ANSVSA a dat amenzi de peste 700.000 de lei pe litoral în această vară

12 sep. 2017 Companii-Afaceri
Andrei Stan
Diagrama controalelor efectuate în această vară de inspectorii sanitar-veterinari (Sursa foto: ANSVSA)
Diagrama controalelor efectuate în această vară de inspectorii sanitar-veterinari (Sursa foto: ANSVSA)

Inspectorii sanitar-veterinari au verificat, în cadrul Comandamentului Sezon Estival, peste 2.300 de unităţi de alimentaţie publică de litoral şi au aplicat amenzi în valoare de peste 700.000 de lei, a anunţat astăzi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), într-un comunicat de presă.

"În perioada 19.06.2017 - 10.09.2017, medicii veterinari oficiali din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa împreună cu inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor delegaţi care activează în Comandamentul Sezon Estival 2017, au desfăşurat activităţi de control în unităţi de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare şi comercializare a produselor alimentare", precizează instituţia.

Astfel, au fost verificate un număr de 2310 unităţi localizate în cele şapte zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia.

Controalele s-au desfăşurat în: 1039 de restaurante, 46 de pizzerii, 241 de unităţi tip fast-food, 88 de braserii, 167 de unităţi tip bufet, 119 baruri, 3 cafe baruri, 12 snack baruri, 4 unităţi tip bistro, 2 unităţi catering, 27 de cantine din tabere şcolare, 9 pensiuni, 346 de magazine alimentare, 35 de cofetării/patiserii, 102 laboratoare cofetărie patiserie, 28 de rulote, 13 unităţi comercializare produse congelate, 13 tonete, şapte depozite alimentare, patru supermarketuri, patru autoutilitare şi o carmangerie.

"În urma controalelor, s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de producţie, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea în condiţii necorespunzătoare a acestora, nedemonstrarea trasabilităţii produselor alimentare, folosirea în unităţile alimentare a ambalajelor, ustensilelor, recipientelor şi utilajelor în stare insalubră, valorificarea produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat", se arată în comunicat.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, echipele de control au aplicat 319 amenzi, în valoare totală de 716.920 de lei.

La solicitările IPJ Constanţa - SICE, inspectorii sanitar-veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au efectuat acţiuni comune de control în staţiunile Mamaia, Eforie şi Venus unde în urma verificărilor efectuate au sancţionat contravenţional cinci restaurante şi o unitate tip fast-food, cu amenzi în valoare de 13.500 de lei, fiind confiscate şi retrase de la comercializare 90 de kilograme de produse alimentare.

Totodată, la solicitările CJPC Constanţa echipe de inspectori sanitari veterinari s-au deplasat la unităţi din staţiunea Eforie, unde în urma verificărilor efectuate şi a deficienţelor constatate, au aplicat cinci sancţiuni contravenţionale în valoare de 13.000 de lei şi au retras de la comercializare 1211 kilograme de produse alimentare nedestinate consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.

În perioada verii au fost confiscate şi retrase de la vânzare 3.302 kilograme de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare. Au fost emise cinci ordonanţe de suspendare temporară a activităţii pentru patru restaurante şi o pizzerie, precum şi trei ordonanţe de interzicere a activităţii pentru două unităţi tip fast-food şi un bufet.

ANSVSA menţionează: "Activitatea sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a personalului tehnic s-a axat, în principal, pe prevenţia apariţiei riscului şi a pericolelor privind siguranţa alimentară. Ca urmare a eforturilor depuse de către inspectorii sanitar-veterinari şi pentru siguranţa alimentelor care au activat în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2017 nu s-au înregistrat episoade de toxiinfecţii alimentare care să pună în pericol sănătatea şi viaţa publică".


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

Traian Bădulescu: "Cei mai mulţi români petrec weekend-urile în destinaţii autohtone"
16 iul.


Mediul rural, fără asistenţă medicală de urgenţă
16 iul. George Marinescu


"Metro" nu vrea să vândă lanţul "Real"
16 iul.


MINISTRUL DELEGAT PENTRU AFACERI EUROPENE, VICTOR NEGRESCU:"Este normal ca fiecare agricultor din UE să beneficieze de sprijin similar"
16 iul.


ÎN PRIMELE CINCI LUNI DIN 2018INS: "Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 1,3%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017"
16 iul. Ramona Radu, Vlad Dobrea


LAURENŢIU BACIU, LAPAR:"Numai 15% din suprafaţa agricolă a ţării este irigată"
16 iul. Ramona Radu


Rusia şi OPEC, gata să majoreze producţia de petrol dacă piaţa o va cere
16 iul.


"Transelectrica" a atribuit un contract de 10 milioane euro pentru retehnologizarea staţiei Medgidia Sud
16 iul.


România şi Franţa, parteneri în domeniul aeronautic
15 iul. A.M.


Fuziunea între Alstom şi Siemens anchetată de UE
14 iul. V.D.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.