Amurgul zeilor 26

10 nov. 2017 Editorial
CORNEL CODIŢĂ
CORNEL CODIŢĂ

Nimeni nu s-ar fi aşteptat ca aceste cuvinte să vină de la cineva cu profilul lui Donald Trump! Istoria are însă, şi ea, căile ei de nepătruns: "Problema fundamentală a vremurilor noastre este dacă Vestul are voinţa să supravieţuiască. Avem noi suficientă încredere în valorile noastre, ca să le apărăm cu orice preţ? Avem noi suficient respect faţă de cetăţenii noştri, ca să ne protejăm frontierele? Avem noi dorinţa şi curajul să păstrăm civilizaţia noastră confruntaţi cu cei care vor să o submineze şi să o distrugă?" Mărturie vie că întrebarea vine chiar de la actualul (încă) Preşedinte al Statelor Unite stau cele cîteva mii de polonezi adunaţi în Piaţa Krasinski, din Varşovia, în 6 iulie a.c., pentru a asculta vorbele, în rest, convenţionale şi de complezenţă pe care orice oaspete se simte obligat să le adreseze gazdelor, care l-au primit şi omenit atît de generos. La care se adaugă, desigur, milioanele celor care au urmărit evenimentul mediatizat. În acest cuvînt simplu, vest, se ascunde bogăţia şi miracolul unei civilizaţii fără precedent şi egal în istorie. O civilizaţie creată în aproape două milenii, care se identifică (tot în termenii lui Trump!), esenţialmente, prin fapte de cultură: "Scriem simfonii, suntem în neobosită căutare de inovaţii, ne celebrăm eroii din vechime, ne respectăm tradiţiile şi obiceiurile imemoriale, suntem în căutarea unor noi frontiere de descoperit şi explorat. Răsplătim pe cei brilianţi. Suntem cu încăpăţînare în căutarea excelenţei şi preţuim inspiratele lucrări de artă care îl celebrează pe Dumnezeu. Preţuim domnia legii şi protejăm dreptul la liberă exprimare. Am redat putere şi autoritate femeilor pe care le-am aşezat piloni ai societăţilor noastre şi ai succesului nostru. În centrul vieţii noastre noi punem credinţa şi familia, nu guvernul şi birocraţia. Dezbatem totul. Punem totul la încercare. Căutăm să ştim totul, pentru a ne cunoaşte mai bine pe noi. Iar deasupra tuturor, preţuim demnitatea fiecărei vieţi umane, protejăm drepturile fiecărei persoane şi împărtăşim speranţa fiecărui suflet de a trăi în libertate. Aceasta suntem noi. Acestea sunt legăturile de nepreţuit care ne ţin aproape ca naţiuni, ca aliaţi şi ca civilizaţie".

Semnificaţia discursului nu rezidă în definiţia atît de aproximativă a ceea ce reprezintă nucleul de valori al civilizaţiei occidentale, ci în uriaşul semn de întrebare ridicat asupra capacităţii generaţiilor de astăzi de a exersa voinţa de care este nevoie, de a mobiliza resursele economice, politice, ştiinţifice, tehnologice şi spirituale necesare prezervării civilizaţiei pe care au moştenit-o; măcar, aşa, în stadiul acesta ultim şi precar al existenţei sale, de supravieţuire!!!

Hai să-i lăsăm pe alţii deoparte şi să vedem unde stăm noi, România, cei aflaţi în pragul sărbătorii centenare a evenimentelor istorice care ne-au ancorat în cîmpul civilizaţiei occidentale. Care este contribuţia noastră la supravieţuirea valorilor ei? A modului ei de existenţă?

