ALEXANDRU NAZARE:

"E greu să lipeşti o etichetă de austeritate pentru bugetul pe anul 2021"

26 feb. Politică
I.Ghe.

Atât timp cât veniturile cresc, cheltuielile cresc, deficitul este la peste 7% din PIB şi bugetele principalelor ministere cresc, "e greu să lipeşti o etichetă de austeritate" bugetului public, a declarat, ieri, Alexandru Nazare, ministrul Finanţelor, la prezentarea proiectului de buget în Comisiile reunite de buget - finanţe din Parlament.

"Nu e un buget care să mulţumească pe toată lumea. Evident că atunci când faci o ajustare de deficit de peste 2,6 puncte procentuale nu poate să fie toată lumea mulţumită, dar trebuie împreună să trecem prin această perioadă. Eu ce pot să vă asigur e că suntem în direcţia bună. Direcţia e bună. Şi creşterea economică prognozată de Comisia Naţională de Prognoză de 4,3% e reală. Deci vom avea creştere în acest an", a afirmat Alexandru Nazare.

Domnia sa a mai spus că taiectoria de ajustare fiscal-bugetară pe care guvernul începe să o seteze prin bugetul pentru anul în curs nu are culoare politică, ci ţine cont doar de interesele naţionale.

"România trebuie să ajungă la acest deficit de 3% din PIB, în condiţiile pe care fiecare stat membru le respectă acum. Nu avem altă variantă să avem acces la banii din Mecanismul de Rezilienţă decât dacă începem să respectăm aceste reguli. Şi cred că ne dorim cu toţii să avem acces la acei bani pentru că sunt bani pentru dezvoltarea României", a precizat Alexandru Nazare.

Ministrul Finanţelor Publice a arătat că membrii Consiliului Fiscal au avut foarte multe aprecieri pozitive la adresa modului în care a fost construit bugetul, dar a şi critici şi, din acest motiv, în strategia fiscal-bugetară a fost introdus un capitol în care au fost explicate eforturile pe care le face ANAF pentru a îmbunătăţi colectarea şi pentru a se digitaliza.

"E clar că avem cu toţii o problemă de colectare. România are o problemă de colectare care în aceşti ani nu fost rezolvată şi trebuie rezolvată pentru că trebuie să atingem măcar media est-europeană dacă nu media zonei euro. Dacă ne uităm la investiţii şi ne uităm tot la 2016 - 2019, o să vedem că media investiţiilor pe aceşti patru ani e de 33,3 miliarde lei. Noi am avut, în 2020, 53 miliarde lei pentru investiţii, iar pentru 2021 alocăm 62 miliarde lei. Deci e clar că este o diferenţă de cuantum de investiţii şi au fost ani de creştere economică", a spus Alexandru Nazare.

El a a afirmat că există o responsabilitate comună, indiferent de culoarea politică, de partid sau de ideologie pentru a pregăti mai bine România pentru criză, iar atunci când ne este bine să punem bani de o parte şi să creştem rezerva pentru ca atunci când intrăm în criză să nu trebuiască să ne împrumutăm, ci să folosim rezervele.

Întrebat despre recuperarea banilor de la băncile pentru locuinţe, ministrul Finanţelor Publice a menţionat că a făcut o solicitare către Ministerul Dezvoltării pentru a se coordona astfel încât să poată fi rezolvată situaţia.

În privinţa dublării alocaţiilor copiilor şi a majorării punctului de pensie, conform legislaţiei votată de PSD în Parlamentul trecut şi introduse ca amendamente de social-democraţi la legea bugetului de stat pentru anul 2021, ministrul Finanţelor Publice a arătat că atât timp cât nu există specificată o sursă de finanţare pentru acestea creşteri, nu poate să fie de acord cu aşa ceva.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

Marcel Ciolacu anunţă că PSD intenţionează să intre în grevă parlamentară
13 apr. G.U.


KELEMEN HUNOR:''Când se va vota moţiunea, sunt convins că Vlad Voiculscu va avea solidaritatea coaliţiei''
13 apr. G.U.


MARCEL CIOLACU:''Ministrul Sănătăţii a ştiut că nu funcţionează acel TIR de ATI în care au murit trei oameni''
13 apr. G.U.


IAŞI:Liderul judeţean al PSD îi cere preşedintelui CJ, Costel Alexe, să redeschidă spitalul mobil de la Leţcani
13 apr. G.U.


Guvernul va reglementa miercuri suspendarea activităţii operatorilor economici care nu respectă regulile anti-COVID
13 apr. G.U.


RALUCA TURCAN:''Angajatorul trebuie să informeze salariatul despre obligaţia de aderare la un fond de pensii administrate privat''
13 apr. G.U.


RALUCA TURCAN:''Depinde de noi toţi să depăşim faza proiectelor pe hârtie şi să dezvoltăm Valea Jiului''
13 apr. G.U.


ALEXANDRU RAFILA:''Noi ne grăbim cu moţiunea, pentru a-i da ocazia premierului să îl remanieze pe Vlad Voiculescu''1
13 apr. G.U.


VALERIU GHEORGHIŢA:"Vaccinul Johnson&Johnson, folosit pentru imunizarea persoanelor private de libertate"2
13 apr. J.P.


KELEMEN HUNOR:"Am încredere că Voiculescu este în stare să gestioneze această situaţie"12
13 apr. S.B.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.