ANAT DESPRE DIRECTIVA EUROPEANĂ:

Asigurarea integrală a pachetelor turistice nu poate fi aplicată

06 iul. 2018 Companii
Adelina Toader

În perioada următoare trebuie preluată în legislaţia naţională o directivă europeană care prevede asigurarea integrală a pachetelor turistice şi serviciilor asociate şi returnarea întregii sume de bani către clienţi, în cazul unei insolvenţe a agenţiei de turism.

Această directivă nu poate fi aplicată momentan din lipsa unor mecanisme, potrivit vicepreşedintelui Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Dragoş Anastasiu.

Domnia sa a declarat: "Suma de rambursat pentru turişti, în cazul unei insolvenţe, era limitată până acum la 40.000 de euro, adică 50.000 de dolari. Suma care va trebui returnată de acum încolo nu mai are plafon. Deci, dacă un agent, până acum, încasa o jumătate de milion de euro şi intra în faliment fără să ofere serviciile, din jumătate de milion se luau 50.000 de dolari şi se împărţeau proporţional la fiecare. Acum, potrivit directivei, toţi banii trebuie daţi înapoi. Ceea ce ne dorim şi noi, de ani de zile".

Dragoş Anastasiu a ţinut să precizeze că ANAT a propus încă din 2016 o majorare treptată a plafonului de 50.000 de dolari, pentru o adaptare a pieţei, să nu existe distorsionări bruşte de la "aproape nimic la aproape infinit".

Dragoş Anastasiu a mai transmis că şi agenţiile de turism îşi doresc ca pachetele turistice să fie asigurate 100%, iar acest lucru va creşte preţurile pachetelor turistice, pentru că toţi aceşti bani vor fi băgaţi în tarife, aşa cum este normal. În plus, toată lumea ar fi mulţumită dacă preţurile ar fi ceva mai mari, şi clienţii, şi agenţiile de turism, atât timp cât pachetele vor fi integral garantate.

Reprezentantul ANAT a mai adăugat că doar turiştii care aleg un pachet turistic cu servicii asociate, adică cel puţin două produse, spre exemplu cazare şi transport sau cazare şi serviciul de închiriere de maşini, vor fi despăgubiţi integral.

Dragoş Anastasiu a adăugat: "Pe litoralul românesc, o săptămână cu mic dejun - nu intră. Litoralul bulgăresc, o săptămână cu demipensiune - nu intră. Halkidiki, două săptămâni cu pensiune totală - nu intră, dacă nu are şi a doua componentă, respectiv transportul, sau rent-a-car şi aşa mai departe. Deoarece acesta nu este un pachet. Toate aceste servicii, oferite mondial de site-uri sau agenţii, nu intră în scopul directivei. Deci greşeşte cine creează aşteptări că de mâine orice ban plătit în avans oricui va fi rambursat în întregime pentru că, unu, nu intră toate produsele şi, doi, nu există mecanisme".

Statele membre UE erau obligate ca până la 1 iulie 2018 să aplice Directiva care asigură integral banii turiştilor. Proiectul de ordonanţă care aplică impunerile UE a fost finalizat abia în această săptămână şi va mai sta în dezbatere publică. Mediul de afaceri din domeniul turismului susţine că proiectul de ordonanţă a fost realizat fără să se ţină cont de sugestiile lor, ceea ce îl va face imposibil de aplicat şi nu va rezolva problema pentru care a fost creat.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

Infosys deschide un centru de inovaţie digitală în Bucureşti
22 mar. L.A.


Finlanda va investiga telefoanele Nokia 3
22 mar. D.I.


Levi Strauss, evaluat la 6,6 miliarde de dolari în oferta publică iniţială
22 mar. A.V.


Ford extinde producţia de automobile electrice1
22 mar. E.O.


INVESTIŢIE DE 35.000 DE EUROPrimul Coffee Studio din Centrul Vechi, al 5-lea din întreaga ţară
21 mar. A.V.


UBER ŞI TAXIFY:Solicităm membrilor Guvernului să amâne o potenţială Ordonanţa de Urgenţă
21 mar. I.M.


Spaţiile de co-living redefinesc conceptul de locuinţă pentru Generaţiile Millennials
21 mar. V.T.


CNAIR - măsuri pentru efectuarea lucrărilor de reparaţii ale DN 73C
21 mar. T.V.


ÎN 2018:TAROM - taxe de 99,18 milioane lei la bugetul de stat
21 mar. T.I.


CU PRIVIRE LA ASPECTELE SEMNALATE DE MEMBRII USLM:Corpul de Control al ministrului Transporturilor - control la Metrorex
21 mar. T.V.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.