ANALIZĂ BLOOMBERG PRIVIND EVOLUŢIA RECENTĂ A MONEDEI ELVEŢIENE:

Declinul neobişnuit al francului, rezultat al sancţiunilor Occidentului împotriva Rusiei

16 apr. Internaţional
A.V.
Declinul neobişnuit al francului, rezultat al sancţiunilor Occidentului împotriva Rusiei

Scăderea înregistrată săptămâna trecută de franc faţă de euro a fost neobişnuită, în condiţiile în care moneda elveţiană este considerată un plasament sigur în perioade cu turbulenţe, cum este cea actuală, generată de tensiunile de la nivel mondial, conform unei analize Bloomberg, care sugerează că această evoluţie pare să fi fost generată de vânzarea de franci de către unii bogătaşi ruşi.

Joi, francul a scăzut până la cel mai redus curs de după ianuarie 2015, faţă de euro, în timp ce yenul, care este, de asemenea, un plasament refugiu, s-a apreciat după ce Statele Unite ale Americii au alimentat temerile privind un război comercial cu China, au ameninţat că vor lansa acţiuni militare în Siria şi au aplicat sancţiuni împotriva oligarhilor ruşi.

"Evoluţia francului elveţian este determinată în prezent, în principal, de fluxurile de capital, iar sancţiunile împotriva Rusiei includ companiile elveţiene în care sunt implicaţi ruşi", a declarat Manuel Oliveri, strateg valutar la "Credit Agricole" SA, adăugând: "Nevoia crescândă de lichiditate a ruşilor şi lipsa apetitului pentru plasarea de numerar în Elveţia schimbă corelaţia dintre franc şi sentimentul de risc". Conform speculaţiilor din pieţe, ruşii ar fi vândut franci, generând declinul monedei elveţiene, dar Oliveri spune că aceste speculaţii sunt greu de confirmat.

"Francul elveţian a fost prins în mod direct în problema sancţiunilor ruseşti", a declarat, la rândul său, Peter Rosenstreich, şeful departamentului de strategie de piaţă din cadrul "Swissquote Bank" SA. Acesta a adăugat că atunci când o economie mică, deschisă, precum cea a Elveţiei, este ameninţată în vreun fel, unii investitori "devin nervoşi".

În a doua parte a zilei de vineri, un franc era cotat la 1,1864 unităţi/euro, la fel ca în ziua anterioară. Săptămâna trecută, francul a pierdut 0,7% raportat la moneda unică europeană.

Oficialii Băncii Naţionale a Elveţiei (SNB) au refuzat să facă vreun comentariu cu privire la declinul francului.

În luna martie, reprezentanţii SNB erau îngrijoraţi că escaladarea tensiunilor comerciale globale şi măsurile de protecţionism ar putea alimenta cererea de franci, chiar dacă SNB îşi menţine politica monetară ultra-expansivă.

Preşedintele SNB, Thomas Jordan, a atras atenţia că protecţionismul SUA ar putea deveni o ameninţare pentru economia elveţiană, dependentă de exporturi, şi ar putea majora cererea pentru franci, apreciind moneda Elveţiei.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Gaza: Raid israelian împotriva unor poziţii ale Hamas
17 iul. A.M.


Putin: "Nu am informaţii compromiţătoare despre Trump"1
17 iul. A.M.


Donald Trump:SUA plătesc peste 90% din apărarea Europei
17 iul. V.D.


LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI:Bursele asiatice erau în scădere
17 iul. V.D.


China a depus o nouă plângere la OMC împotriva SUA1
17 iul. V.R.


BURSELE DIN LUMEScad acţiunile companiilor miniere europene
17 iul. A.V.


Trump speră la o "relaţie extraordinară" cu Putin17
17 iul. V.R.


Israelul va lansa o piaţă secundară pentru IMM-uri
17 iul. A.V.


UE: Majoritatea maşinilor Volkswagen din scandalul emisiilor au fost reparate
17 iul.


"Orange" preia "Basefarm Holding"
17 iul.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.