NECROLOG

Actriţa Stela Popescu a murit

23 nov. 2017 Cultură
ALEXANDRA CISMARU
Stela Popescu (Sursa foto: Facebook)
Stela Popescu (Sursa foto: Facebook)


Actualizare 19:53 Liviu Dragnea: "Moartea actriţei Stela Popescu lasă un gol imens"

Moartea artistei Stela Popescu lasă un gol imens în lumea culturală a României, dar şi în sufletele celor care au apreciat-o, afirmă preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, lider al PSD.

"Moartea actriţei Stela Popescu lasă un gol imens nu doar în lumea culturală a României, ci, mai ales, în sufletele noastre, ale celor care am apreciat-o şi îndrăgit-o atât de mult! Dumnezeu să o odihnească în pace!", a scris Liviu Dragnea, pe Facebook.

(G.F.)

---------

Actualizare 19:40 Mihai Tudose: "Primesc cu îndurerare vestea că doamna Teatrului de Revistă a încetat din viaţă"

Premierul României, Mihai Tudose a transmis în această seară condoleanţe teatrului românesc şi familiei îndurerate de încetarea din viaţă a Stelei Popescu.

Într-o postare pe Facebook, prim-ministrul a subliniat: "Primesc cu îndurerare vestea că Stela Popescu, Doamna Teatrului de Revistă din România şi una dintre cele mai mari actriţe pe care le-a avut această ţară, a încetat din viaţă. A fost un exemplu de nobleţe, decenţă şi dăruire pentru orice român şi va rămâne mereu în sufletele noastre ca un simbol al culturii româneşti. Condoleanţe teatrului românesc, condoleanţe familiei! Dumnezeu s-o odihnească în pace!"

(G.F.)

-----------

Actualizare 18:15 Stela Popescu va fi înmormântată duminică la cimitirul din Cernica

Actriţa Stela Popescu va fi înmormântată duminică la cimitirul din Cernica, a spus actorul Alexandru Arşinel, care a fost la locuinţa artistei.

Arşinel a spus că nu are cuvinte acum pentru a spune ce a însemnat Stela Popescu pentru el.

"A fost un om extraordinar. Atât trebuie să ştiţi", a spus actorul, părăsind locuinţa Stelei Popescu.

(A.C.)

-----

Actualizare 17:46 Actorul Dorel Vişan: "Nu poţi să ţi-o aminteşti pe Stela Popescu decât ca o artistă unică"

Actorul Dorel Vişan i-a adus un omagiu Stelei Popescu, despre care spune că a fost o artistă unică, uriaşă, "croită" pentru teatrul de estradă.

Dorel Vişan a spus, citat de News.ro: "Nu poţi să ţi-o aminteşti pe Stela Popescu decât ca o artistă unică. Nu semăna decât cu ea. Era una dintre actriţele uriaşe. Era croită pentru teatrul de estradă, pentru scheciuri superbe, pe care le spunea cu frumuseţe".

Stela Popescu a colaborat, a mai afirmat Vişan, şi cu "scriitori mari, care au făcut adevărate texte de comedie".

"Comedia este un gen foarte serios. Ca să faci pe cineva să râdă, trebuie să ai o dispoziţie specială, să înţelegi tu - în primul rând - ce spui. Ea a fost specială! A avut locul ei în teatrul lui Arşinel, care a ajutat-o mult, este o artistă care va rămâne în memoria publicului pentru seriozitatea ei şi sufletul ei deschis".

-----

Actualizare 17:13 Mircea Diaconu, despre Stela Popescu: "A fost ca o flacără tot timpul"

Mircea Diaconu şi-a exprimat regretul pentru decesul actriţei Stela Popescu, declarând că artista "a fost ca o flacără tot timpul", cu un temperament de invidiat.

Diaconu a precizat, pentru News.ro, că o aprecia pe Stela Popescu, deşi nu au lucrat niciodată împreună, în film sau tetru.

Diaconu a menţionat: "Nu am lucrat niciodată cu ea, nici la film, nici la teatru. Ea a fost pe tronsonul variete şi nu ne-am intersectat. Dar, fireşte, suntem puţini, ne ştim între noi. Chiar nu îmi vine să cred, pur şi simplu! Cum s-a stins aşa, parcă dintr-odată, pentru că era de o vioiciune şi tot timpul temperamentul ei a fost absolut de invidiat şi hazul şi umorul ei. A fost ca o flacără tot timpul. Pur şi simplu chiar poţi să spui că s-a stins, dat fiind că aşa a trăit, ca o flacără. Îmi pare rău".

Actorul a menţionat că a văzut-o pe Stela Popescu într-un singur spectacol de teatru, "Preşul", de Ion Băieşu. "Era senzaţională", a spus el.

-------

Actualizare 17:09 Margareta Pâslaru, despre Stela Popescu: "Cred că mari personalităţi ca ea nu dispar"

Cântăreaţa şi compozitoarea Margareta Pâslaru, impresionată de vestea morţii Stelei Popescu, a declarat că actriţa, "o mare personalitate", nu va muri niciodată, ci va rămâne prin arta ei, potrivit unei surse din presă.

