Gala BURSA 2018

ANIS:

Piaţa de software şi IT a ajuns la 975 milioane euro

13 sep. Companii
MIHAI GONGOROI
Piaţa de software şi IT a ajuns la 975 milioane euro

Industria IT din ţara noastră are o perspectivă de creştere interesantă, dar totuşi liniară, a declarat Teodor Blidăruş, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), în cadrul prezentării celui mai recent studiu.

Potrivit domniei sale, deşi ţara noas-tră este una dintre cele mai mari pieţe din Europa, "permeabilitatea tehnologiei în piaţa internă stagnează".

Conform acestuia, principalele motive pentru care această creştere va atinge în curând o fază de platou sunt "lipsa specialiştilor, nevoia de reformă în ceea ce înseamnă pregătirea specialiştilor care ies din mediul universitar şi lipsa unui ecosistem propice zonei de inovaţie şi dezvoltării de proprietate intelectuală în IT".

Reprezentantul asociaţiei a precizat: "Pe termen scurt, e greu de crezut că se pot face minuni. Probabil că la nivel de număr de specialişti, dacă am avea dublul specialiştilor angajaţi deja la nivelul industriei, în maximum 3-4 luni de zile am putea să le găsim tuturor de muncă. Asta spune multe despre nevoia pe care industria IT o are pentru reformarea sistemului de educaţie".

Conform celui mai recent studiu al ANIS, în 2017, piaţa internă de software şi servicii IT a înregistrat o creştere de doar 2,1% faţă de anul trecut, ajungând la 975 milioane de euro, în timp ce cifra de afaceri totală a sectorului IT a înregistrat un avans de 11% în 2017, comparativ cu 2016, atingând pragul de 4 miliarde de euro.

În contrast cu piaţa internă, în 2017, exportul de software şi servicii IT a consemnat o creştere de 14%, însumând 3,25 de miliarde de euro şi reprezintând 75,6% din valoarea întregului sector IT, conform aceluiaşi studiu.

Făcând referire la startup-ul românesc UiPath, preşedintele ANIS a mai spus: "Cu toţii ne bucurăm să vedem că există modele extraordinare, inclusiv la nivelul industriei IT din ţara noastră, companii care au devenit companii globale, unicorni (n.r. companie evaluată la 1 miliard de dolari) cu prezenţă pe toate continentele. Cred cu tărie că singurul dezechilibru pozitiv pe care îl putem produce la nivelul industriei în următorii 5-10 ani, nu poate să vină decât din zona de inovaţie".

Teodor Blidăruş a precizat că în alte ţări, produsele inovative sunt întâi introduse în pieţele locale, în timp ce la noi, tot ce se creează în industria IT se gândeşte pentru export.

"La nivel european, există foarte multe companii care inovează, care cresc foarte repede şi care îşi folosesc propria piaţă ca o zonă de incubare a inovaţiei. România ar putea să fie o astfel de piaţă", a mai subliniat oficialul asociaţiei.

Întrebat de cererile sectorului IT, domnia sa a mai precizat:

"Este nevoie de predictibilitate la nivelul industriei, pentru că industria de IT nu este o bulă în economia românească şi poate să fie lovită negativ atât de măsurile legislative, de instabilitatea climatului politic s.a.m.d".

Prezent la acelaşi eveniment, Eugen Schwab-Chesaru, vicepreşedintele Pierre Audoin Consultants (PAC), firma de consultanţă care a realizat studiul, a declarat că ţara noastră este văzută drept piaţa cu numărul doi din Europa de Est şi se află în primele 7-8 în Europa ca sursă de inovaţie în industria IT, pentru următorii zece ani.

Domnia sa a mai precizat: "Structura industriei IT din România va suferi schimbări majore, în sensul că ponderea în industrie a serviciilor cu valoare adăugată scăzută se va micşora, iar ponderea serviciilor cu valoare adăugată ridicată va creşte, în următorii ani".

Eugen Schwab-Chesaru a precizat că 60-70% din clienţii care îşi manifestă interesul cu privire la dezvoltarea sau intrarea pe piaţa IT din ţara noastră se uită la valoarea adăugată.

Potrivit acestuia "Creşterea costurilor salariale nu reprezintă un impediment decât pentru start-up-urile locale cu mijloace financiare limitate".

Potrivit studiului citat, productivitatea în industria IT a crescut constant în ultimii patru şi este prognozată îşi continue avansul. Conform studiului, creşterea productivităţii este relevată prin analizarea creşterilor salariale din sectorul IT.

"Asta arată că industria face progrese şi evoluează de la un an la altul", a conchis domnul Chesaru.

Pentru 2018, veniturile totale estimate a fi generate de industria de software şi servicii IT sunt în valoare de 4,5 miliarde de euro, conform studiului citat.

Evaluată la 6% din PIB, industria IT din ţara noastră numără peste 89 de mii de angajaţi şi este considerată una dintre cele mai performante industrii de la noi.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

PRIMELE 9 LUNI ALE ANULUI 2018:Conpet, profit net în scădere cu 25,7%
14 nov. V.D.


PRIMELE NOUĂ LUNI ALE ANULUI 2018:Digi Communications, venituri în creştere cu 9,9%
14 nov. V.D.


Transgaz, profituri în scădere cu 31% la 9 luni3
14 nov. F.B.


ÎN LOC DE 501 MILIOANE LEIStatul cere de la Romgaz 717 milioane de lei
14 nov. A.I.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOARE DE GAZE NATURALE (PZU-GN)Preţul de închidere al gazelor naturale a scăzut cu 17,05%
14 nov. R.R.


ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI DIN 2018IMPACT Developer & Contractor a avut venituri operaţionale din vânzări de 62,2 milioane lei
14 nov. A.V.


Enel X România investeşte 15-20 milioane euro în infrastructura de încărcare eletrică
14 nov. R.R.


Inedit, Qatarul îşi va "împrumuta" o parte dintre turişti
14 nov. O.D.


ÎN TRIMESTRUL AL TREILEA DIN 2018Vodafone România, venituri totale în creştere cu 4,8%
14 nov. A.T.


OMS militează pentru reducerea consumului de medicamente
14 nov. O.D.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.