APIA:

Rentierii agricoli pot obţine viza aferentă anului 2018 până la data de 2 septembrie 2019 4

01 sep. 2019 Miscellanea
M.I.
Sursa foto: Twitter
Sursa foto: Twitter

Rentierii agricoli trebuie să prezinte până la data de 2 septembrie 2019 la centrele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), pentru obţinerea vizei aferente anului 2018, a anunţat instituţia.

Conform unui comunicat al APIA, rentierii agricoli trebuie să se prezinte, personal ori prin mandatar/curator/tutore, la oricare Centru judeţean al APIA, respectiv al Municipiului Bucureşti, pentru obţinerea vizei aferente anului 2018, pe carnetele de rentier agricol, cu următoarele documente, în original: carnetul de rentier agricol, actul de identitate al solicitantului, decizia de la comisia de expertiză medicală (pentru solicitanţii pensionaţi pe caz de boală gradele I şi II), decizia de la comisia de expertiză medicală şi decizia de pensionare la limită de vârstă (pentru solicitanţii pensionaţi pe caz de boală gradele I şi II a cărei pensie de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă), procură notarială autentificată/curatelă/hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă din care să reiasă că solicitantul este tutore legal al rentierului agricol, în original, numai pentru cazurile în care solicitarea vizării carnetului de rentier agricol este făcută de un reprezentant legal.

De asemenea, rentierii trebuie să prezinte şi contractul/contractele de arendare încheiat/încheiate până la data de 30 septembrie 2011, conform prevederilor Legii arendării nr. 16/1994, extrasul de cont pe numele rentierului agricol, deschis la oricare bancă de pe teritoriul României, în lei (extrasul se depune opţional), precum şi declaraţia pentru obţinerea vizei anuale.

Persoana desemnată din cadrul APIA va verifica conformitatea documentelor originale cu copiile existente la dosar şi va certifica pe copiile documentelor 'conformitatea cu originalul'.

Potrivit sursei citate, în cazul în care se constată că datele declarate de solicitanţi nu corespund realităţii, dreptul de a primi rentă viageră agricolă se suspendă până la data completării dosarului conform prevederilor legale în vigoare.

Plata rentei viagere agricole se efectuează într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este datorată, prin raportarea la cursul mediu de schimb valutar calculat de Banca Naţională a României din anul pentru care aceasta se datorează, prin mandat poştal sau virament bancar.

APIA precizează că renta viageră agricolă încetează la data decesului rentierului. În cazul decesului rentierului, renta datorată acestuia în anul 2018 poate fi încasată de moştenitorii săi, cu condiţia respectării prevederilor legale şi a depunerii documentelor cerute până la data limită de 15 octombrie 2019.

Pentru persoanele pentru care s-a efectuat plata până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este datorată, dar care nu au intrat în posesia rentei, procedura de plată se poate relua şi după acest termen până la 3 ani de la data-limită anuală de plată, inclusiv în caz de deces, către moştenitorii acestora.


Opinia cititorului: 4
1.   renta viajera
mesaj trimis de Cobianu Stana în data de 01.10.2019, 08:45

Sunt ingrijorata ca nu am primit banii pe renta viajera pentru 2018.Unde ma pot adresa?

2.   fără titlu
mesaj trimis de ANDREI GHEORGHE în data de 08.11.2019, 12:04

Cand incep platile pentru renta viagera aferenta anului 2018 .MULTUMESC .

3.   fără titlu
mesaj trimis de Nicoleta cristea în data de 12.11.2019, 22:35

Cand se plătește renta viagera pe 2018,la braila au intrat doar pentru cei care au vizat carnetele in martie si aprilie,restul cand se plătește?

4.   Renta viagera
mesaj trimis de anonim în data de 03.03.2020, 22:04

Ce se intampla daca rentieriul a fost bolnav si doi ani nu a vizat carnetul de rentier?

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

Twitter-ul explodează după ce Kanze West îşi anunţă candidatura prezidenţială1
05 iul. A.P.


SUA instalează sistemene de supraveghere autonome la graniţa cu Mexic1
05 iul. A.P.


Noua primăriţă ecologistă a oraşului Strasbourg declară "stare de urgenţă climatică"1
05 iul. A.P.


MAE:"La graniţa dintre Bulgaria şi Grecia se aşteaptă aproximativ 3 ore"
05 iul. A.P.


Australia limitează la 50 numărul pasagerilor în fiecare avion pe zborurile internaţionale
04 iul. G.U.


Ungaria a primit primele două tancuri germane Leopard 2A41
04 iul. G.U.


RAED ARAFAT:''Noi acum suntem pe un trend crescător din păcate şi totul depinde de cum ne raportăm la acest virus"5
04 iul. G.U.


Primăria Bucureşti, amendată de Garda de Mediu din cauza spaţiilor verzi
04 iul. G.U.


Comisia Europeană vrea să elimine pesticidele de pe un sfert din terenurile agricole din UE
04 iul. G.U.


Termocentrala de la Mintia a fost oprită din nou
04 iul. G.U.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.