"Am auzit şi nu îmi vine să cred. Am crezut că este o glumă de prost gust... La vitalitatea ei... Doamne, vară de vară la Boema împreună... Nu ştiam că este bolnavă sau că s-a întâmplat ceva. O mare artistă!", au fost primele cuvinte ale Margaretei Pâslaru, pentru News.ro.

Artistele au colaborat recent, pentru un proiect muzical iniţiat de Margareta Pâslaru.

"Am colaborat recent, când ea a cântat o compoziţie proprie pentru albumul «Stelele filmului cântă» în beneficiul actorilor cu probleme de sănătate. Cred că mari personalităţi ca ea nu dispar, nu mor niciodată. Ea va rămâne prin arta ei", a mai spus Margareta Pâslaru.

(A.C.)

-----

Actualizare 17:05 Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru Cultură: Am primit astăzi, cu profundă tristeţe, vestea decesului marii doamne a teatrului românesc"

Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor s-a declarat profund întristrat de vestea decesului "marii doamne a teatrului românesc de revistă", doamna Stela Popescu, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Ştirbu a menţionat: "Am primit astăzi, cu profundă tristeţe, vestea decesului marii doamne a teatrului românesc de revistă, doamna Stela Popescu. Moartea dumneai reprezintă o mare pierdere pentru teatrul şi filmul românesc. Pentru dumneaei, viaţa a fost teatrul de revistă, a fost scena, a fost spectacolul. Toată viaţa doamnei Popescu a fost oferită pentru zâmbetele si bucuria pe care le-a oferit cu generozitate spectatorilor români. În acest univers al tristeţii, ne rămân stelele amintirilor din piesele de teatru înregistrate, momentele de televiziune si filmele în care a performat. Dumnezeu să o odihnească în pace pe marea doamnă a comediei româneşti!".

(A.C.)

-----

Actriţa Stela Popescu, în vârstă de 81 de ani, a fost găsită astăzi moartă în locuinţa ei, după ce vecinii au sunat la Urgenţe pentru că actriţa nu răspundea la uşă, potrivit posturilor de televiziune.

La faţa locului s-au deplasat două autospeciale SMURD. Nu s-au făcut manevre de resuscitare.

"Acum mă duc la ea acasă. Nu ştiu ce se întâmplă. M-a sunat acum cinci minute Ursu Adrian. Vai de mine!", a aspus Alexandru Arşinel, plângând în hohote.

Stela Popescu s-a născut la 21 decembrie 1935, în Orhei, Basarabia, într-o familie de învăţători. În 1940, după invadarea Basarabiei de către armata rusă, tatăl ei, considerat "intelectual", deci "duşman de clasă", a fost deportat în Siberia, iar mama, împreună cu fiica, s-au refugiat la Braşov.

În 1953, Stela Popescu a susţinut examenul de admitere la facultate şi a fost repartizată la Facultatea de Limba Rusă "Maxim Gorki", la care a renunţat după un an şi jumătate, când a intrat în echipa Teatrului Ministerului de Interne. În 1956 a fost admisă la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, iar în paralel a continuat să susţină spectacole de teatru. La sfârşitul facultăţii, a fost repartizată la Teatrul din Braşov, unde a susţinut şi 400 de spectacole pe an.

Din 1963, a jucat la teatrul de Revistă "Constantin Tănase" din Bucureşti, apoi s-a angajat la Teatrul de Comedie. Tot din 1963 a început lunga colaborare cu Radiodifuziunea Română, urmată, mai târziu, de cea cu Televiziunea Română.

Pe 7 februarie 2004, a primit din partea şefului statului Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria D - Arta Spectacolului, "în semn de apreciere a întregii activităţui şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului".

Pe 10 septembrie 2013, regele Mihai I i-a conferit, prin fiica sa, principesa Margareta, decoraţia "Nihil Sine Deo". Pe 1 iunie 2017, a primit diploma de Cetăţean de Onoare al Braşovului, oraş în care a făcut şcoala şi facultatea şi a jucat în 400 de spectacole, ea declarând că "dacă în piept ai o inimă ce tot arde, rămâi tânăr şi la 90 de ani".
Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Cultură

Opere de artă restituite după o aventură uluitoare
23 ian.


Noutate în educaţie: Olimpiada Naţională de Creativitate Ştiinţifică
23 ian.


MEN anunţă introducerea unei Olimpiade Naţionale de Creativitate Ştiinţifică
22 ian. T.M.


Manualul, eterna problemă
22 ian. O.D.


Proiecte de milioane de euro pentru evitarea abandonului şcolar
17 ian. O.D.


PÂNĂ LA 18 IANUARIE:Înscriere pentru premiile Gopo 2019 a filmele eligibile româneşti
15 ian. T.B.


DE ZIUA CULTURII NAŢIONALE:Ambasadorul Germaniei recită din Eminescu, în germană şi română
15 ian. T.A.


"Luceafărul" poeziei româneşti, omagiat astăzi
15 ian. Teona Tomoiagă


Freedrive, filme gratis din partea IMDB
14 ian.


De Ziua Culturii Naţionale - expoziţia "Pictori români în Franţa"1
13 ian. L.I.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.