Gala BURSA 2018

ANALIZĂ TRADEVILLE:

"Rezultatele Grupului TeraPlast reflectă creşterea sectorului de construcţii"

08 nov. Companii
Vlad Dobrea
"Rezultatele Grupului TeraPlast reflectă creşterea sectorului de construcţii"

TeraPlast - profit net în creştere cu 40%, în primele nouă luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2017 

Rezultatele financiare pozitive raportate, recent, de Grupul TeraPlast atestă creşterea sectorului de construcţii, prin cererea ridicată pentru materiale specifice, bazându-se în aceeaşi măsură şi pe o strategie de dezvoltare eficientă, arată o analiză Tradeville.

Grupul TeraPlast, unul dintre cei mai importanţi producători autohtoni de materiale pentru piaţa construcţiilor, a raportat un profit net aferent primelor 9 luni din 2018 la 22,3 milioane de lei, în creştere cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Evoluţia pozitivă a vânzărilor companiei a fost determinată în principal de creşterea accelerată cu peste 208% a vânzărilor Diviziei Steel faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, până la 350,7 milioane de lei, divizie a cărei pondere în total venituri este de 59%. De asemenea, divizia de mase plastice a companiei a înregistrat o majorare de peste 33%, până la 240,7 milioane de lei, se arată într-o analiză efectuată de Tradeville.

Cheltuielile operaţionale ale companiei s-au majorat cu 102%, la 559 milioane de lei, evoluţie datorată intensificării activităţii operaţionale şi procesului de extindere a companiei TeraPlast, atât prin deschiderea de noi puncte de lucru şi filiale, cât şi prin preluarea unor jucători de pe piaţa materialelor de construcţii. Dintre cheltuielile operaţionale, analiştii citaţi remarcă dublarea cheltuielilor cu materii prime şi mărfuri faţă de primele nouă luni din 2017, până la 448,45 milioane de lei, dar şi creşterea cheltuielilor cu personalul cu 74,7%, la 48,9 milioane de lei, evoluţie determinată atât de schimbările legislative introduse asupra legii salarizării, cât şi de creşterea echipei cu 66 de noi angajaţi, pentru susţinerea etapei de dezvoltare a companiei, se mai arată în analiza Tradeville.

Deşi cheltuielile operaţionale au prezentat o majorare semnificativă, rezultatul operaţional a crescut cu aproximativ 70%, la 32,5 milioane de lei. În acelaşi timp, strategia de investiţii a companiei a condus la creşterea EBITDA cu 60,33%, până la 52,7 milioane de lei, însă marja EBITDA s-a diminuat cu 20% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent la 8,94%, informează specialiştii Tradeville.

Achiziţia fabricii din Serbia de panouri sandwich şi preluarea controlului companiei Depaco au condus la creşterea accelerată a vânzărilor Diviziei Steel. La doar un an de la deschidere, TeraSteel Serbia a înregistrat un volum de vânzări de peste un milion de metri pătraţi de panouri termoizolante şi peste 100.000 metri liniari de tablă cutată, în valoare de aproximativ 13 milioane de euro.

Din punct de vedere al prezenţei companiei pe piaţa internaţională, la nivelul Europei Centrale şi de Est, TeraPlast deţine o cotă de piaţă pe segmentul de panouri termoizolante sand­wich de 17,4%, în timp ce pe segmentul de tablă compania deţine 70% din producţia autohtonă.

Veniturile pe Divizia de Mase Plastice (care înglobează instalaţiile PVC, polietilenă, tâmplăria termoizolantă şi granule PVC) au crescut, la rândul lor, cu 33%, până la 240 de milioane de lei. Divizia de Mose Plastice a înregistrat o creştere EBITDA de 13,58%, până la 21 milioane de lei.

Grupul TeraPlast include societatea TeraPlast (producător de ţevi din polietilenă şi PVC, granule şi profile din PVC), filialele TeraSteel şi TeraSteel Serbia (producători de panouri sand­wich şi structuri metalice zincate), TeraGlass (producător de ferestre şi uşi din PVC), TeraPlast Logistic (începând cu iunie 2016 coordonează activităţile logistice ale Grupului), TeraPlast Ungaria (distribuitor) şi Depaco (producător de ţiglă metalică, brandul Wetterbest). Participaţia de 67% în Depaco - al doilea producător de ţiglă metalică din România - şi fabrica de panouri sandwich din Serbia, cu o capacitate de producţie similară celei a TeraSteel România, au fost cumpărate în decursul anului 2017.

Cel mai mare acţionar al TeraPlast este Dorel Goia, cu o deţinere de 46,79%, în timp ce KJK FUND II SICAV-SIF are 10,04% din emitent.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

PRIMELE NOUĂ LUNI, 2018:Alumil, pierdere de peste 600,000 lei
14 nov. T.T.


PRIMELE 9 LUNI ALE ANULUI 2018:Conpet, profit net în scădere cu 25,7%
14 nov. V.D.


PRIMELE NOUĂ LUNI ALE ANULUI 2018:Digi Communications, venituri în creştere cu 9,9%
14 nov. V.D.


Transgaz, profituri în scădere cu 31% la 9 luni3
14 nov. F.B.


ÎN LOC DE 501 MILIOANE LEIStatul cere de la Romgaz 717 milioane de lei
14 nov. A.I.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOARE DE GAZE NATURALE (PZU-GN)Preţul de închidere al gazelor naturale a scăzut cu 17,05%
14 nov. R.R.


ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI DIN 2018IMPACT Developer & Contractor a avut venituri operaţionale din vânzări de 62,2 milioane lei
14 nov. A.V.


Enel X România investeşte 15-20 milioane euro în infrastructura de încărcare eletrică
14 nov. R.R.


Inedit, Qatarul îşi va "împrumuta" o parte dintre turişti
14 nov. O.D.


ÎN TRIMESTRUL AL TREILEA DIN 2018Vodafone România, venituri totale în creştere cu 4,8%
14 nov. A.T.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.