ANDREI RĂDULESCU, BT:

"Ritmul anual al construcţiilor, în accelerare în luna mai"

16 iul. 2020 Companii
M.G.

"Ne aşteptăm ca sectorul construcţiilor să fie unul din cele mai dinamice în ciclul economic post-pandemie", arată analistul 

Evoluţia sectorului construcţiilor în luna mai a fost peste potenţial pentru a zecea lună consecutiv, confirmându-se climatul pozitiv din sfera acestui sector intensiv în capital şi forţă de muncă, într-un context caracterizat prin nivelul redus al costurilor reale de finanţare, arată Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică, într-un raport de analiză.

Cu toate acestea, în dinamică lunară sectorul de construcţii s-a ajustat pentru a doua lună la rând în mai, cu 2,2% comparativ cu aprilie, evoluţie determinată de incidenţa pandemiei şi consecinţele acestui şoc, potrivit economistului, care citează datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) cu privire la evoluţia sectorului în luna mai şi primele cinci luni ale anului curent.

Rădulescu notează: "Lucrările de reparaţii curente, construcţiile noi şi reparaţiile capitale au înregistrat scăderi cu ritmuri lunare de 1,4%, 2,3%, respectiv 8,1%. În dinamică an/an, sectorul de construcţii a accelerat de la 11,4% în aprilie la 11,7% în mai. Se evidenţiază majorarea lucrărilor de reparaţii curente şi lucrărilor de reparaţii capitale cu ritmuri anuale de 39,1%, respectiv 58,7%. Pe de altă parte, lucrările de construcţii noi au scăzut cu 1,5% an/an".

Analiza din perspectiva obiectelor de construcţii evidenţiază majorarea construcţiilor inginereşti cu 26,4% an/an, determinată de dinamica investiţiilor publice, mai arată macroeconomistul, care adaugă de asemenea că lucrările de clădiri rezidenţiale au consemnat un avans de 12% an/an pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finanţare, creşterii veniturilor populaţiei şi continuării programului Prima Casă.

"Pe de altă parte, lucrările de clădiri nerezidenţiale s-au ajustat cu 6,7% an/an, expresie a deteriorării climatului investiţional. Astfel, în primele cinci luni din 2020 sectorul construcţiilor a consemnat un avans de 22,3% an/an, evidenţiindu-se majorarea componentelor reparaţii curente şi reparaţii capitale cu 58,1% an/an, respectiv 58,5% an/an. Totodată, construcţiile noi au crescut cu un ritm anual de 9,1% în perioada ianuarie-mai", mai arată specialistul.

Andrei Rădulescu mai precizează că analiza din perspectiva ofertei evidenţiază majorarea construcţiilor inginereşti cu 39,7% an/an la cinci luni din 2020, determinată de creşterea cheltuielilor de capital ale statului cu 19,5% an/an la 7,4 miliarde de lei.

Analistul notează: "Lucrările de clădiri nerezidenţiale şi cele de clădiri rezidenţiale s-au majorat cu 4% an/an, respectiv 19,2% an/an. Estimările econometrice elaborate indică evoluţia construcţiilor la un ritm peste potenţial pentru a 10-a lună consecutiv în mai, evoluţie susţinută de mix-ul relaxat de politici economice. Ne aşteptăm ca sectorul construcţiilor să fie unul din cele mai dinamice în ciclul economic post-pandemie, perspectivă susţinută de nivelul redus al costurilor reale de finanţare, măsurile de politică economică semnalate recent la nivelul Uniunii Europene şi în sfera internă şi potenţialul de dezvoltare la nivelul infrastructurii critice".

Sectorul construcţiilor are o pondere în formarea PIB de 4% potrivit datelor pe primul trimestru din acest an ale INS.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

CBRE asistă P3 Bucharest A1 în prelungirea celor 85.000 mp de spaţii logistice ocupaţi de Carrefour
20 ian. J.P.


Tailent şi Aliant vor să "angajeze" roboţi software inteligenţi în mai multe companii din România
20 ian. S.B.


CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX:Piaţa de investiţii din România a fost deosebit de rezistentă în faţa pandemiei în 2020
20 ian. S.B.


ÎN PRIMUL AN DE ACTIVITATECooperativa ţărănească digitală Obor21 a realizat afaceri de 100 de mii de euro1
20 ian. S.B.


Audi va produce maşini electrice premium în China1
20 ian. S.B.


MARGEX EQUIPMENT a cerut insolvenţa GSP OFFSHORE
20 ian. J.P.


SUA:Ford va rechema în service trei milioane de vehicule din cauza airbag-urilor defecte
20 ian. S.B.


Netflix a depăşit pragul de 200 de milioane de abonaţi
20 ian. S.B.


Înfiinţarea zonelor metropolitane - o prioritate pentru AMR
20 ian. G.M.


ANRE NE MAI AMĂGEŞTE ŞASE LUNIEnergie la preţ redus, pentru consumatorii casnici2
20 ian. I.Ghe.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.