ANUL ACESTA

Statul vrea să împrumute 50 miliarde de lei de pe piaţa locală 3

02 ian. 2018 Macroeconomie
A.C.
Statul vrea să împrumute 50 miliarde de lei de pe piaţa locală

Finanţele intenţionează să împrumute anul viitor circa 4,5-5 miliarde euro (echivalent) de pe pieţele externe, în funcţie de condiţii şi oportunităţi, cu peste 60% faţă de nivelul atras în 2017, iar de la băncile din ţara noastră vrea să se finanţeze cu 48-50 miliarde lei, nivel similar cu cel propus pentru anul în curs, arată Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat pentru 2018.

Ţara noastră are nevoie anul următor de o finanţare brută la nivel guvernamental de circa 74 miliarde de lei, pentru a acoperi deficitul bugetar prognozat, de 2,97% din PIB (aproximativ 27 miliarde de lei), precum şi datoria publică de refinanţat, care se ridică la 47 miliarde de lei.

Ministerul Finanţelor îşi propune să finanţeze deficitul bugetar în proporţie de 75% de pe piaţa internă, restul fiind atras de pe pieţele internaţionale.

Volumul de titluri de stat emise anul viitor se va ridica la 48-50 miliarde lei, Finanţele planificând o structură a maturităţilor de 30% pe termen scurt şi 70% pe termen mediu şi lung, informeză News.ro.

Din totalul emisiunilor destinate pieţei interne, circa patru miliarde lei vor fi atrase prin programul Tezaur, cu o pondere de aproximativ 8%, în cadrul căruia vor fi emise titluri de stat pentru populaţie, cu maturităţi cuprinse între un an şi zece ani.

Pentru primul trimestru din 2018, Ministerul Finanţelor vrea să împrumute între 12 şi 14 miliarde de lei de la băncile locale, prin emisiuni de titluri de stat.

Finanţele ar putea lua în calcul şi emiterea unor titluri de stat denominate în euro destinate pieţei interne, care să poată fi redeschise periodic, având în vedere cererea importantă pe acest segment din partea investitorilor locali.

Ministerul menţionează în programul indicativ că va utiliza anul viitor operaţiuni de administrare a pasivelor, adică răscumpărare în avans sau preschimbare a titlurilor de stat, în funcţie de condiţiile existente în piaţa secundară.

De asemenea, are în vedere prefinanţarea necesarului pentru anul 2019, dacă pieţele financiare sunt favorabile, în condiţiile în care se doreşte menţinerea unei rezerve în contul Trezoreriei, echivalentul a circa patru luni de necesar brut de finanţare.

În 2017, Finanţele au programat împrumuturi de 48-50 miliarde lei de pe piaţa internă şi 2,3-3 miliarde euro echivalent de pe pieţele internaţionale.

Volumul finanţărilor externe s-a ridicat în acest an la 2,75 miliarde euro, după ce Ministerul Finanţelor a atras 1,75 miliarde euro în aprilie, printr-o emisiune de eurobonduri în două tranşe, şi un miliard de euro în octombrie, prin redeschiderea emisiunii anterioare.

Opinia cititorului: 3
1.   fără titlu
mesaj trimis de zaza în data de 02.01.2018, 11:13

.....iar ne imprumutam cu 10 miliarde de Euro. Pe seama cui vor ramane aceste datorii ???(copii..nepoti...)

2.   Bai stat zevzec!
mesaj trimis de anonim în data de 02.01.2018, 12:42

Extrage aurul de sub pamant si plateste datoriile.

Daca Ue, Sua, Nato, caco, lato nu te lasa bate palma cu rusi, chinezi, africani dar nu mai amaneta tara. 

Cer insistent ca politicul sa nu mai poata semna datorie in numele meu. 

Istoria spune ca politicul cu sistemul bancar este corupt, coruptibil? Sa ne uitam nu departe la anul de gratie 2007 sa nu dezgropam morti spre 1800. 

Se spune ca tiparirea de moneda, de moneda falsa inseamna vremuri de razboi. Napoleon a facut asa ceva.

Ganditorii de azi nu stiu? Sau au fost platiti sa nu stie? 

2.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2018, 00:06

Ce legatura au cei mentionati de tine cu populismul PSD?

Banii sunt pentru pensii si salariile marite ale bugetarilor! Vor mai imprumuta si 5 miliarde de Euro de pe piata externa!

Problema este la noi, nu afara! 

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

VASILESCU (BNR), DESPRE CURSUL LEU/EURO:Aceste schimbări de la o zi la alta nu exprimă mişcările din economie
22 ian. I.M.


FMI şi-a revizuit în scădere prognozele privind evoluţia economiei mondiale în 2019 şi 2020
22 ian.


ÎN 2019 ŞI ANUL VIITORONU se aşteaptă la o creştere economică mondială de 3%
22 ian.


MACRO NEWSLETTER-22 Ianuarie 2019
22 ian.


CNPP, LA SFÂRŞITUL LUNII DECEMBRIE: Peste 9.180 de beneficiari de pensii de serviciu
21 ian. I.M.


MACRO NEWSLETTER-21 Ianuarie 2019
21 ian.


ÎN URMĂTORII TREI ANI:Preţul electricităţii pentru clienţii casnici, rămâne constant
19 ian. T.A.


ANRE, PROIECT DE ORDIN PRIVIND ENERGIA:Producătorii de energie trebui să livreze 65% din producţie pe piaţa reglementată
18 ian. V.D.


EUROSTAT, ÎN TRIMESTRUL TREI DIN 2018:Preţul locuinţelor din România şi Italia, în scădere faţă de UE6
18 ian. T.A.


Ecaterina Andronescu vrea şcoli cu tablă inteligentă şi elevi cu tablete4
18 ian. M.I.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.