De la Enescu încoace, despre simfonii care să fie oferite publicului şi din alte săli de concert, decît cele din România, nu se prea ştie. Vîrfurile de inovaţie tehnologică au fost atinse de generaţia Vuia-Coandă. Desigur, am avut mai mereu minţi bune, unele chiar briliante în matematici şi în domenii tehnice, dar contactul cu vîrful frontului nu l-am mai regăsit niciodată. În comemorarea eroilor din vechime, pseudo-mitologia construită ideologic a luat-o de mult şi se pare definitiv înaintea cercetării şi propagării realităţilor istorice, iar la respectarea tradiţiilor şi a obiceiurilor imemoriale suntem acolo unde ne-au lăsat la început de secol XX, pionierii şcolii etnologice şi sociologice din România, adică la stadiul de mumificare muzeală şi impact educaţional-spiritual asupra noilor generaţii, infra-minimal. Personalităţi gigantice din punct de vedere cultural, exemplul meu favorit este Cantemir, din "raţiuni" de idioţenie ideologică şi politică rămîn şi astăzi necunoscute tinerilor, celor care au nevoie şi au dreptul la rădăcini în trecut pentru proiectele lor din viitor. În ultimele două decenii, demolarea acestor repere identitare a devenit, din aceleaşi raţiuni ale idioţeniei ideologice, ocupaţia de bază a unor aşa zise noi elite culturale. Iar, ceea ce mai ajunge prin manualele elevilor, din acest război al boilor împotriva statuilor, nu vreţi să ştiţi, pentru că nimic nu vă mai scoate, apoi, groaza din oase!!! Singurii plecaţi în căutarea unor noi frontiere, dintre ai noştri, sunt cele cîteva mii de evadaţi din lagărul comunismului, cu riscul propriei vieţi şi cele vreo două milioane de "refugiaţi economici", dintre care, marea majoritate, se află la stadiul de "căpşunari", la nivelul minimal al supravieţuirii. Nu-i răsplătim niciodată pe cei brilianţi, dimpotrivă, îi alungăm cu sîrg, ca să-i poată răsplăti alţii, pe alte meleaguri, acolo unde fug de şi din România. Lucrările de artă care îl celebrează pe Dumnezeu, în bisericile noastre de astăzi, sunt mult sub nivelul artistic şi de încărcătură spirituală al meşteşugarilor anonimi ai secolului al XVI-lea şi al XVII-lea. Nu preţuim cîtuşi de puţin domnia legii, ca dovadă bătaia de joc chiar a celor care fac, desfac, refac şi remaniază legi de la o zi la alta pînă cînd ideea însăşi de respect pentru lege, ca soluţie pentru o problemă socială importantă, a fost definitiv periclitată. Cu excepţia atitudinii de vitrină, exersată atît de neconvingător şi stîngaci în viaţa publică, femeile societăţii româneşti sunt mai aproape de rolul de "roabe", ale funcţiei sociale, ale soţului, ale întreprinderii la care lucrează, ale bisericii etc., decît de "cetăţeni" şi "oameni liberi". Nu dezbatem serios aproape nimic, dimpotrivă, adorăm îmbrobodirea, manipularea şi minciuna ca soluţii de fundamentare a deciziilor esenţiale. Nu dăm nici doi bani pe valoarea vieţii umane, cît despre drepturile ei, să şi le apere fiecare cum poate!

O spun cu tristeţe, cu disperare chiar, răspunsul societăţii româneşti la întrebarea lui Trump este NU! Noi, România, ca subiect colectiv, nu dovedim capacitatea de a exersa o voinţă semnificativă pentru a cultiva şi ţine în viaţă valorile civilizaţiei occidentale de care am fost şi rămînem încă legaţi, ca destin istoric.

Opinia cititorului: 26
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2017, 08:54

Un articol foarte bun, care pleaca de la cuvintele spuse de Trump.

Se pare ca dl. Codita si-a calcat pe inima si a gasit si ceva demn de luat in seama si de la Donald Trump pe care il detesta profund. 

1.1.   valori versus interese strategice (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de Penelope în data de 12.11.2017, 16:15

Sa scoti valori de aparat in fata ca sa ascunzi agenda intereselor strategice tine de prostia lui Trump. Si UE si China tot cu prostii de genul inarmare ..pentru a pastra de fapt interesul marelui capital..nu valorile! Frectie la picior de lemn! Asta ca valorile e doar o poveste de adormit copiiii!

