ANALIŞTII ANTICIPEAZĂ

Preţul petrolului va creşte puternic dacă SUA impun noi sancţiuni Iranului

12 oct. 2017 Materii Prime
A.V.
Preţul petrolului va creşte puternic dacă SUA impun noi sancţiuni Iranului

Cotaţiile ţiţeiului vor urca puternic, pe pieţele internaţionale, dacă preşedintele american Donald Trump va denunţa acordul nuclear iranian şi va impune noi sancţiuni Teheranului, sunt de părere analiştii.

Preşedintele american are ca termen limită data de 15 octombrie pentru a certifica dacă Teheranul respectă înţelegerea nucleară şi dacă aceasta corespunde intereselor de securitate ale SUA, iar liderul de la Casa Albă este aşteptat să-şi prezinte, astăzi, poziţia.

Unele surse citate de presa străină declară că Donald Trump va anunţa implementarea unei strategii mai ample privind Iranul.

Liderul american se opune de multă vreme acordului nuclear cu Iranul, semnat în 2015, considerând-ul "cea mai proastă înţelegere din istorie", respectiv "o ruşine pentru SUA".

Joe McMonigle, analist, declară citat de seekingalpha.com: "Dacă SUA impun sancţiuni viitoare Iranului, cred că vom asista la o creştere considerabilă a preţului ţiţeiului". McMonigle a menţionat că societăţile petroliere din Europa vor trebui să se conformeze cu o parte din sancţiunile SUA, chiar dacă unii responsabili de pe continent şi-au exprimat opoziţia faţă de noi sancţiuni împotriva guvernului iranian. Europenii cer menţinerea acordului atât timp cât Iranul îşi respectă obligaţiile.

Helima Croft, şef de departament la RBC Capital Markets, susţine: "Pentru ca preţul petrolului să crească semnificativ, va trebui să vedem indicii clare că sancţiunile vor fi reluate". RBC preconizează că, la finele anului curent, cotaţia petrolului american va trece uşor de 50 de dolari barilul.

Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în noiembrie a scăzut cu 0,1% ieri, la ora 10.38, la Nymex, atingând 50,88 dolari/baril. Cotaţia ţiţeiului Brent cu livrare în decembrie a pierdut 0,3%, ajungând la 56,45 dolari barilul la ICE Futures Europe.

Amintim că, la finele săptămânii trecute, preşedintele american a declarat că Iranul nu a respectat spiritul acordului nuclear convenit cu puterile mondiale. "Nu trebuie să permitem Iranului să obţină arme nucleare. Regimul iranian susţine terorismul şi promovează violenţa, vărsarea de sânge şi haosul în Orientul Mijlociu. De aceea, trebuie să punem capăt agresiunii şi ambiţiilor nucleare continuate ale Iranului. Ei nu au respectat spiritul acordului", a spus Trump.

Dacă Trump va denunţa acordul nuclear iranian, Congresul american va avea la dispoziţie 60 de zile ca să decidă reinstituirea sancţiunilor împotriva Teheranului.

Iranul şi-a majorat producţia de petrol cu un milion de barili pe zi de la momentul la care sancţiunile anterioare au fost ridicate, în 2016. Un oficial al Companiei Naţionale Petroliere din Iran a declarat în septembrie, citat de CNBC, că societatea exportă circa 2,2 milioane de barili de ţiţei pe zi.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Materii Prime

OPEC va majora producţia de ţiţei 1
22 iun. V.D.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 319 lei/MWh
21 iun. R.R.


Piaţa românească a metalelor, în creştere
20 iun. V.D.


PZU: Preţul maxim al energiei electrice - 275 lei/MWh
20 iun. R.R.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 307,11 lei/MWh
15 iun. R.R.


PZU: Preţul maxim al energiei electrice - 329,22 lei/MWh
14 iun. R.R.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 400 lei/MWh
13 iun. R.R.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 370 lei/MWh
12 iun. R.R.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 260,46 lei/MWh
11 iun. R.R.


ANALIŞTII PRECONIZEAZĂ:Preţul aurului va urca la 1.400 de dolari uncia în 2019
11 iun. Alina Vasiescu

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.