Gala BURSA 2018

Anchetă la Facebook, pentru scurgeri de date către firma care l-a ajutat pe Trump să devină preşedinte

20 mar. Internaţional
V.R.
Anchetă la Facebook, pentru scurgeri de date către firma care l-a ajutat pe Trump să devină preşedinte

Acţiunile reţelei de socializare, în declin puternic 

Compania americană Facebook Inc., care deţine reţeaua de socializare cu acelaşi nume, investighează dacă un angajat al său, Joseph Chancellor, a ştiut despre scurgerea de date privind un număr de 50 de milioane de persoane către Cambridge Analytica, firma de publicitate care l-a ajutat pe pre­şedintele Donald Trump să câştige alegerile prezidenţiale din 2016.

Potrivit presei străine, angajatul investigat, Joseph Chancellor, lucrează la Facebook ca cercetător în domeniul psihologiei sociale. Anterior, Chancellor a fost co-director al Global Science Research (GSR), compania care a obţinut informaţii referitoare la utilizatorii Facebook şi prietenii lor, prin intermediul unei aplicaţii de testare a personalităţii.

Un alt co-director al GSR, Aleksandr Kogan, a transmis informaţiile respective firmei Cambridge Analytica, fapt interzis de normele Facebook, după spusele lui Chancellor, citat de presa internaţională.

O anchetă realizată de New York Times şi The Observer susţine că societatea Cambridge Analytica a obţinut acces la datele în cauză şi le-a folosit pentru dezvoltarea unui soft care să permită previzionarea şi influenţarea votului alegătorilor în favoarea candidatului Donald Trump, pentru care firma a lucrat în campania din 2016.

Facebook a suspendat din reţeaua sa Cambridge Analytica, acuzând-o că a colectat, fără acordul său, informaţii personale a milioane de utilizatori ai reţelei sociale. De asemenea, Facebook a suspendat accesul firmei-mamă a Cambridge Analytica, Strategic Communication Laboratories (SCL), precum şi pe cele ale lui Aleksandr Kogan, psiholog la Universitatea Cambridge, şi Christopher Wylie, şeful Eunoia Technologies şi fost angajat al Cambridge Analytica.

Aplicaţia dezvoltată de Aleksandr Kogan, "thisisyourdigitallife", se afişa pe Facebook ca "aplicaţie de cercetare utilizată de psihologi" şi le propunea utilizatorilor să fie plătiţi în schimbul completării unor teste de personalitate. Circa 270.000 de persoane au descărcat aplicaţia, permiţându-i dezvoltatorului să aibă acces la informaţii precum oraşul indicat în profil sau conţinuturile pe care le apreciaseră.

Facebook a explicat că Aleksandr Kogan a colectat în mod legal datele utilizatorilor, dar a "încălcat regulile platformei" transmiţând datele către Cambridge Analytica şi lui Christopher Wylie. Însă, responsabilii reţelei nu au explicat niciodată cum au fost obţinute sau utilizate informaţiile.

Facebook a cerut asigurări că datele au fost distruse, lucru care, însă, nu s-a întâmplat, după cum scrie New York Times.

În contextul acestui scandal, acţiunile Facebook au scăzut cu 7,5% ieri, pe piaţa din New York, la ora locală 11.54, atingând 171,30 dolari.

Membri ai Congresului american au cerut Facebook să informeze de ce nu a reuşit să se asigure că datele au fost şterse şi de ce a informat utilizatorii abia vinerea trecută despre ce s-a întâmplat cu datele lor, înainte ca presa să publice investigaţiile.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Numărul europenilor care lucrează în Marea Britanie, în scădere record
14 nov.


CHRISTIAN SEWING, DEUTSCHE BANK:"Nu sunt supus presiunilor politice pentru o fuziune"
14 nov. Alina Vasiescu


Deficitul de capital al Carige, acoperit cu sprijinul băncilor italiene
14 nov. A.V.


BURSELE DIN LUMEInvestitori optimişti în Europa
14 nov. A.V.


Acord referitor la textul acordului pentru Brexit
14 nov. V.D.


CNN a dat în judecată Casa Albă
14 nov. V.D.


CE recomandă României să suspende implementarea legilor justiţiei2
13 nov. V.D.


Hillary Clinton ar putea candida la alegerile prezidenţiale1
13 nov. E.A.


DOINA PANĂ, VICEPREŞEDINTELE PSD:Trebuie să fim în UE, dar nu în genunchi13
13 nov. F.B.


Bursele europene au deschis în creştere
13 nov. E.M.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.