ANM: ÎN URMĂTOAREA SĂPTĂMÂNĂ,

Numeroase suprafeţe agricole din ţară vor prezenta deficite de umiditate

13 aug. 2017 Companii-Afaceri
Andrei Stan
Numeroase suprafeţe agricole din ţară vor prezenta deficite de umiditate

Mai multe suprafeţe agricole din Maramureş, Crişana, Oltenia, Moldova, Transilvania, Muntenia şi Dobrogea vor prezenta deficite de umiditate, iar pe fondul temperaturilor ridicate din aer şi de la suprafaţa solului, procesele biologice ale culturilor agricole vor fi intensificate, arată prognoza agrometeorologică emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru intervalul 12 - 18 august, potrivit Agerpres.

Potrivit specialiştilor, lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltare, erbicidări, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături etc) se vor desfăşura, în general, normal.

Din punct de vedere agrometeorologic, prognoza de specialitate relevă că, în cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi local extremă) se vor înregistra în Banat, pe suprafeţe extinse din Maramureş, sudul Crişanei, sud-vestul, centrul şi estul Olteniei, nordul, local în centrul, estul şi sud-vestul Moldovei, sudul, vestul, nordul şi centrul Transilvaniei, izolat în nordul Munteniei şi în sud-estul Dobrogei.

Astfel, pe fondul temperaturilor ridicate din aer şi de la suprafaţa solului, procesele biologice ale culturilor agricole vor fi intensificate, în special pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Pe suprafeţele agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică, ritmurile de vegetaţie vor fi forţate, producându-se fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a frunzelor în orele de amiază, îngălbenirea sau uscarea prematură a acestora, precum şi forţări stadiale, notează sursa citată.

În acelaşi timp, din prognoza de specialitate reiese că, sub aspect fenologic, floarea-soarelui se va afla la maturitatea în ceară (40-100%) şi maturitatea deplină (10-80%), izolat fiind posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare. De asemenea, cultura de porumb, funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată va parcurge mătăsirea, maturitatea în lapte şi ceară (10-100%), precum şi izolat începutul maturităţii depline (10-30%).

La sfecla de zahăr se va continua îngroşarea axei hipocotile, precum şi, local, începutul acumulării zaharului în rădăcină, iar la cartof, creşterea tuberculilor, veştejirea vrejilor şi recoltarea la soiurile de vară.

Totodată, în majoritatea plantaţiilor, speciile pomicole vor parcurge creşterea şi coacerea rodului, precum şi acumularea zahărului în fructe şi recoltarea la speciile de sezon, iar în toate podgoriile, la viţa-de-vie, se vor înregistra creşterea boabelor şi acumularea zaharurilor, iar la soiurile timpurii de masă se va semnala coacerea în "pârgă", local fiind posibilă declanşarea recoltării.

În ceea ce priveşte prognoza meteorologică, în intervalul 12 - 18 august, în ansamblu, va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit în cea mai mare parte a ţării, chiar deosebit de ridicat în zonele de câmpie.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 14 - 31 grade Celsius în majoritatea regiunilor, abaterile termice pozitive fiind de până la 7 grade. În acest context, maximele aerului se vor situa între 18 şi 38 de grade Celsius, pe aproape întreg teritoriul agricol, iar minimele vor fi cuprinse între 9 şi 24 de grade Celsius.

În plus, se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, dar şi torenţiale, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, îndeosebi în regiunile nordice, vestice şi centrale. Local, vor fi condiţii de producere a grindinei şi se vor înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

ENEL:Două noi centrale solare, în Columbia şi Mexic
25 mai. A.M.


MedLife a finalizat achiziţia Ghencea Medical Center
25 mai. A.M.


DE LA TELEORMAN LA LUNĂAutostrada promisiunilor se lungeşte cu câţiva kilometri2
25 mai. Dan Nicolae


RĂZVAN NICOLESCU, DELOITTE:"Puţin probabil ca statul să finanţeze investiţiile din energie"2
25 mai. EMILIA OLESCU


STUDIU PARALELA 45: Antalya, destinaţia vedetă a verii, cu o creştere de 70%
25 mai. A.T.


ÎN ULTIMII CINCI ANI:Bugetul turiştilor autohtoni pentru vacanţe a crescut cu 30%
25 mai. Adelina Toader


Daramis investeşte 12 milioane euro în proiectul Vita Bella
25 mai. C.P.


"Producătorul român nu este ajutat de stat să se dezvolte"1
25 mai. A consemnat Emilia Olescu


RAPORT:20% dintre companiile de la noi nu au auzit de GDPR
25 mai. E.O.


FRANK HAJDINJAK, DIRECTOR GENERAL:"E.ON România vrea să investească jumătate de miliard de lei, în 2018" 2
25 mai. Ramona Radu

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.