Aproape jumătate din exporturile de arme ale SUA merg către Orientul Mijlociu

12 mar. 2018 Internaţional
D.I.
Sursa foto: Twitter
Sursa foto: Twitter

Aproximativ jumătate din exporturile de arme ale SUA din ultimii cinci ani au avut ca destinaţie Orientul Mijlociu, iar Arabia Saudită şi-a consolidat locul doi în clasamentul celor mai mari importatori, informează The Guardian, citat de News.ro.

Institutul de Cercetare privind Pacea Internaţională de la Stockholm (Sipri) a transmis astăzi că sistemul global de transferuri de arme a crescut între 2013 şi 2017 cu 10% în comparaţie cu perioada de cinci ani de dinaintea celei analizate, ceea ce reprezintă o continuare a trendului ascendent din ultimii 20 de ani.

SUA, în calitate de cel mai mare exportator din lume, şi-a crescut vânzările între cele două perioade cu 25%. Americanii au aprovizionat cu arme 98 de state, reprezentând peste o treime din exporturile globale.

Rusia, al doilea cel mai mare exportator, a observat o scădere cu 7.1% a volumului de exporturi. Exporturile americane sunt mai mari cu 58% faţă de cele ale Rusiei.

Franţa, Germania şi China sunt de asemenea între primele cinci ţări din top. Pe locul şase se situează Marea Britanie.

"Bazându-se pe acorduri semnate în timpul administraţiei Obama, livrările de arme americane au atins în perioada 2013-2017 cel mai înalt nivel de la sfârşitul anilor 90", a declarat Aude Fleurant, directorul programului de cheltuieli militare şi pentru arme de la Sipri, adăugând că "aceste acorduri şi alte contracte majore semnate în 2017 vor asigura Statelor Unite statutul de cel mai mare exportator de arme în următorii ani".

Orientul Mijlociu, o regiune în care în ultimii cinci ani majoritatea ţărilor au fost în conflict, reprezintă 32% din importurile globale de arme.

Importurile de arme din regiune s-au dublat în perioada 2013-2017 dar şi în perioada de cinci ani de dinainte. SUA, Marea Britanie şi Franţa sunt principalii furnizori de arme în regiune în timp ce Arabia Saudită, Egipt şi Emiratele Arabe Unite sunt principalii destinatari.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Consiliul adoptă măsuri de contingenţă legate de Brexit
23 mar. I.M.


Sumele returnate de Fed către Trezoreria SUA au scăzut cu 19% în 2018
23 mar. M.I.


Madridul a adoptat un plan pentru a-i stimula pe muncitorii spanioli să revină acasă
23 mar. M.I.


VENEZUELA:Ministrul de Interne îl acuză pe şeful de cabinet al lui Guaido de coordonarea unei "celule teroriste"
22 mar. L.I.


Bursele europene au închis în depreciere
22 mar. I.M.


Poliţia din Germania a arestat 10 persoane suspectate că plănuiau un atentat terorist
22 mar. A.L.


Macron susţine că Brexitul este o "lecţie politică" pentru UE
22 mar. L.A.


Suspectul din atacul de la Utrecht şi-a recunoscut vina
22 mar. I.L.


Wall Street a deschis în scădere
22 mar. V.V.


FRANŢA:Soldaţii ar putea deschide focul dacă vieţile lor vor fi ameninţate la protestele vestelor galbene3
22 mar. I.L.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.