AMBASADORUL POLONIEI:

"România are locul său special în inima Poloniei"

12 iun. 2019 Internaţional
T.T.
Marcin Wilczek (Sursa foto: Twitter)
Marcin Wilczek (Sursa foto: Twitter)

România are "locul său special în inima Poloniei", iar relaţia de prietenie şi de respect reciproc continuă şi în prezent, a declarat, astăzi, ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Marcin Wilczek.

Diplomatul a vorbit în deschiderea conferinţei "100 de ani de relaţii diplomatice polono-române", care reuneşte mai mulţi specialişti din ambele ţări, la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

"Este un privilegiu să fiu ambasadorul Poloniei în România", a afirmat Wilczek.

El a amintit contextul mondial în care au fost stabilite relaţiile diplomatice România-Polonia şi a prezentat, pe scurt, parcursul istoric al regiunii Europei Centrale şi de Est.

"Îmi amintesc de o expoziţie pe care am văzut-o anul trecut la Paris, la Muzeul Armatei, despre Războiul din Est. Puţini ştiu că, în timp ce armele au tăcut în 1918 în Vest, războiul de fapt s-a mutat în Est. Am trăit asta în Polonia, am trăit căderea Imperiului Otoman, Căderea Imperiului Rus şi toate evenimentele ce ne-au modelat regiunea", a afirmat diplomatul, potrivit Agerpres.

Totodată, ambasadorul a evocat episodul evacuării tezaurului polonez prin România, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

"România are locul său special în inima Poloniei (...) Polonezii îşi amintesc povestea cu rezervele noastre de aur ce au fost transferate prin România şi am putut să le evacuăm", a spus el.

Ambasadorul Poloniei a vorbit de relaţia dintre cele două ţări, în prezent.

"Cred că această relaţie, această prietenie şi acest respect reciproc continuă azi. Îmi amintesc că am fost la o universitate acum câţiva ani şi le vorbeam studenţilor despre experienţa poloneză a primei preşedinţii a Consiliului UE. (...) Putem învăţa multe unii de la alţii, putem învăţa din istoria comună", a punctat Marcin Wilczek.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

ANALIZĂ SEEKING ALPHA PENTRU TRIMESTRUL SECUND:Creşteri solide pe pieţele materiilor prime, după declinul puternic din primul trimestru
10 iul. A.V.


Vacanţele pe litoral în noua normalitate
10 iul. Adelina Toader


BURSELE LUMIISAP aduce optimism pe pieţele europene
10 iul. A.V.


Indicii bursieri europeni au deschis în depreciere.
09 iul. A.B


Curtea Supremă a SUA: "Preşedintele nu se bucură de o imunitate absolută faţă de ordinele procurorilor justiţiei statelor"
09 iul. A.B


Comisia Europeană îşi exprimă preocuparea faţă de evenimentele din Serbia1
09 iul. A.B


Wall Street a deschis în teritoriu mixt
09 iul. A.B


Parlamentul European adoptă o reformă majoră a sectorului de transport rutier
09 iul. G.U.


Bursele asiatice au închis în creştere
09 iul. G.U.


Ungaria va revizui regulile de călătorie în ţările vecine cu număr de cazuri în creştere
09 iul. G.U.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.