ANALIZĂ CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX:

"Companiile din Bucureşti plătesc, lunar, 175-500 euro/angajat pentru ocuparea spaţiilor"

11 oct. Companii-Afaceri
R.R.
"Companiile din Bucureşti plătesc, lunar, 175-500 euro/angajat pentru ocuparea spaţiilor"

Companiile din Bucureşti cu sedii în clădiri de birouri moderne au un cost lunar de ocupare a spaţiilor cuprins între 175 şi 500 de euro per angajat, arată o analiză realizată de firma de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Analiza ţine cont de costurile cu chiria, taxa pentru servicii (service charge), costurile operaţionale (apă, electricitate, internet, consumabile, curăţenie, servicii de recepţie), dar şi de costurile cu amenajarea şi mobilarea spaţiului, amortizate într-o perioadă de cinci ani - durata medie a unui contract de închiriere în piaţa spaţiilor de birouri din Bucureşti.

Rezultatul este influenţat, de asemenea, de densitatea din cadrul spaţiilor de birouri, majoritatea companiilor alocând între 8 şi 12 metri pătraţi pentru fiecare angajat, suprafaţă care include şi cota din spaţiile comune ale biroului închiriat, precum sălile de conferinţă, bucătăria sau recepţia.

Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox, a afirmat: "Modul de ocupare a birourilor este în proces de transformare în pieţele vestice, unde spaţiile de coworking sunt în plin avânt. În condiţiile în care operatorii spaţiilor de coworking devin din ce în ce mai activi şi în Bucureşti, credem că o parte din companiile locale vor analiza varianta diversificării portofoliului imobiliar prin relocarea unor departamente care au nevoie de flexibilitate şi acces la o platformă extinsă de networking în aceste spaţii alternative. Principalele lor avantaje sunt legate de flexibilitatea contractelor şi de acoperirea tuturor serviciilor printr-o singură taxă, facilitând totodată comunicarea şi schimbul de experienţă între angajaţi din domenii diverse şi conexe. Această etapă face parte din maturizarea şi diversificarea pieţei, care se va adapta la cerinţele şi valorile noilor generaţii de angajaţi".

Conform analizei, cele mai importante costuri sunt cele cu chiria netă efectivă, care pot varia între 8-17,5 euro/mp/lună, urmate de costurile de amenajare şi mobilare, care variază între 300 şi 750 de euro/mp, reprezentând un cost de amortizare lunară cuprins între 5 şi 12,5 euro/mp.

Compania de consultanţă imobiliară mai menţionează: "Ţinând cont de aceşti parametri, costurile de ocupare a spaţiilor per angajat pornesc de la circa 175-180 de euro/lună (în zone precum Sud, Est sau Pipera Nord) şi pot chiar depăşi pragul de 500 de euro/lună pentru angajaţii care lucrează în Central Business District (Piaţa Victoriei - Aviatorilor - Piaţa Charles de Gaulle)".

În CBD sunt cele mai mari chirii din Capitală, iar companiile fac investiţii majore pentru confortul angajaţilor, alocând bugete consistente pentru amenajare şi spaţii mai generoase pentru fiecare staţie de lucru, se mai precizează în cadrul analizei.

Departamentul de birouri al companiei a închiriat în ultimele 18 luni spaţii cu o suprafaţă cumulată de aproximativ 100.000 de metri pătraţi în clădiri de birouri din Bucureşti şi din ţară.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

Novartis, medicament inovator pentru cancerul de sân
21 oct. E.A.


APIA:Circa 3.000 de autoturisme ecologice noi, livrate în România
21 oct. P.E.


Daimler estimează un profit "semnificativ mai scăzut" pentru 2018
21 oct. E.A.


Renault-Nissan şi China, alianţă pe segmentul vehiculelor conectate
20 oct. E.P.


Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi - 40.000 de posturi
20 oct. M.F.


COMUNICAT DE PRESĂ POWERNET, LA ANIVERSAREA A 19 ANI: Ce oportunităţi oferă tehnologia viitorului
19 oct. M.F.


Tesla lansează noua versiune a sedanului Model 3
19 oct. I.T.


ANRM ŞI MFP NU DEŢIN INFORMAŢII CONCLUDENTELegea offshore, un proiect controversat2
19 oct. GEORGE MARINESCU


NOVEL RESEARCH:Contrabanda cu ţigări - în scădere, în luna septembrie
19 oct. Emilia Olescu


Vacanţe şi maşini, plătite cu bitcoin
19 oct.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.