APIA:

Rentierii agricoli pot obţine viza aferentă anului 2018 până la data de 2 septembrie 2019 3

01 sep. 16:07 Miscellanea
M.I.
Sursa foto: Twitter
Sursa foto: Twitter

Rentierii agricoli trebuie să prezinte până la data de 2 septembrie 2019 la centrele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), pentru obţinerea vizei aferente anului 2018, a anunţat instituţia.

Conform unui comunicat al APIA, rentierii agricoli trebuie să se prezinte, personal ori prin mandatar/curator/tutore, la oricare Centru judeţean al APIA, respectiv al Municipiului Bucureşti, pentru obţinerea vizei aferente anului 2018, pe carnetele de rentier agricol, cu următoarele documente, în original: carnetul de rentier agricol, actul de identitate al solicitantului, decizia de la comisia de expertiză medicală (pentru solicitanţii pensionaţi pe caz de boală gradele I şi II), decizia de la comisia de expertiză medicală şi decizia de pensionare la limită de vârstă (pentru solicitanţii pensionaţi pe caz de boală gradele I şi II a cărei pensie de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă), procură notarială autentificată/curatelă/hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă din care să reiasă că solicitantul este tutore legal al rentierului agricol, în original, numai pentru cazurile în care solicitarea vizării carnetului de rentier agricol este făcută de un reprezentant legal.

De asemenea, rentierii trebuie să prezinte şi contractul/contractele de arendare încheiat/încheiate până la data de 30 septembrie 2011, conform prevederilor Legii arendării nr. 16/1994, extrasul de cont pe numele rentierului agricol, deschis la oricare bancă de pe teritoriul României, în lei (extrasul se depune opţional), precum şi declaraţia pentru obţinerea vizei anuale.

Persoana desemnată din cadrul APIA va verifica conformitatea documentelor originale cu copiile existente la dosar şi va certifica pe copiile documentelor 'conformitatea cu originalul'.

Potrivit sursei citate, în cazul în care se constată că datele declarate de solicitanţi nu corespund realităţii, dreptul de a primi rentă viageră agricolă se suspendă până la data completării dosarului conform prevederilor legale în vigoare.

Plata rentei viagere agricole se efectuează într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este datorată, prin raportarea la cursul mediu de schimb valutar calculat de Banca Naţională a României din anul pentru care aceasta se datorează, prin mandat poştal sau virament bancar.

APIA precizează că renta viageră agricolă încetează la data decesului rentierului. În cazul decesului rentierului, renta datorată acestuia în anul 2018 poate fi încasată de moştenitorii săi, cu condiţia respectării prevederilor legale şi a depunerii documentelor cerute până la data limită de 15 octombrie 2019.

Pentru persoanele pentru care s-a efectuat plata până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este datorată, dar care nu au intrat în posesia rentei, procedura de plată se poate relua şi după acest termen până la 3 ani de la data-limită anuală de plată, inclusiv în caz de deces, către moştenitorii acestora.


Opinia cititorului: 3
1.   renta viajera
mesaj trimis de Cobianu Stana în data de 01.10.2019, 08:45

Sunt ingrijorata ca nu am primit banii pe renta viajera pentru 2018.Unde ma pot adresa?

2.   fără titlu
mesaj trimis de ANDREI GHEORGHE în data de 08.11.2019, 12:04

Cand incep platile pentru renta viagera aferenta anului 2018 .MULTUMESC .

3.   fără titlu
mesaj trimis de Nicoleta cristea în data de 12.11.2019, 22:35

Cand se plătește renta viagera pe 2018,la braila au intrat doar pentru cei care au vizat carnetele in martie si aprilie,restul cand se plătește?

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

RAPORT: Tranzacţii constante în piaţa imobiliară, livrări record şi preţuri în uşoară creştere
10 dec. F.D.


AVOCATUL LUI LIVIU DRAGNEA: "Consider în continuare că este un om nevinovat"
10 dec. B.F.


MedLife a achiziţionat pachetul integral de acţiuni al Spitalului OncoCard Braşov
10 dec. F.F.


EUROSTAT: România şi Cipru au cele mai reduse ponderi de companii cu ritm rapid de dezvoltare
10 dec. D.F.


INIŢIATIVĂ LEGISLATIVĂPachet minim de servicii pentru toţi minorii
10 dec.


Tone de provizii, trimise cu succes în spaţiu
10 dec.


Antreprenorii şi corporatiştii au posibilitatea să lucrează mai aproape de casă de sărbători
09 dec. A.I.G.


De ce aleg pacienţii români tot mai des serviciile medicale private
09 dec. D.B.


STUDIU:Corupţia împiedică firmele să-şi desfăşoare activitatea
09 dec. A.I.G.


CFR SA a demarat prima etapă pentru modernizare Gării de Nord Bucureşti
09 dec. A.I.G.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.