Anchetă la Facebook, pentru scurgeri de date către firma care l-a ajutat pe Trump să devină preşedinte

20 mar. Internaţional
V.R.
Anchetă la Facebook, pentru scurgeri de date către firma care l-a ajutat pe Trump să devină preşedinte

Acţiunile reţelei de socializare, în declin puternic 

Compania americană Facebook Inc., care deţine reţeaua de socializare cu acelaşi nume, investighează dacă un angajat al său, Joseph Chancellor, a ştiut despre scurgerea de date privind un număr de 50 de milioane de persoane către Cambridge Analytica, firma de publicitate care l-a ajutat pe pre­şedintele Donald Trump să câştige alegerile prezidenţiale din 2016.

Potrivit presei străine, angajatul investigat, Joseph Chancellor, lucrează la Facebook ca cercetător în domeniul psihologiei sociale. Anterior, Chancellor a fost co-director al Global Science Research (GSR), compania care a obţinut informaţii referitoare la utilizatorii Facebook şi prietenii lor, prin intermediul unei aplicaţii de testare a personalităţii.

Un alt co-director al GSR, Aleksandr Kogan, a transmis informaţiile respective firmei Cambridge Analytica, fapt interzis de normele Facebook, după spusele lui Chancellor, citat de presa internaţională.

O anchetă realizată de New York Times şi The Observer susţine că societatea Cambridge Analytica a obţinut acces la datele în cauză şi le-a folosit pentru dezvoltarea unui soft care să permită previzionarea şi influenţarea votului alegătorilor în favoarea candidatului Donald Trump, pentru care firma a lucrat în campania din 2016.

Facebook a suspendat din reţeaua sa Cambridge Analytica, acuzând-o că a colectat, fără acordul său, informaţii personale a milioane de utilizatori ai reţelei sociale. De asemenea, Facebook a suspendat accesul firmei-mamă a Cambridge Analytica, Strategic Communication Laboratories (SCL), precum şi pe cele ale lui Aleksandr Kogan, psiholog la Universitatea Cambridge, şi Christopher Wylie, şeful Eunoia Technologies şi fost angajat al Cambridge Analytica.

Aplicaţia dezvoltată de Aleksandr Kogan, "thisisyourdigitallife", se afişa pe Facebook ca "aplicaţie de cercetare utilizată de psihologi" şi le propunea utilizatorilor să fie plătiţi în schimbul completării unor teste de personalitate. Circa 270.000 de persoane au descărcat aplicaţia, permiţându-i dezvoltatorului să aibă acces la informaţii precum oraşul indicat în profil sau conţinuturile pe care le apreciaseră.

Facebook a explicat că Aleksandr Kogan a colectat în mod legal datele utilizatorilor, dar a "încălcat regulile platformei" transmiţând datele către Cambridge Analytica şi lui Christopher Wylie. Însă, responsabilii reţelei nu au explicat niciodată cum au fost obţinute sau utilizate informaţiile.

Facebook a cerut asigurări că datele au fost distruse, lucru care, însă, nu s-a întâmplat, după cum scrie New York Times.

În contextul acestui scandal, acţiunile Facebook au scăzut cu 7,5% ieri, pe piaţa din New York, la ora locală 11.54, atingând 171,30 dolari.

Membri ai Congresului american au cerut Facebook să informeze de ce nu a reuşit să se asigure că datele au fost şterse şi de ce a informat utilizatorii abia vinerea trecută despre ce s-a întâmplat cu datele lor, înainte ca presa să publice investigaţiile.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Preşedintele iranian avertizează SUA:Un conflict cu Iranul ar fi ''mama războaielor''1
22 iul. V.D.


FMI: Războiul comercial ar putea reduce creşterea economiei mondiale
22 iul. V.D.


Cuba elimină termenul "comunism" din Constituţie 1
22 iul. V.D.


Pablo Casado, noul preşedinte al Partidului Popular din Spania
22 iul. V.D.


Trump acuză China şi UE de manipulare valutară
22 iul. V.D.


Pablo Casado, noul preşedinte al Partidului Popular din Spania
21 iul. V.D.


Washingtonul avertizează companiile turce să sisteze afacerile cu Iranul
21 iul. V.D.


Scandalul Benalla:Ministrul francez de interne va fi audiat luni
21 iul. V.D.


Gaza: Acord de încetarea focului între Israel şi Hamas
21 iul. V.D.


UE cere mai multă "claritate" cu privire la Brexit
21 iul. V.D.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.