ALEXANDRU RAFILA:

"Trebuie să ajungem la 100.000 de vaccinări pe zi ca să ne putem atinge obiectivul" 2

26 ian. 08:14 Politică
J.P.
"Trebuie să ajungem la 100.000 de vaccinări pe zi ca să ne putem atinge obiectivul"

Profesorul Alexandru Rafila spune că în România trebuie să se ajungă la 100.000 de administrări de doze de vaccin pe zi, ca să se poată atinge până spre sfârşitul lunii septembrie obiectivul de imunizare a 60-70 la sută din populaţie, relatează Digi24.

Cele 100.000 de vaccinări pe zi ar include şi persoane care fac prima doză, şi persoane care au ajuns la a doua doză, a precizat reprezentantul României la OMS.

În prezent, vaccinarea din România este dimensionată la resursele existente în momentul de faţă - atât resurse de vaccin, cât şi resurse organizatorice, a spus Alexandru Rafila, luni seara, la Digi24.

Câte vaccinări s-au făcut până acum în România

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheroghiţă, a declarat sâmbătă, într-o intervenţie la Digi24, că numărul persoanelor care s-au programat în vederea vaccinării a crescut semnificativ, ceea ce arată un succes al campaniei de vaccinare în România. România se află printre primele ţări din Europa ca acoperire a vaccinării şi pe locul 3 în ceea ce priveşte media numărului de doze din ultimele 7 zile, raportat la suta de locuitori.

Potrivit datelor comunicate de autorităţile în domeniu, luni, 25 ianuarie, până la ora 17:00, se administraseră 38.346 de doze de vaccin, dintre care în cazul a 26.438 de persoane a fost vorba despre prima doză, iar 11.908 persoane au fost vaccinate cu a doua doză.

Din 27 decembrie 2020, de când a început campania de vaccinare în România, au fost administrate în total 484.631 de doze de vaccin la un număr de 459.567 persoane (434.503 persoane vaccinate cu 1 doză şi 25.064 persoane vaccinate cu 2 doze).

Medicii de familie, cheia succesului

În opinia lui Alexandru Rafila, prezenţa pe piaţă a mai multor vaccinuri va face posibilă atingerea unui ritm de 100.000 de vaccinări pe zi, dar, atrage atenţia profesorul, "informarea, care până acum a fost destul de limitată, este cheia succesului". Din acest punct de vedere, un rol esenţial îl va avea pregătirea medicilor de familie.

Vaccinul de la AstraZeneca va putea fi administrat în cabinetele medicilor de familie şi deci, dintr-odată, vom avea 11.000 de centre de vaccinare în plus în România, a arătat Alexandru Rafila. El atrage însă atenţia că aceste 11.000 de centre de vaccinare trebuie să fie dublate de o informaţie completă, pe care medicul de familie să le-o ofere oamenilor de pe lista sa.

"Şi nu ne referim neapărat la persoane cu boli cronice, ne referim şi la persoane care nu se încadrează în categoriile prioritare, deci restul de 5-6 milioane de persoane, care nu sunt prioritare. Noi avem peste 6 milioane de "prioritari", cei din categoria a treia sunt mai puţini deja decât cei de categoria a doua şi depinde foarte mult aderenţa la vaccinare de informaţiile pe care le pot accesa şi atenţie, nu numai pe internet. Mediul rural şi în special persoanele vârstnice nu accesează aceste forme de informare şi se adresează autorităţilor locale, medicului de familie, asistentei medicale din cabinetul medicului de familie şi ei trebuie să fie vectorii. Efortul de educare şi de mobilizare al lor cred că este cheia succesului", a punctat Alexandru Rafila.

El a făcut o paralelă cu deschiderea şcolilor. "Va avea deschiderea şcolilor succes? Da, dacă pregătim personalul, îl evaluăm şi el poate să fie pregătit să desfăşoare activitate în condiţii corespunzătoare. Este exact acelaşi lucru superpozabil şi pentru vaccinare", a conchis Alexandru Rafila.


Opinia cititorului: 2
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 26.01.2021, 10:54

Imi plac cum pandemiile astea lovesc in maximele de ciclulri increditare globala.

Idem in 2005-2006 cu gripa porcina si aviara de au ras nemtii toate animalele din romania, bulgaria si moldova ca sa aibe piata de desfacere. 

Nu contest virusul sau pandemia contest modul de acaparare a industriei. 

2.   Rafila, fratele Doamnei cu Coasa!
mesaj trimis de vlad tepes în data de 26.01.2021, 16:29

Se vede si din avion, doar orb sa nu fii, ca acest infect Rafila-OMsila este un demn urmas al doctorului Mengele, ce pregateste "solutia finala" pt romani! Pe de alta parte, este si un mare admirator al bolsevicilor, planificand cantitatea de vaccinuri pt cobaii mamaligari, precum recolta la hectar!

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

FLORIN CÎŢU: "Nu poţi să vorbeşti în acest moment despre un paşaport de vaccinare, este prematur"
26 feb. J.P.


CIOLACU:"Planul Biden de scoatere a Americii din criză este similar cu măsurile propuse de PSD"
26 feb. J.P.


VIRGIL POPESCU:"Aştept cu interes factura lunii februarie să văd dacă promisiunile furnizorilor de energie sunt onorate"1
26 feb. J.P.


CÎŢU:"Vom adopta în Guvern o hotărâre privind acordarea a 21.600 de doze de vaccin Republicii Moldova"
26 feb. J.P.


Bugetul pe 2021, dezbătut de Comisiile de buget-finanţe
26 feb.


ŞEDINŢĂ CGMB:Suspendarea PUZ-urilor de sector şi audit pentru ultimii trei ani, pe ordinea de zi1
26 feb. G.U.


BODE:"Bugetul MAI pentru 2021 este cel mai mare buget al ministerului din ultimii cinci ani"2
26 feb. A.P.


CÎŢU:"Anul acesta nu este nimeni dat afară, toată lumea îşi primeşte sporurile"10
26 feb. A.P.


Consilierul prezidenţial Andrei Muraru, propus pentru postul de ambasador în SUA1
26 feb. A.P.


ALEXANDRU NAZARE: "E greu să lipeşti o etichetă de austeritate pentru bugetul pe anul 2021"
26 feb. I.Ghe.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.