Apel de 20 milioane euro lansate pentru cooperarea transfrontalieră România-Serbia

28 nov. 2017 Fonduri Europene
Andrei Stan
Apel de 20 milioane euro lansate pentru cooperarea transfrontalieră România-Serbia

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) a lansat, ieri, cel de-al doilea apel de proiecte din cadrul Programului Interreg IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, apel care are un buget de aproximativ 20 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al MDRAPFE trimis Redacţiei.

"Cererea de proiecte lansată ieri la Timişoara dezvoltă oportunitatea să finanţăm proiecte transfrontaliere din care şi România şi Serbia să aibă de câştigat - în domeniul oportunităţilor de afaceri, al protecţiei mediului ambient, al ocupării forţei de muncă şi nu numai", a afirmat Marius Nica, ministrul delegat pentru Fonduri Europene.

Acest apel are termen limită pentru depunerea proiectelor data de 30 martie 2018. În cadrul său, vor putea primi finanţare proiecte pe patru axe prioritare, în domeniile: promovarea ocupării forţei de muncă şi serviciilor pentru o creştere favorabilă incluziunii (6,73 milioane euro), protecţia mediului şi managementul riscurilor (9,81 milioane euro), mobilitate şi accesibilitate sustenabile (2 milioane euro), atractivitate pentru turism sustenabil (1,72 milioane euro) etc.

Finanţarea va fi asigurată prin Instrumentul de Asistenţă pentru Preaderare IPA ÎI (maxim 85%), contribuţia naţională de la bugetul statului român (13%) şi contribuţia proprie a beneficiarilor români (minim 2%) şi/ sau a beneficiarilor sârbi (minim 15%).

Depunerea proiectelor se va face exclusiv electronic, prin accesarea portalului e-MS: http://ems-rors.mdrap.ro, iar Ghidul aplicantului poate fi consultat pe site-ul programului: www.romania-serbia.net.

Programul Interreg IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia face parte dintre cele douăsprezece programe de cooperare teritorială europeană gestionate de MDRAPFE în perioada de programare 2014-2020. Acesta continuă finanţarea proiectelor de cooperare transfrontalieră în zona de graniţă româno-sârbă pentru perioada de programare 2014-2020, prin intermediul Instrumentului de Asistenţă pentru Preaderare (IPA ÎI), cu sprijinul Uniunii Europene şi al guvernelor celor două state.

Bugetul total al programului este de 88,124 milioane de euro, din care 74,906 milioane de euro reprezintă finanţare nerambursabilă din fondurile Uniunii Europene.

Aria eligibilă a Programului este constituită din judeţele Timiş, Caraş Severin şi Mehedinţi (din România) şi districtele Severno Banatski, Srednje Banatski, Juzno Banatski, Branicevski, Borski, Podunavski (din Republica Serbia).

Ţara noastră (prin Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene) îndeplineşte rolul de Autoritate de Management, Autoritatea Naţională fiind stabilită în cadrul Ministerului Integrării Europene din Serbia, iar Secretariatul Comun este organizat la Timişoara, în cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timişoara. Auditul la nivelul Programului este realizat de către Autoritatea de Audit de pe lângă Curtea de Conturi din România, iar atribuţiile de certificare vor fi îndeplinite de către Autoritatea de Management.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Fonduri Europene

PENTRU CONSTRUCŢIA UNEI FABRICIBEI împrumută "Arctic" cu 68 de milioane de euro
16 iul.


LA PROPUNEREA EURODEPUTATULUI ROMÂN MARIA GRAPINI,Parlamentul European a alocat un plus de 800.000 de euro IMM-urilor
13 iul. A.V.


La judecată cu Ministerul Fondurilor Europene
04 iul. G.M.


PAS SPRE SECOLUL XXIFonduri europene pentru digitalizarea documentelor
27 iun. O.D.


CORINA CREŢU, COMISAR EUROPEAN:"România are nevoie de proiecte noi, ca să evităm riscul dezangajărilor de fonduri"1
21 iun. ALINA VASIESCU


CORESPONDENŢĂ DE LA BRUXELLES / CORINA CREŢU, COMISAR EUROPEAN:"Fac apel la realizarea unui acord pentru bugetul UE înaintea alegerilor parlamentare din 2019"1
20 iun. ALINA VASIESCU


ROVANA PLUMB, MINISTRUL FONDURILOR EUROPENE:"Există întârzieri în privinţa absorbţiei de fonduri europene pentru infrastructura rutieră şi feroviară"
13 iun.


Profesori plătiţi din fonduri UE pentru a preda şi în mediul rural2
06 iun. O.D.


KLAUS IOHANNIS:"Guvernul să se ocupe mai intens de absorbţia fondurilor UE"
23 mai.


ROVANA PLUMB: "Plănuim o absorbţie de 1,9 miliarde euro din fonduri UE, în 2018"
09 mai.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.