2.   fără titlu
mesaj trimis de Mihai D în data de 10.11.2017, 09:47

De acord cu 99% din articol. Nu inteleg totusi cum sunt femeile roabele bisericii. Insa este clar ca poporul nostru este ombilical legat de calitatea leaderilor pe care-i are. Zau ca democratia nu ne prieste; Cred ca profilul leaderului perfect pentru Romania ar fi cel al lui Basescu DACA ar avea suflet si nu ar fi vandut celui negru. Din pacate Basescu asa cum este , poate fi un soi de Vader din Razboiul Stelelor, adica vandut intunericului. Insa daca ne imaginam pentru 1 minut ca ar avea suflet si ar fi cinstit, ar avea forta necesara sa traga romanii din groapa ai sa-i puna la treaba. Mai cu vorba dulce, mai cu nuiaua, ar misca lucrurile. Insa pana cand va aparea unul ca el, trebuie sa ne urnim singuri. May the Force be with you, young reader !

2.1.   Completare Baselu (răspuns la opinia nr. 2)
mesaj trimis de Mihai D în data de 10.11.2017, 09:54

Desi am suficienta imaginatie, mi-e imposibil sa mi inchipui un Basel raspopit; unul de treaaaabaaaa, caruia sa-i pese de suferintele altora, sa-i ajute, sa-i pretuiasca, etc. Nici macar ca scenariu de film SF nu pot sa-mi imaginez. In schimb, imi imaginez cu mare usurinta ca daca ajunge in iad, va fura cazanul cu smoala. Pai a furat el Flota, ce mi-e un cazan cu smoala ?! Asta ar gasi ceva de negociat chiar si cu Sarsaila.....

2.2.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2017, 13:04

Sincer ma bucur ca cineva stie SIGUR ca altcineva a "furat flota".

Ati face un bine tuturor sa depuneti marturie in acest sens. Daca e cazul, desigur. 

2.3.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2017, 20:47

Prejudiciul a fost zero. A spus și Daniel Morar care a fost numit de băsescu.

Băsescu le-a pus gaj pentru niște datorii de câțiva dolari și nu a plătit datoriile. 

O fi uitat, o fi fost ocupat cu Lenuța.

Nimeni nu poate ști. Dovadă că propaganda securistă încearcă în continuare. 

2.4.   femeia comp[lementul barbatului (răspuns la opinia nr. 2)
mesaj trimis de Silvia în data de 11.11.2017, 06:39

La biserica,la sfarsitul slujbei religioase...preotul trage concluzia ca femeia trebuie sa fie supusa barbatului...nu egala si complementul lui...bine ca nu o vinde ca pe septelul de animale...din aceasta cauza ..eu femeie nu pot accepta sa ma marit in biserica ce imi porunceste sa fiu roaba cuiva... la bahai se face legamant cu 2 martori ca sotul si sotia vor fi impreuna si dupa moarte, in toate lumile vi !iar femeia este egala in rol de gen cu sotul...nu detine ea monopolul gospodaritului si menajului. Barbatii crescuti in familiile bahai, gatesc, spala, fac curatenie, ajuta copiiii sa isi faca temele...iar aceste valori vin din Iran, o tara islamica..de aceea bahaii sunt persecutati si au fost martirizati, pentru ca apara valorile lor,liberale. Am trait in familii bahai si am vazut ca barbatii ajuta femeia...ii lasa timp pentru a se dezvolta personal..nu o reduc la rolul de menajera.

