Antreprenorul Sorin Strutinsky a fost condamnat la 10 ani şi 8 luni de închisoare 2

06 iul. 18:04 Anticorupţie
A.P.
Antreprenorul Sorin Strutinsky a fost condamnat la 10 ani şi 8 luni de închisoare

Omul de afaceri Sorin Strutinsky a fost condamnat, definitiv, de Curtea de Apel Constanţa la o pedeapsă de 10 ani şi 8 luni închisoare pentru trafic de influenţă, anunţă Radio Europa Liberă.

Potrivit IPJ Constanţa, prietenul lui Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu nu s-a prezentat până la această oră la poliţie. "Dacă nu se va prezenta în vederea încarcerării vom urma paşii legali. Încă nu au ajuns documentele la noi", ne-a declarat Mihaela Andreea Iliescu, purtătorul de cuvânt al IPJ Constanţa.

Decizia de condamnare a fost dată de judecătorii Ciprian Coadă şi Georgiana Anghel de la Curtea de Apel Constanţa. Al treilea judecător, Adriana Ispas a făcut opinie separată. Potrivit unor surse judiciare, magistraţii au păstrat la dosar interceptările făcute cu ajutorul SRI.

În martie 2015, Strutinsky a fost trimis în judecată pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă şi spălare de bani. Atunci, procurorii DNA Constanţa i-au pus sechestru pe bunuri mobile şi imobile în valoare de 1.892.844,97 de lei pentru a recupera prejudiciul.

Conform DNA, în cursul anului 2009, Gabriel Sorin Strutinsky a pretins de la un denunţător 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunţător, în baza a trei contracte încheiate cu D.A.D.L. (Direcţia Apelor Dobrogea Litoral). În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor D.A.D.L. şi asupra Ministrului Mediului de la acea vreme, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate referitoare la plata preţului către societatea comercială respectivă. Ulterior, Strutinsky a primit de la denunţător, suma totală de 1.286.958,17 de lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii reprezentate de denunţător în conturile bancare ale societăţilor comerciale indicate de afacerist, respectiv S.C. New Home Construct SA, S.C. Mehmetoglu SRL, SC Neferimn SRL, SC Panel Building System SRL şi CDS Project SRL.

Mai departe, omul de bază al fostului primar al Constanţei Radu Mazăre, i-a determinat pe reprezentanţii acestor societăţi să falsifice acte în contabilitate pentru a justifica banii primiţi de la denunţător.

Nicio lucrare fără "comision"

În alt caz de trafic de influenţă, din 2012 de această dată, Strutinsky a pretins de la acelaşi denunţător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de firma denunţătorului, în baza unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa (extinderea unei dane din portul Constanţa).

Valer Dorneanu, preşedintele Curţii Constituţionale, şi Florin Iordache, preşedintele Comisiei care a modificat Codurile Penale

### VEZI ŞI... ###

Ultima decizie a CCR îngroapă definitiv dosarele cu probe obţinute cu ajutorul SRI. Urmează un tsunami de achitări

În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky , prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor C.N. Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata banilor, în baza contractului. Pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale, după ce societatea beneficiară a contractului de lucrări a încasat suma de aproximativ 5.000.000 de lei, denunţătorul a renegociat, în data de 11.01.2015, cu Strutinsky, suma pe care acesta din urmă o pretindea, de la 10%, la 8%, respectiv, între 400.000 şi 500.000.

Sorin Strutinsky mai are o condamnare la 7 ani şi 10 luni cu executare în dosarul "Polaris", alături de Radu Mazăre, care a primit 9 ani şi 10 luni şi Eduard Martin, patronul firmei de salubrizare, care a fost condamnat la 5 ani şi 6 luni cu executare. Decizia nu este definitivă.


Opinia cititorului: 2
1.   Ce folos,
mesaj trimis de sabin în data de 07.07.2020, 08:33

baiatul e departe...

1.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de anonim în data de 07.07.2020, 09:17

Se va întoarce ca Mazăre, Constantinescu,Ana Maria Vlas și altii care au procedat la fel după condamnare!

Articole din aceeaşi secţiune

Anticorupţie

ALERT: ASF a declanşat o investigaţie în cazul manipulării de la SIF Banat Crişana6
10 aug. M.S.


Federaţia Sindicală "Pro Asist" reclamă abuzuri în cadrul DGASPC Sibiu
10 aug. A.P.


ÎN CONTEXTUL EXPLOZIEI DE LA BEIRUT:Premierul libanez este aşteptat să prezinte demisia cabinetului său
10 aug. A.P.


Infractori căutaţi în Belgia, prinşi de poliţiştii tulceni
10 aug. A.P.


Sancţiuni de 1,5 milioane de lei pentru nerespectarea măsurilor sanitare, în weekend1
10 aug. A.P.


Curtea de Apel Bucureşti declină competenţa privind cererea de redeschidere a urmăririi penale în Dosarul 10 august către Tribunalul Bucureşti
10 aug. A.P.


Arestările de la Apple Daily, primul pas al opresiunii mass-media din Hong Kong
10 aug. A.P.


Cererea de recuzare a judecătoarei care se pronunţă pe dosarul 10 august, respinsă1
10 aug. A.P.


NICUŞOR DAN:"Justiţia trebuie să afle adevărul, inclusiv despre complicităţile Gabrielei Firea"2
10 aug. J.P.


DOSARUL 10 AUGUST:Curtea de Apel Bucureşti judecată azi decizia de redeschidere a anchetei
06 aug. J.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.