ALIN BURCEA, "PARALELA 45":

"Cred că vom asista la o variantă de recesiune, nu la o criză"

28 oct. 2019 Companii
EMILIA OLESCU
"Cred că vom asista la o variantă de recesiune, nu la o criză"

Ţara noastră va trece printr-o variantă de recesiune, nu neapărat printr-o criză, este de părere Alin Burcea, CEO "Paralela 45", care opinează că "ceea ce se întâmplă în Europa se va suprapune peste mica noastră criză românească".

Printre altele, domnia sa ne-a precizat, într-un interviu: "Consider că ceea ce se întâmplă în România, în ceea ce priveşte majorarea veniturilor, constituie o teorie economică destul de puternică în Europa - respectiv dezvoltare pe creşterea salariilor. Părerea mea este că în ţara noastră a fost aplicată această teorie foarte repede şi foarte mult".

Economia unei ţări nu se poate dezvolta doar pe creşterea consumului, a conchis Alin Burcea.

Reporter: În calitate de investitor important în ţara noastră, cum vedeţi situaţia macroeconomică de la noi?

Alin Burcea:Consider că ceea ce se întâmplă în România, în ceea ce priveşte majorarea veniturilor, constituie o teorie economică destul de puternică în Europa - respectiv dezvoltare pe creşterea salariilor. Părerea mea este că în România a fost aplicată această teorie foarte repede şi foarte mult. Personal, nu am nimic cu majorarea salariilor, pentru că noi, în turism, avem intreres ca oamenii să aibă bani, dar cred că în ţara noastră, faţă de Spania de exemplu, creşteriile sunt foarte mari. Sigur că majorarea salariilor a însemnat circulaţia banilor, dezvoltarea tursimului, dar nu poţi să susţii dezvoltarea doar pe baza consumului. Eu sunt economist şi opinia mea este foarte clară - este anormal ca în primării să fie majorate salariile de două-trei ori, într-un interval de un an şi jumătate. Şi dacă erau majorări de salarii doar din bugetul ţării, ar fi fost un lucru pozitiv, dar când ne împrumutăm ca să dăm salarii la stat mai mari, după părerea mea este o anomalie.

Reporter: Ce credeţi că trebuie făcut ca să estompăm această anomalie?

Alin Burcea:În macroeconomie, orice anomalie se plăteşte, într-un fel sau altul. Acum, dreapta va încerca să ţină salariile, pentru că într-un an vin alegerile. Însă undeva trebuie să se simtă aceste creşteri. Cred că Guvernul Orban va lua nişte măsuri de reducere a cheltuielilor, ceea ce ar fi normal, pentru că nu ne putem împrumuta pe deficit ca să dăm salarii la stat. Este o aberaţie în sine.

Reporter: Şi cum pot fi reduse aceste cheltuieli salariale?

Alin Burcea:În primul rând vor începe să taie şi cred că, în prima lună, noul ministru de Finanţe va tăia voucherele de vacanţă, cred că vor fi restructurări ale aparatului ministerial şi am înţeles că va avea loc un fel de mercurial al salariilor în primării.

În general, situaţia este următoarea - în noiembrie se constituie un buget pentru anul viitor, de trei ori mai mare decât ar fi normal, toată lumea ştie că este ireal, conform cu bugetul respectiv salariile sunt foarte mari, apoi se ajunge la rectificare, se taie din investiţii şi se ajunge la situaţia în care zeci de oraşe din România să fie în semi-faliment.

În acest context, cred că în următoarea perioadă vom asista la o serie de tăieri de posturi, iar pentru noi, comercianţii, va fi şi o reducere de vânzări.

Reporter: Cum apreciaţi fiscalitatea din ţara noastră?

Alin Burcea:La noi nu a fost o mare fluctuaţie pe turism, în ceea ce priveşte fiscalitatea, dar orice fluctuaţie de taxe este proastă pentru investitori. Frica mea este că liberalii, când vor vedea cum este bugetul, nu vor putea reduce atât de mult salariile, iar singura soluţie este introducerea de noi taxe. Este bine că vor începe acum nişte reduceri de salarii, pentru că dacă acestea ar fi început peste un an, atunci era prea târziu.

Nu cred că România va intra într-o nouă criză, dar cred că vom asita la o variantă de recesiune, pentru că ceea ce se întâmplă în Europa se va suprapune peste mica noastră criză românească.

Reporter: Care sunt problemele aferente legislaţiei din domeniu?

Alin Burcea:În turism, avem marea problemă legată de TVA. Ar fi o gură de oxigen pentru noi dacă ar fi redusă taxa pe valoarea adăugată pe segmentul turoperatorilor. Vorbim, de fapt, de o aliniere a TVA, la 5%, aşa cum este la hotelieri.

De asemenea, ar trebui să fie aprobate unele acte normative prin care să se stimuleze aducerea turistului în ţara noastră. Chiar nu găsim nicio soluţie în acest sens? Pentru că dezvoltarea pe vouchere de vacanţă, aşa cum a fost anul acesta, este pe o perioadă scurtă şi medie. Dezvoltarea adevărată se face prin aducerea turiştilor străini, pentru că ei vin cu bani proaspeţi din afară. Noi trebuie să găsim diverse variante, prin schema de minimis sau prin altă metodă, prin care să facem ca din 40-50 de agenţii de turism să ajungem la 500. Eu cred că acesta trebuie să fie targetul principal al noului responsabil cu turismul, din cadrul structurii guvernamentale.

Reporter: Dar turiştii străini au unde să meargă în ţara noastră? Se ridică serviciile noastre turistice la nivelul cerinţelor acestora?

Alin Burcea:Avem turism şi noi. Sunt locaţii unde pot fi petrecute vacanţe. Însă, noi nu avem în acest moment suficiente hoteluri în ţară - în Sibiu, Bucovina, Târgu Mureş etc.

Reporter: În acest context, mai este loc de concurenţă pe piaţa turistică autohtonă?

Alin Burcea:Loc de concurenţă este întotdeauna, pentru că o companie nouă în piaţă trebuie să vină cu idei noi, cu strategii noi, cu o tehnică nouă, toate acestea putând ridica nivelul sectorului, care nu cred că este suficient de ocupat.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

CAZUL RAIFFEISEN LEAKSRaiffeisen Bank se aşteaptă la un impact negativ de peste 10 milioane euro, după ce a pierdut procesul cu ANPC
03 iul. E.O.


Daimler va prelua 3% din producătorul chinez de baterii Farasis Energy
03 iul. G.U.


Google este investigată de UE din cauza unei achiziţii de 1,87 miliarde euro
03 iul. G.U.


Boeing nu va mai produce modelul 747 Jumbo Jet
03 iul. S.B.


Grupul GFG analizează în continuare posibile achiziţii
03 iul. G.U.


Mark Zuckerberg nu cedează în faţa boicotului2
03 iul. S.B.


Apple lansează un site pentru Apple Card
03 iul. S.B.


Facebook va încuraja purtarea măştilor în aplicaţiile sale1
03 iul. S.B.


Fiat Chrysler a prezentat noul Dodge Durango Hellcat
03 iul. S.B.


Facebook, YouTube şi Twitter vor respecta aceleaşi reglementări din UE ca şi companiile audiovizuale
03 iul. S.B.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.