ANRE obligă furnizorii clienţilor casnici să anunţe consumatorii că de la 1 ianuarie 2021 piaţa va fi complet liberalizată 1

29 sep. 16:50 Macroeconomie
A.P.
ANRE obligă furnizorii clienţilor casnici să anunţe consumatorii că de la 1 ianuarie 2021 piaţa va fi complet liberalizată

Un ordin potrivit căruia furnizorii de ultimă instanţă sunt obligaţi să îşi anunţe consumatorii că de la 1 ianuarie 2021 piaţa de energie electrică va fi complet liberalizată a fost emis de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), anunţă aceştia printr-un comunicat de presă.

Comunicatul notează: "În vederea adoptării cadrului de reglementare necesar aplicării principiilor europene, ANRE a emis în această lună, Ordinul pentru aprobarea condiţiilor de furnizare a energiei electrice de către furnizorii de ultimă instanţă, începând cu data de 1 ianuarie 2021.

Prin reglementarea menţionată au fost instituite în sarcina furnizorilor de ultimă instanţă obligaţii de informare a clienţilor casnici, ce se impun ca urmare a liberalizării pieţei de energie electrică de la data de 1 ianuarie 2021 şi, de asemenea, se stabilesc principii privind contractele aplicabile clienţilor casnici şi noncasnici beneficiari ai serviciului universal şi principiile de stabilire a preţului aplicat clienţilor casnici şi noncasnici din portofoliul propriu care beneficiază de serviciul universal."

ANRE implementează un proiect finanţat din fonduri nerambursabile, pentru îndeplinirea reglementărilor europene privind reducerea duratei maxime a procesului tehnic de schimbare a furnizorului la 24 de ore până în anul 2026.

Prin intermediul acestui proiect se va realiza o platformă informatică unică la nivel naţional dedicată procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale.

ANRE aminteşte că, în anul 2019, Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au aprobat pachetul legislativ "Energie curată", cuprinzând, pentru sectorul energiei electrice, Regulamentul (UE) nr. 2019/943 privind piaţa internă de energie electrică şi Directiva (UE) nr. 2019/944 privind normele comune pentru piaţa internă de energie electrică.

Regulamentul menţionat se aplică în mod direct statelor membre începând cu data de 1 ianuarie 2020.

Comunicatul informează: "Consecventă rolului său stabilit de legea naţională şi de reglementările europene, ANRE şi-a propus să ofere participanţilor la piaţă, inclusiv noilor categorii prevăzute de acestea (clienţi activi, agregatori, operatori de stocare a energiei etc.) un cadru de piaţă modern şi competitiv. Astfel, în anul 2020, Autoritatea a pus în consultare publică şi a adoptat un număr important de modificări ale cadrului de reglementare, dintre care amintim stabilirea principiilor generale aplicabile pieţelor de energie electrică, în deplin acord cu prevederile reglementărilor UE, flexibilizarea tranzacţiilor pe piaţa contractelor bilaterale cu licitaţie extinsă, în ceea ce priveşte profilele zilnice de livrare, posibilitatea variaţiei cantităţii orare, facilitate care sprijină îndeosebi producătorii de energie din surse regenerabile şi posibilitatea de ajustare a a preţului de atribuire în funcţie de un indice bursier".

Alte măsuri au inclus definirea contractelor pe termen lung care pot fi încheiate pe pieţe extrabursiere şi care stimulează investiţiile în capacităţi noi de producţie, având în vedere că Legea 123/2012 cu modificările şi completările ulterioare permite investitorilor să contracteze energia care urmează a fi produsă fără a deţine licenţă la data contractării, prin contracte de tip PPA; crearea unei platforme administrate de către OPCOM care permite încheierea de contracte de tip PPA şi într-un cadru organizat care asigură corectitudinea, cadrul concurenţial şi nediscriminatoriu în negocierea şi încheierea acestor contracte.

S-a ajuns şi la posibilitatea participării agregate pe toate pieţele a producătorilor de energie şi dreptul de a încheia contracte bilaterale negociate direct între membrii agregării, precum şi la posibilitatea participării clienţilor finali, inclusiv prin intermediul agregatorilor, la pieţele la termen, piaţa pentru ziua următoare, piaţa intrazilnică şi cea de echilibrare, dar şi la dreptul acordat furnizorilor de a încheia contracte bilaterale negociate direct cu agregatorii clienţilor activi.

ANRE lucrează la finalizarea întregului pachet de reglementări necesare implementării legislaţiei naţionale incidente şi a pachetului legislativ "Energie curată", dintre care menţionăm trecerea la intervalul de decontare de 15 minute începând cu anul 2021, implementarea conceptului de single price (preţ unic) pe piaţa de echilibrare şi nu în ultimul rând, finalizarea implementării regulilor necesare pentru utilizarea platformelor europene aferente pieţei de echilibrare.


Opinia cititorului: 1
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2020, 17:51

extraordinar , si daca anunta ce , si daca nu anunta ce ?

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA a crescut în septembrie cu un punct procentual
26 oct. A.B.


INDICATORII PMI:Scenariul unei recesiuni în W se conturează tot mai mult în zona Euro3
26 oct. Mihai Gongoroi


MACRO NEWSLETTER 26 Octombrie 2020
26 oct.


ANALIZĂ SĂPTĂMÂNALĂCosturile de finanţare pe termen lung ale statului continuă să scadă
26 oct. Mihai Gongoroi


DAN ARMEANU, ASF:"Activele sistemului de pensii private au depăşit 14 miliarde de euro"
23 oct. A.P.


Guvernul a aprobat eşalonarea datoriilor restante de la declanşarea stării de urgenţă
23 oct. G.U.


LA DOAR 10 MINUTE DE LA LANSAREA APLICAŢIEI7.000 de IMM-uri au aplicat să acceseze granturile pentru capital de lucru1
23 oct.


Călin RecheaEconomiile emergente au intrat sub spectrul "buclei distrugerii" dintre bănci şi state6
23 oct. Călin Rechea


IMM-urile, în prima linie pe frontul pandemiei24
23 oct. Emilia Olescu


MATTHEW SHERWOOD, ECONOMIST:"România va reveni la nivelul economic pre-criză în 2022"
23 oct. M.G.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.