2.5.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
mesaj trimis de Mihai D în data de 11.11.2017, 08:43

In 1998 guvernul roman a comisionat ABN Amro Bank sa faca un audit juridic, financiar si tehnic (inspectie fizica a vaselor) la cele 3 companii de atunci ce detineau ce mai ramasese din Flota: Navrom, Petromin, Romline, cu scopul de a fla cate nave sunt, unde, cate mai puteau ramane in serviciu dar care aveau nevoie de finantare pentru reparartii si cate trebuia scoase din uz pentru ca aveau costuri de dana mai mari decat profitul rezultat din marfa pe care o transportau. ABN-ul a facut un consortiu format din Arthur Anderson -audit financiar-unde eu lucram la acea vreme, Tuca&asociatii, unde senior adviser pe acel proiect era Gabriel Zbarcea, iar pentru inspectia tehnica a fost comisionata o firma din Olanda. Timp de 6 saptamani am avut acces la cam toate informatiile legate de Flota, inclusiv la telexuri (asa era atunci) ale Capitaniei prin care aceasta era somata sa plateasca niste costuri in diverse porturi ale lumii pentru diverse nave, gen sechestru de 60.000 $ pentru mave care valorau 8-10 milioane in valoare de piata, pentru neplata de curent, apa si alte diverse servicii portuare. De la Capitanie, informatiile se duceau la ministerul Transporturilor si mai departe se duceau (sau NU!) catre Bancorex care trebuia sa faca rapid (sau NU !) un top-up la niste credite revolving istorice ale lui Navrom/Petromin/Romline. Aici se termina informatia publica. De aici incolo va trebui sa spuna altii cum s-au facut (sau NU !) lucrurile, caci eu n-am voie (chiar daca au trecut demult 10 ani). Da, cred ca stiu destul de bine despre ce e vorba cu Flota, asa ca ironia ta trece fix pe langa mine.

2.6.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2017, 11:44

... "se cununa robul lui Dumnezeu cu roaba lui Dumnezeu..." ... "serviciul" cerut este fata de lumea spirituala ... "atentionarile" preotului sunt mai degraba formale (pot fi ascultate sau nu) ... prioritatea la bucatarie cade in sarcina celor doi! ... dealtfel, ritualul casatoriei are rolul de a armoniza destinele (karma) celor doi ... tristetea rezida din faptul ca nu se mai inteleg si nu se mai explica aceste lucruri din ratiuni dogmatice, supersitie si prejudecata ... cununa - impletitura de forma circulara facuta din flori, frunze sau ramuri - aceasta pentru a avea o "imagine" sufleteasca asupra a ce se petrce in "nevazut" ...

3.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2017, 10:53

Sunt din ce in ce mai multi liberi cugetatori,si nu e rau,din contra.Le apreciez curajul de a- si imagina lumea fara altcineva superior omului.Insisi se considera superiori celor care cred in ceva sau Cineva.Pot fi de acord si cu asta.Dar ma intreb de ce nu accepta,superiori fiind celorlalti,liberatatea celuilalt ,de a crede in ceva/ Cineva?Isi marturisec alegerea facuta,ca sunt " mai liberi",dar in virtutea a eleiasi libertati ii resping pe cei diferiti...

4.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2017, 11:38

Desi poate parea din alt film, parerea mea este ca situatia prezentata este un efect. Daca s-ar reusi crearea unei clase de mijloc semnifiative numeric in structura populatiei in doua generatii am avea o aliniere la valorile vestului.

5.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2017, 11:47

... o vorba din popor spune ca " buturuga mica rastoarna carul mare" ... si in aceasta idee as spune ca marile schimbari pornesc intodeauna de la fapte marunte ... poate ar fi oportun sa mentionez faptul ca marile schimbari nu cer acte de eriosm si fapte marete - nascute dintr-un impuls egotic de confirmare publica! ... pentru ca adevaratii eroi nu sunt cei ce schimba lumea pentru a-si gasi confortul personal, ci aceia care se schimba pe ei pentru a lasa lumea sa fie!!! ... c-apoi cele mai grele batalii se duc pe acel taram subtil al psihicului uman iar cei mai mari adversari sunt aceia nascuti din indoiala, superstitie si iluzia sinei personale ... caci si in trecut, cand Zeii isi trimiteau Copiii la lupta, acestia nu se luptau cu oameni, ci cu demonii din "adancuri" ... si chiar daca vorbim despre un amurg al zeilor, poate ca a venit timpul ca omul sa-si asume din proprie Vointa acest razboi - razboiul cu sine insusi ...

