"Alum" anunţă că şi-a redus emisiile de dioxid de carbon cu 56% în zece ani

12 oct. 2017 Piaţa de Capital
Andrei Stan
"Alum" anunţă că şi-a redus emisiile de dioxid de carbon cu 56% în zece ani

Producătorul de alumină "Alum" (simbol bursier BBGA), care face parte din grupul "Alro", a anunţat că pregăteşte investiţii în dezvoltarea de produse noi, în eficienţă energetică şi în siguranţa şi continuitatea proceselor tehnologice, în contextul în care şi-a redus emisiile de dioxid de carbon cu 56,8% în ultimii zece ani, potrivit unui raport trimis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Emitentul precizează: "Alum a avut un program complex de investiţii pentru protecţia mediului, care a vizat depozitarea în condiţii de siguranţă a slamului roşu rezultat în procesul tehnologic de prelucrare a bauxitei, a redus emisiile de dioxid de carbon şi de pulberi, dar a si înlocuit echipamentele care foloseau păcură, cu cele care foloseau gaze naturale. În consecinţă, consumul de gaze naturale a scăzut cu aproximativ 27% din 2010, până în 2016. Emisiile de dioxid de carbon s-au redus cu 56,86% în ultimii 10 ani".

Compania precizează că a redus consumul de apă utilizată pentru răcire, în procesul tehnologic şi, ca urmare, apa industrială captată din Dunăre a scăzut cu 71% în 2016 faţă de 2010.

"Încă de la preluarea Alum, programul de investiţii a vizat eficientizarea şi retehnologizarea companiei, iar acum vedem rezultatele concrete: pe lângă o creştere a calităţii aluminei calcinate livrată către Alro, rafinăria a reuşit să îşi diversifice producţia, vizând şi alte industrii, dar să şi reducă semnificativ amprenta ecologică", a declarat Gheorghe Dobra, director general al "Alro", citat în raport.

Potrivit acestuia, fluxul tehnologic a fost îmbunătăţit, echipamentele uzate fizic şi moral au fost înlocuite şi au fost dezvoltate noi tehnologii pentru diversificarea producţiei.

"În plus, Alro a făcut investiţii masive la Alum pentru conformarea cu normele de protecţie a mediului", mai susţine Dobra.

Potrivit sursei citate, "Alum" a investit în creşterea profitabilităţii, prin dezvoltarea unor tehnologii pentru obţinerea de noi produse, precum alumina calcinată cu conţinut scăzut de sodiu sau cu suprafaţă specifică mică.

"În plus, a instalat noi sisteme de recuperare a căldurii de proces din fluxul tehnologic şi convertizoare de frecvenţă cu eficienţă energetică ridicată", se mai arată în raport.

Producătorul de alumină mai afirmă că analizează soluţii valorificarea şlamului roşu în industria metalurgică sau de construcţii, ori ca adjuvant pentru ameliorarea solurilor acide.

În prezent, compania, într-un consorţiu organizat de către "European Aluminium", a aplicat pentru finanţarea unui studiu de cercetare în cadrul programului Horizon 2020. Acest studiu se va derula pe o perioadă de cinci ani şi are ca obiect dezvoltarea de tehnologii de utilizare a şlamului roşu în alte industrii, cu rezultate pozitive asupra protecţiei mediului.

"Alum" Tulcea este cel mai mare producător român de alumină calcinată, utilizată pentru obţinerea aluminiului. Compania este unul dintre principalii furnizori de materie primă ai combinatului "Alro" Slatina.

Principalele pieţe de desfacere pentru produsele rezultate din alumina livrată de "Alum" sunt în Uniunea Europeană (Germania, Italia, Polonia, Franţa şi România).

Companiile care fac parte din Grupul "Alro" sunt: "Alro" (producător de aluminiu), "Alum" Tulcea (producător de alumină), "Sierra Mineral Holdings I, Ltd." (producător de bauxită), "Vimetco Extrusion" (procesator de produse extrudate), "Conef", "Global Aluminium Ltd." şi "Bauxite Marketing Ltd.".

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Piaţa de Capital

Bursele europene au închis în creştere
21 sep. I.T.


Indicii BVB au închis în teritoriu pozitiv
21 sep. T.T.


Wall Street a deschis în creştere
21 sep. O.T.


LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI:Lichiditate de 9,34 milioane de euro pe BVB
21 sep. T.R.


Bursele europene au deschis în creştere
21 sep. F.B.


Indicii BVB au deschis în teritoriu pozitiv
21 sep. F.B.


Wall Street a închis în teritoriu pozitiv
21 sep. F.B.


ÎN LUNA AUGUST FAŢĂ DE LUNA PRECEDENTĂActivele nete ale fondurilor deschise locale au scăzut cu 0,8%
21 sep. JAN PRICOP Director Executiv AAF


ESTIMARE TRADEVILLE PENTRU 2019:"Randamentul dividendelor acţiunilor din BET va fi de aproape 9%"5
21 sep. A.I.


BVBBET- FI, singurul indice în scădere
21 sep. MIHAI GONGOROI

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.