ANDREI RĂDULESCU, BT:

"Ritmul anual al construcţiilor, în accelerare în luna mai"

16 iul. Companii
M.G.

"Ne aşteptăm ca sectorul construcţiilor să fie unul din cele mai dinamice în ciclul economic post-pandemie", arată analistul 

Evoluţia sectorului construcţiilor în luna mai a fost peste potenţial pentru a zecea lună consecutiv, confirmându-se climatul pozitiv din sfera acestui sector intensiv în capital şi forţă de muncă, într-un context caracterizat prin nivelul redus al costurilor reale de finanţare, arată Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică, într-un raport de analiză.

Cu toate acestea, în dinamică lunară sectorul de construcţii s-a ajustat pentru a doua lună la rând în mai, cu 2,2% comparativ cu aprilie, evoluţie determinată de incidenţa pandemiei şi consecinţele acestui şoc, potrivit economistului, care citează datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) cu privire la evoluţia sectorului în luna mai şi primele cinci luni ale anului curent.

Rădulescu notează: "Lucrările de reparaţii curente, construcţiile noi şi reparaţiile capitale au înregistrat scăderi cu ritmuri lunare de 1,4%, 2,3%, respectiv 8,1%. În dinamică an/an, sectorul de construcţii a accelerat de la 11,4% în aprilie la 11,7% în mai. Se evidenţiază majorarea lucrărilor de reparaţii curente şi lucrărilor de reparaţii capitale cu ritmuri anuale de 39,1%, respectiv 58,7%. Pe de altă parte, lucrările de construcţii noi au scăzut cu 1,5% an/an".

Analiza din perspectiva obiectelor de construcţii evidenţiază majorarea construcţiilor inginereşti cu 26,4% an/an, determinată de dinamica investiţiilor publice, mai arată macroeconomistul, care adaugă de asemenea că lucrările de clădiri rezidenţiale au consemnat un avans de 12% an/an pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finanţare, creşterii veniturilor populaţiei şi continuării programului Prima Casă.

"Pe de altă parte, lucrările de clădiri nerezidenţiale s-au ajustat cu 6,7% an/an, expresie a deteriorării climatului investiţional. Astfel, în primele cinci luni din 2020 sectorul construcţiilor a consemnat un avans de 22,3% an/an, evidenţiindu-se majorarea componentelor reparaţii curente şi reparaţii capitale cu 58,1% an/an, respectiv 58,5% an/an. Totodată, construcţiile noi au crescut cu un ritm anual de 9,1% în perioada ianuarie-mai", mai arată specialistul.

Andrei Rădulescu mai precizează că analiza din perspectiva ofertei evidenţiază majorarea construcţiilor inginereşti cu 39,7% an/an la cinci luni din 2020, determinată de creşterea cheltuielilor de capital ale statului cu 19,5% an/an la 7,4 miliarde de lei.

Analistul notează: "Lucrările de clădiri nerezidenţiale şi cele de clădiri rezidenţiale s-au majorat cu 4% an/an, respectiv 19,2% an/an. Estimările econometrice elaborate indică evoluţia construcţiilor la un ritm peste potenţial pentru a 10-a lună consecutiv în mai, evoluţie susţinută de mix-ul relaxat de politici economice. Ne aşteptăm ca sectorul construcţiilor să fie unul din cele mai dinamice în ciclul economic post-pandemie, perspectivă susţinută de nivelul redus al costurilor reale de finanţare, măsurile de politică economică semnalate recent la nivelul Uniunii Europene şi în sfera internă şi potenţialul de dezvoltare la nivelul infrastructurii critice".

Sectorul construcţiilor are o pondere în formarea PIB de 4% potrivit datelor pe primul trimestru din acest an ale INS.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

PROIECT DE OUG:Peste 613 milioane lei - ajutor de stat pentru salvarea Tarom şi Blue Air4
05 aug. I.GHE.


Disney a renunţat să lanseze "Mulan" în cinematografele din SUA şi alte teritorii
05 aug. S.B.


CEO-ul Ford Motor, Jim Hackett, se retrage din companie
05 aug. S.B.


LEMON INTERIOR DESIGN:"Perioada petrecută în casă ne-a dat ocazia să înţelegem cât de important este mediul în care trăim"
05 aug. A CONSEMNAT ADELINA TOADER


ÎN ACEST ANAqua Azur investeşte în premieră în propriile proiecte
05 aug. A CONSEMNAT EMILIA OLESCU


De ce au nevoie companiile farmaceutice de imunitate în faţa legii?9
05 aug. Călin Rechea


ÎN PRIMA JUMĂTATE A ANULUI 2020DRUID anunţă o creştere a veniturilor de 349%
04 aug. G.U.


Sameday se extinde în Bucureşti prin închirierea unui fost showroom auto din Tunari
04 aug. S.B.


Grupul ALRO îşi reafirmă angajamentul faţă de dezvoltarea durabilă şi economia circulară
04 aug. G.U.


Pallady, Aman, Baba, Câlţia şi Piliuţă, în licitaţie pornind de la 100 de euro
04 aug. A.B.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.