6.   contributii recente
mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2017, 13:39

De acord cu majoritatea celor spuse. Va rog sa va mai informati in legatura cu contributiile recente ale romanilor. Va ofer eu citeva nume in domeniul stiintei si tehnicii: Ion Agarbiceanu, Traian V. Chirila, Justin Capra, Ionut Budisteanu, Alexandru Ciocalteu, Laurentiu V. Popescu, Mihaela Gherghiceanu, Ioan Lascar, Radu Silaghi-Dumitrescu. In ceea ce priveste muzica, cred ca ar fi trebuit sa auziti de Anatol Vieru, Stefan Niculescu, Cornel Taranu, Pascal Bentoiu, Vladimir Cosma, Iancu Dumitrescu, Roman Vlad, Corneliu Cezar, Horatiu Radulescu etc. Se cinta in toate marile sali de concerte ale lumii. Si sa stiti ca Adrian Ghenie este mai cunoscut in lume decit Nicolae Grigorescu.

6.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
mesaj trimis de MAKE în data de 10.11.2017, 13:56

Din punctul meu de vedere, istoria picturii il poate mentiona doar pe Leonardo da Vinci, istoria sculpturii, numai pe Constantin Brincusi, iar istoria literaturii, de o bogatie dubla, pe William Shakespeare si Jorge Luis Borges; restul tine de antrenament cultural si eruditie.

Dar, desigur, listele pot fi oricit de lungi. 

6.2.   P.S. (răspuns la opinia nr. 6.1)
mesaj trimis de MAKE în data de 10.11.2017, 14:02

Listele pot fi intr-atit de lungi, incit in istoria sculpturii, unii ar indrazni sa-l includa chiar si pe Michelangelo.

Uitasem sa precizez: am studiat istoria artelor in cadrul organizat al procesului de invatamint de stat, timp de ...zece ani, astfel ca nu simt nevoia sa fiu ajutat cu informatie suplimentara. 

6.3.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.2)
mesaj trimis de Redacţia în data de 10.11.2017, 14:17

[Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

6.4.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.3)
mesaj trimis de mitica în data de 10.11.2017, 14:51

Suntem popor vechi.am supravietuit la multe incaierari.io am ac.credinta. In razboiul care se intrevede.vom sti sa stam deoparte.

6.5.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.4)
mesaj trimis de Redacţia în data de 10.11.2017, 15:12

[Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

7.   Cam trista concluzia
mesaj trimis de Doru în data de 10.11.2017, 15:44

La noi, valorile civilizatiei occidentale au fost spulberate de non-valorile comuniste. Ca sa vorbim de valori occidentale, trebuie sa mai treaca o generatie-doua, sa se-ntoarca capsunarii inapoi si sa rupa vraja neocomunista, mostenita de la poporul sovietic eliberator. Pana atunci, joc de glezne, in Piata Victoriei si multa #REZIST-enta

7.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2017, 17:52

Puteți să vă întoarceți toți odată, dacă aveți de gând să luptați împotriva comuniștilor cu instituții de forță securisto-comuniste veți constata că regimurile băsiste nu renunță la putere și nu veți putea rămâne în Piața Victoriei decât până la misiunea Autobuzul 2.

Pe lângă implicare e nevoie și de creier. 

8.   "acest război al boilor împotriva statuilor"
mesaj trimis de Pribeagul în data de 10.11.2017, 19:07

Superba exprimare.

Cin' sa fie, cin' sa fie? 

8.1.   Eu! (răspuns la opinia nr. 8)
mesaj trimis de Prince du Duda în data de 11.11.2017, 11:36

Cine sa fie decat eu duda? Vreau banu public

8.2.   Incorect. Stai jos! (răspuns la opinia nr. 8.1)
mesaj trimis de Pribeagul în data de 11.11.2017, 19:49

duda nu vrea banu public, insa va fi fortat sa-l ia, pen'ca marii reformatori ai Romaniei, porcii Dragnea si Tariceanu, penali si repetenti, aflati in fruntea statului vor sa faca un ONG, cica de utilitate publica, numit Şef al Casei Regale a României, pozitie asimililata protocolar cu aceea a unui fost sef de stat. Asa ca, dupa conceptia acestor mari doi reformatori ai statului, cit va dura Republica vom avea doi fosti sefi de stat, fostul presedinte si Şeful Casei Regale a României, cu toata Casa lui Regala sustinuta din bani publici. Asa gindesc ei ca-i bine, sa aiba un fel de republica amestecata cu monarhie. Pesemne ca sa nu greseasca in guvernare.

