analiza pentru clienti .... key rate 3.25% la sf lui 2018 ..... brrrr 

Articole din aceeaşi secţiune

Bănci-Asigurări

AVOCATUL PIPEREA COMENTEAZĂ REACŢIA RAIFFEISEN BANK ÎN CAZUL SANCŢIUNII ANPC:"Raiffeisen nu neagă faptul că are practici incorecte în contracte"
20 oct. EMILIA OLESCU


Dănescu, ARB: "Implementarea Directivei Serviciilor de Plată va creşte competiţia pe piaţă"
20 oct.


PIAŢA VALUTARĂEuro s-a apreciat la 4,5921 lei
20 oct. MINA IRINA


PIAŢA MONETARĂDobânzile overnight au scăzut
20 oct. MINA IRINA


PENTRU FINANŢAREA IMM-URILORIFC împrumută cu 150 de milioane de lei UniCredit Leasing
20 oct. ALINA VASIESCU


IFC şi UniCredit Leasing Corporation sprijină IMM-urile din România
19 oct. A.C.


FNGCIMM simplifică procesul de garantare prin digitalizarea evaluării
19 oct. George Forcos


BNR lansează o monedă din argint cu tema Laureaţi ai Premiului Nobel originari din România - Elie Wiesel
19 oct. A.C.


Euro a fost cotat la 4,5921 lei, peste referinţa de ieri
19 oct. A.C.


DUPĂ CE A CONSTATAT CĂ STRATEGIA RAIFFEISEN BANK A FOST INCORECTĂANPC va controla toate băncile care au dat credite în CHF15
19 oct. EMILIA OLESCU

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.