Asa ca pentru a mai simplifica structurile de stat, ca sa ne incadram in deficitul structural si deficitul bugetar, musai va fi sa renuntam la forma de organizare numita republica. 

Daca tot veni vorba, ar fi bine ca Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei, Custode al Coroanei Romaniei, impreuna cu Alteta Sa Regala Radu, Principe al Romaniei, sa se gindeasca bine ce vor face in viitor, ce vor cu viata lor. 

Legat de aceasta minunat descrie a situatiei existente in tara: "acest război al boilor împotriva statuilor", nu pot sa nu fac referire la o alta ilustrare impresionanta a deplorabilului fenomen: 

Romulus Vulpescu - În fiecare zi 

În fiecare zi, ne batem joc 

De pasari, de iubire si de mare,  

Si nu bagam de seama ca, în loc,  

Ramîne un desert de disperare. 

Ne amageste lenea unui vis 

Pe care-l anulam cu-o sovaire; 

Ne reculegem într-un cerc închis 

Ce nu permite ochilor s-admire; 

Ne rasucim pe-un asternut posac,  

Însingurati în doi, din lasitate,  

Mintindu-ne cu guri care prefac 

În zgura sarutarile uzate; 

Ne pomenim prea goi într-un tîrziu,  

Pe-o nepermis de joasa treapta trista: 

Prea sceptici si prea singuri, prea-n pustiu,  

Ca sa mai stim ca dragostea exista. 

În fiecare zi, ne batem joc 

De pasari, de iubire si de mare,  

Si nu bagam de seama ca, în loc,  

Ramîne un desert de disperare.

9.   Strategia supravietuirii
mesaj trimis de Salomeea în data de 11.11.2017, 11:36

Strategia Europa 2020 este o Strategie de supravietuire a Europei..daca cea de la Lisabonas idi propusese ca Europa sa devina cea mai competitiva economie din lume bazata pe o societate a cunoasterii...au revenmit la realitatea supravietuirii la care suntem cu totii condamnati!

9.1.   vrereri (răspuns la opinia nr. 9)
mesaj trimis de Duda de la Ruda în data de 12.11.2017, 02:20

Vreau BANUTZU, vreau PALATU, vreau GRADU

9.2.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 9.1)
mesaj trimis de anonim în data de 12.11.2017, 16:18

Nu meriti!

Articole din aceeaşi secţiune

Editorial

Cătălin AvramescuChiar vor să distrugă economia?
22 ian. Cătălin Avramescu


Cristian PîrvulescuAbandonarea libertăţilor 5
21 ian. Cristian Pîrvulescu


Cornel CodiţăDăncilă despre Brexit şi Abramburica despre Eminescu28
18 ian. Cornel Codiţă


Raţiunea a zburat pe fereastră... demult!24
16 ian. Cornel Codiţă


Cătălin Avramescu De ce mă uit la Al-Jazeera
15 ian. Cătălin Avramescu


CRISTIAN PÎRVULESCUEuropa văzută dinspre Ateneu3
14 ian. CRISTIAN PÎRVULESCU


Cornel CodiţăCum şi-a ratat istoria propriul sfîrşit23
11 ian. Cornel Codiţă


Cornel CodiţăTragicul caz de corupere a unei oarbe ce mînuia o sabie12
09 ian. Cornel Codiţă


Cătălin AvramescuCerneala Caracatiţei
08 ian. Cătălin Avramescu


România în sau pe turnantă?5
07 ian. CRISTIAN PÎRVULESCU

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.